Published On: 16 Gusht, 2016

Te ne janë vetë politikanët-MAFIOZ që kontrollojnë ekonominë dhe shtetin

Besnik Gjaka

Gjithkund ka krim të organizuar, diku ma pak e diku ma shumë. Te ne në Kosove ka gjithashtu… por e keqja është se krimi i organizuar te ne ka për qëllim me na lan pa shtet… Mafia zakonisht, blen favoret nga politika…
Te ne jane vete politikanet (MAFIOZ) që kontrollojne ekonomine dhe disponojne pasuritë publike, firma ndërtimesh, karburantesh, farmaceutike, resorte, monopole importi apo trafiqet e drogës, larje parash etj…..Atje ku ka mafie, ndodh që politikanë bashkëpunojnë me mafian për të siguruar vota në shkëmbim të favoreve. Te ne janë partitë me struktura mafioze, sepse blejnë direkt votat dhe shpërndajnë plaçkën publike dhe vendet e punës antarëve të vet. Një ndër kontributet më thelbësore e më me influencë të Immanuel Kant, filozofit gjerman të shekullit të 18-të, ka qenë argumenti se njerëzit mund të jenë të këqij, por institucionet i bëjnë ata që të sillen ndryshe…..Status naturalis, thotë Kant, është gjendja e luftës. Por institucionet e shtetit (ai ka këmbëngulur se e vetmja formë institucionale, që çon në vendosjen e paqes së përhershme, është republika tregtare) e ndryshojnë këtë gjendje…Ajo që duhet shtuar këtu është se institucionet e ata që i drejtojnë ato, mund ta marrin dhe e marrin një popull në qafë, duke e kthyer në gjendjen fillestare të natyrës. Kjo po ndodh në Kosovën ton te dashur. Institucionet në të gjitha nivelet, janë të kapura dhe të kontrolluara nga klanet e parisë së Kosovës që, mbasi u shanë e u rrahën para zgjedhjeve, gjatë zgjedhjeve e më pas, tash e gjetën e do ta gjejnë shpejt gjuhën e përbashkët me njëri-tjetrin. Ky ekuilibër krimi u shërben të gjitha palëve, prandaj do të vazhdojë të mbrohet e të zgjatet nga të gjitha palët. Paria është e krimbur në paratë e vjedhura nga arka e shtetit, nga ryshfetet, nga grabitja e pronave, nga allishverishet ma të ndyta, por edhe e krimbur moralisht në çdo drejtim e në çdo aspekt që mund të konsiderohet…Mafia Politike ne Kosovë duket si parajsa e qefit, ku të gjithë hanë e pinë, ku në Kosovë ka më shumë BMW se Berlini, kuptohet akteret e PRONTO-s. Më e keqja është se shumë janë të bindur se nuk ka rrugë tjetër, se nuk mundet me pase rrugë tjetër, përveç kësaj. Po ashtu, shumë të tjerë e ndjejnë thellë dhimbjen e plagëve, që as janë mbyllur e as do të mbyllen, por janë të pazotët me veprue. E kështu, shteti jon i dashur gjendet në një qorrsokak, në të cilin nuk gjendet asnjë shtet tjetër që doli nga sistemi i mëparshëm. Me institucione të kapura, me një pari kriminale e me një shoqëri që është duke u kriminalizuar, me njerëz pa shumë besim e shpresë në të ardhmen, e natyrisht, kush nuk ka shprese nuk ka të ardhme. \”O Zot,na jep më shumë mend e jo tru,tru ka edhe lopa\” Autori: është njohës i kriminalistikës dhe krimit të organizuar

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...