Published On: 11 Maj, 2016

Të miratohet një Rezolutë e përbashkët e dy qeverive për Luginën e Preshevës!

  • Në vigjilie të mbajtjes së Mbledhjes së përbashkët të dy qeverive, të Republikës së Kosovës dhe Shqipërisë, më 3 qershor 2016, në Bibliotekën Kombëtare të Kosovës, në Prishtinë.
                 A P E L O J M Ë
për miratimin e një Rezolute të Përbashkët
të Qeverisë së Shqipërisë dhe të Kosovës, për
përmirësimin e gjendjes së shqiptarve në
Luginë të Preshevës
Lugina e Preshevës, që përfshinë tri komuna të banuara me shqiptarë: Preshevën, Bujanocin dhe Medvegjën, me gjithsej 1250 km2, ku nga 100.000, aktualisht kanë mbetur vetëm  reth 60.000 shqiptarë, që kanë mbetur nën Serbi, ose në Kosovën Lindore, nga viti 1999 dhe gjendja e tyre është përkeqësuar në mënyrë dramatike, duke u shndërruar në komunitetin më të diskriminuar në Europë.
Kjo pjesë e Shqiptarisë, rrezikon realisht, madje me shpejtësi të rrufeshme, të shndërrohet në “Çamëri të dytë”, duke mbetur shkret të pronave të  pothuajse gjysmës së vendbanimeve dhe sidomos fshatrave, si fantazma, pa shqiptarë!
Tmerret e Luftës së vitit 1999, që Kosovës i sollën lirinë nga okupimi 97 vjeçarë nga Serbia, dmth. që nga viti 1912-1999, kurse shqiptarve të kësaj pjese të gjeografisë kombëtare, nuk ishin të fundit. Atyre iu deshtë që edhe një herë t’i rrokin armët në periudhën 2000-2001, për ta mbrojtur pragun e shtëpisë nga bandat, paramilitarët dhe hordhitë e shfrenuara serbo-çetnike, si dhe nga ushtria e policia serbe.
Por, mjerisht, nuk ia dolën që të shkëputen nga Serbia dhe t’i bashkëngjiten Kosovës, që ishte dëshirë dhe ëndërr e kahmotëshme e tyre.
 Këtë dëshirë dhe vullnet politik të vetin, shqiptarët e këtyre komunave, që nga viti 2000, nga ndërkombëtarët filluan të emërtohen me emërues të përbashkët: “Luginë e Preshevës”, kurse për pjesën më të madhe të shqiptarve, kjo pjesë e Shqiptarisë më me ëndje cilësohet si “Kosovë Lindore”, ata e kishin shprehur në Referendumin për Autonomi Politike e Territoriale, me të drejtë bashkimi me Kosovën”, më 1 dhe 2 mars të vitit 1992.
Por, për shkak të rethanave gjeopolitike, si dhe për shkak të “demarkacionit” apo kufirit midis sferave të interesit midis dy blloqeve të grupimit politiko-ushtarak botëror: midis Lindjes dhe Perëndimit, që dominoi fuqishëm në botë si raport midis NATO-s, ose botës demokratike, të udhëhequra nga SHBA-të, në njërën anë, dhe Paktit të Varshavës, me ish BRSS- në, dhe me pasuesen e saj Rusinë, në anën tjetër.
 Përfundimi i Luftës së ftohtë dhe “Perdes së hekurt” midis këtyre dy grupimeve kryesore politiko-ushtarake në botë, që u simbolizua me heqjen e Murit të Berlinit në vitin 1989, për shqiptarët në Ballkan u shënua si fillim i një partneriteti dhe miqësie të ngushtë me bllokun demokratik të politikbërjes botërore, të mbështetura nga Aliansa më e fuqishme politiko-ushtarake botërore, NATO, në krye me SHBA-të.
Kështu, ndodhi “rirrjeshtimi” politik i shqiptarve dhe çlirimi i tyre nga blloku sllavokomunist në krye me ish BRSS-në.
Ky proces ishte shumëdimenzional, si për nga shkaktarët që e krijuan, ashtu edhe për nga pasojat, kur u rrënua.
Kurse, për ne shqiptarët kishte rëndësi edhe më të madhe se për kombet e tjera.
Paralelisht me shpërbërjen e Jugosllavisë së Titos, që e kishte copëtuar Shqipërinë dhe madje kishte rrezikuar ta gëlltisë atë fare në periudhën pas LDB-së, nën flamurin ideologjik të vëllazërisë sllavokomuniste, me Serbinë në krye, njëkohësisht iu vunë bazat e shpërbërjes së Perandorisë sllavo-komuniste, ish BRSS-së me Rusinë në krye.
Efektet e këtyre ndryshimeve radikale në vitet e nëntëdhjeta të shekullit XX, ishin të mëdha, të përnjëherëshme dhe konsistonin në dobësimin ekstrem të Lindjes ish komuniste, në favor të forcimit dhe dominimit të NATO-s dhe SHBA-ve, që realisht kishte mbetur si superfuqi dominuese në botë.
Ndërkaq,  pasojat e shpërbërjes së ish Jugosllavisë ishin të përgjakëshme. Në vitin 1991 plasi lufta në Kroaci, pastaj, nga viti 1992-1995 në Bosne, kurse në vitin 1999 në Kosovë, më 2000-2001 në Luginë të Preshevës dhe më 2001-2002 në Maqedoni.
Por, siç dihet, si Marrëveshja e Konçulit e vitit 2001, ashtu edhe Marrëveshja e Ohrit e vitit 2002, nuk i sollën lirinë e as pavarësinë shqiptarve të Luginës së Preshevës dhe as atyre të Maqedonisë.
Madje ato marrëveshje nuk u morën seriozisht as nga Serbia e as nga Maqedonia, por, për hirë të së vërtetës, as nga ndërkombëtarët.
Kurse, Shqipëria,  nuk miratoi asnjë Rezolutë lidhur me gjendjen e shqiptarve në Maqedoni dhe në Serbi, si dhe për kujdesin dhe obligimet e saj karshi zbatimit të marrëveshjeve të përmendura dhe pozitës së shqiptarve në këto dy shtete të Ballkanit.
Ndërkaq, Republika e Kosovës, me nisiativën e deputetit të LDK-së, Lutfi Haziri, në mbledhjen e Kuvendit të Kosovës të 31 majit 2013 organizoi debatin, që zgjati nga ora 10:00 deri në orën 18, me pauzën për drekë. Kurse, më 6 qershor e miratoi këtë:
“Rezolutë e Kuvendit të Republikës së Kosovës për shqiptarët e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës, Nr. 04-R-011, të 6 qershorit 2013:
“1. Qeveria e Republikës së Kosovës të kushtëzojë marrëdhëniet me Serbinë, me kujdesin dhe interesimin shtetëror për përmirësimin e gjendjes së shqiptarëve në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë lidhur me të drejtat e tyre civile, politike dhe etnike;
2. Qeveria e Republikës së Kosovës të ketë më shumë përkujdesje dhe trajtim më të mirë për qytetarët shqiptarë të Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit, të cilët janë shpërngulur në Kosovë duke iu garantuar të drejta të plota dhe të barabarta;
3. Qeveria e Republikës së Kosovës të hapë një zyre në Prishtinë dhe në Gjilan për qytetarët e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës me qëllim mbrojtjen dhe përmirësimin e gjendjes
dhe atyre të cilët janë shpërngulur nga atje sipas normave ndërkombëtare;
4. Të krijohen lehtësi të qarkullimit, shkollimit, afirmimit kulturor, pajisjeve me dokumente përkatëse si dhe lehtësi tjera, duke përfshirë suspendimin e taksës diskriminuese;
5. Qeveria e Republikës së Kosovës të kërkon nga institucionet ndërkombëtare dhe institucionet relevante që të liroj të burgosurit politikë duke përfshirë të ashtuquajturin
grupin e Gjilanit që janë viktima të një procesi të montuar politik;
6. Qeveria e Republikës së Kosovës të kërkoj reciprocitet të plotë me të drejtat e serbëve
pakicë në veri të Kosovës;
7. Kuvendi i Republikës së Kosovë mbështet nismën e themelimit të një Universiteti Publik në gjuhën shqipe dhe fton përfaqësuesit politikë dhe institucionalë të marrin nismë
ligjore;
8. Kuvendi i Republikës së Kosovë mbështet themelimin e fondit zhvillimor për Preshevë,
Bujanoc dhe Medvegjë me iniciativën e Qeverisë së Kosovës dhe në koordinim me
institucionet ndërkombëtare dhe evropiane;
9. Kuvendi i Republikës së Kosovës fton Këshillin e Evropës dhe organizatat tjera
ndërkombëtare që të angazhohen për detyrimin e Republikës së Serbisë për të respektuar të gjitha të drejtat që dalin nga Konventat ndërkombëtare;
10. Qeveria e Republikës së Kosovës të themelon grupin ndërministror për implementim që përfshin edhe vizitën e mundshme të Komisionit Parlamentar për Integrime Evropiane dhe Ministrisë për Integrim Evropian”.
Pra, e paraqitëm në tërësi këtë Rezolutë, për ta freskuar memorien dhe për t’ia rikujtuar kësaj Qeverie obligimet e Republikës së Kosovës që tre vjet pas miratimit të saj, kanë mbetur të pa realizuara.
Kurse, Qeverinë e Shqipërisë e “përkujtojmë” se duhet ta miratoj një Rezolutë të ngjajshme për Luginën dhe që ta obligoj shtetin e vet me agjendë konkrete për t’i ndihmuar shqiptarët e Luginës së Preshevës.
Andaj, bëjmë apel për Mbledhjen e Tretë të dy qeverive, më 3 qershorit 2016, në Prishtinë, që të miratojnë një Rezolutë të përbashkët të dy qeverive për ta shpëtuar Luginën e Preshevës në ditët dhe orët e fundit, sa nuk është bërë tepër vonë dhe për sa kohë që nuk është zbrazur dhe nuk ka mbetur krejtësisht pa shqiptarët, meqë rrezikon realisht të shndërrohet në një “Çamëri të dytë”, që do të rëndojë me shekuj në të ardhmen mbi ndërgjegjen kombëtare të brezave të ardhshëm të shqiptarve në Ballkan, ashtu si është shndërruar në “varrë të gjallë”, që rrjedhë gjak pandërprerë dhe rëndon ndërgjegjen e errëson mendjen e shqiptarve humbja e Çamërisë, në Greqi,  gjatë shekullit të kaluar.
Zoti e bekoftë Shqipërinë, Republikën e Kosovës dhe të gjithë shqiptarët, kudo që janë!
Me respekt e dashuri të pafund vëllazërore,
Kryetari,
Mr. Nehat Hyseni 
Prishtinë, më 10 maj 2016
LEXONI edhe:
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...