Published On: 10 Shkurt, 2016

Teodor Bythguri (Kolokotroni), luftoi për një shtet të pavarur shqiptarësh të Krishterë e Myslimanë, ja flamuri i tij.

 

Ndryshe njihej edhe si “Plaku i Moresë” u lind më 3 prill 1770 poshtë një peme në Mesininë e vjetër. Gjithë jeta e Kollokotronit rrjedh midis arbërorëve, qofshin mysliman apo të krishterë. Kollokotroni ishte bërë vëlla me të krishterin, Marko Boçarin, dhe me një mysliman, Ali Farmaqin. Ushtarët e Kolokotronit ishin arbëror ose nga Morea, ose nga Çamëria. Epiteti Kolokotron është përkthimi i saktë i shprehjes arbërore “Byth-Guri” dhe iu dha së pari gjyshit të tij, Janit. Në shtator të 1833 Kollokotronine burgosin në Fregatën detare greke dhe kërkonin dënimin e tij me vdekje. Në kujtimet e tij Kollokotroni, me të drejtë do të thotë: “Më vunë 9 muaj burg, pa parë askënd, përveç gardianëve. Kaq muaj nuk e dija ç’ndodhte jashtë, kush vdes, kë tjetër kanë burgosur. Nuk e dija përse më kishin burgosur. Kurrë nuk besoja se do të arrinjnë në këtë shkallë të sajojnë dëshmitarë të rremë…”. Avokati mbrojtës Klonari – tha në fjalën e tij. “Deri kur zotërinjë gjykatës, do të vazhdoni këtë sulmim barbar? Deri kur përndjekja e pamëshirshëm kundër atyre që çliruan, i ngritën lavdinë dhe vazhdojnë t’i japin shkëlqim Greqisë..?” Kollokotroni pas daljes nga burgu u vra në pabesi si shumë heronj arbërorë të kryengritjes së 1821.

  • Mbiemri i Kolokotroni është perkthim në greqisht i emrit Bythguri,por mbiemri i tyre i lashtë është Çergjini,mbiemer arbrorë,që do të thot : çer= i meçur dhe gjin(gjinja)= njerez,pra njerez të meçur do te ishte varianti ne standard. Fjala “gjin” ne gjuhën shqipe,sidomos tek Arvanitika dhe tek Gegerishtja nënkupton njerez, fjal e cila perdoret edhe ne ditet e sotme.

Bythguri , desh te formonte nje shtet me kte flamur ne Greqine e sotme , ku do kishte te shqiptar te krishtere e mysliman e kurr nuk ka luftu per ortodoksizem apo krishterim sikur e mesojn greket sot ne shkollat e tyre…Sepse thjesht ishte shqiptar , dhe e donte gjakun e vet , kjo deshmohet dhe ne betejen e tripolit te sotem ne Greqi ku shqiptaret qe ishin ne ushtrine e sulltanit nuk i vrau…ndersa te tjeret po.

//Nga A.M

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...