Published On: 8 Tetor, 2016

Të ikë apo të kthehet Berisha! Kjo nuk është çështja

Nëntë muaj para zgjedhjeve rreth Partisë Demokratike është hapur edhe një herë debati mbi rolin dhe vendin e liderit historik të demokratëve, Sali Berisha, i cili rideklaroi teStudio e hapur e Eni Vasili: “Nisja ime është pa rikthim!”. Mes deklarimeve të Besnik Mustafaj se “Basha duhet të ‘vrasë babanë’ politik” dhe protagonizmit të përditshëm në Facebook dhe çdo të enjte në Parlament të Berishës, a ka një tjetër rrugë: si PD mund ta shfrytëzojë kapitalin historik dhe simbolik të Sali Berishës, sipas traditës më të mirë të partive të djathta europiane 

Që prej momentit kur Sali Berisha dha dorëheqjen nga kreu i Partisë Demokratike në korrik të vitit 2013, debatet mbi ndikimin apo rolin e tij në Partinë Demokratike të drejtuar nga Lulzim Basha kanë qenë vazhdimisht me intensitet të lartë, shtyrë në mjaft raste nga interesa politikë dhe në raste të tjera nga dëshira personale apo qëndrime parimore. Më i fundit rast ishte ai i ish-ministrit të Jashtëm Besnik Mustafaj, i cili në një takim me studentë në Universitetin Europian të Tiranës tha se Lulzim Basha duhet të kishte adaptuar ndaj ish-kreut të PD-së Berisha sjelljen e kancelares gjermane Angela Merkel ndaj ish-kreut të CDU-së Helmut Kohl. Sipas Mustafajt kancelarja Merkel i kërkoi kancelarit historik, i cili pati një rol vendimtar në bashkimin e dy Gjermanive që të mos vinte më në partinë kristiandemokrate gjermane, CDU. Me pak fjalë, Besnik Mustafaj, ish-drejtues i lartë në PD, i afruar së fundmi sërish në të, tha se Basha duhet “të vrasë babanë politik”.

Qëndrimin e zotit Mustafaj në terma të tjerë e kanë mbajtur gjatë këtyre viteve dhe njerëz të tjerë të rëndësishëm në opinion politik apo publik në vend. Një tjetër opsion, krejt i përkundërt me atë të zotit Mustafaj është edhe ai i marrjes së një roli të madh të ish-kreut të PD-së Berisha, një rol që nënkupton deri edhe rikthimin në krye të PD-së. Një pjesë e madhe e këtyre zërave thonë se Berisha është de facto kryetar i PD-së, ai përcakton linjat bazë të qëndrimeve të saj mbi çështje të caktuara, mbi mënyrën se si do të votohet ndaj një ligji të rëndësishëm, mbi mënyrën se si do të trajtohet një propozim apo një qëndrim i shumicës. Me fjalë të tjera Berisha përcakton mënyrën se si do të jetë opozitë apo mënyrën se si do të bëhet opozitë.

Secili prej të dy qëndrimeve, si ai i përfaqësuar apo artikuluar nga Besnik Mustafaj pak ditë më parë, qëndrimi që kërkon largimin e Berishës nga ndikimi në PD; edhe qëndrimi që kërkon rikthimin e Berishës de jure në krye të PD-së janë ekstreme, jo realiste por edhe të padrejta. Është ekstreme të kërkosh zbehjen apo mehjen e çdo ndikimi të Berishës në PD sot, pasi Berisha është njeri me shumë ndikim në bazën e PD-së, ai mbetet simbol qëndrese dhe suksesi, mishërim i liderit të fortë për shumë anëtarë dhe veprimtarë të saj. Të kërkosh largimin e tij ndaj ndikimit në PD në një kohë që ai shihet në këtë mënyrë nga anëtarët dhe veprimtarët e deri te deputetë dhe ish-ministra është sigurisht jo realiste. Është e padrejtë të kërkosh largimin e Berishës nga ndikimi në PD pasi ai ka deklaruar që në momentin e dorëheqjes se do të punojë me forcë 24 orë në ditë, si çdo demokrat i thjeshtë, që opozita të rrëzojë qeverinë e “premtimeve mashtruese”. Ai gjatë këtyre tri viteve ka punuar si asnjë deputet tjetër i opozitës sot dhe si asnjë ish-kryetar opozite kudo. Ai nuk i ka braktisur për asnjë moment anëtarët apo demokratët, nuk ka ndjekur hobet apo kënaqësitë e tij por ka qenë aktiv në partinë që themeloi me të tjerë 26 vite më parë.

Rikthimi në krye të PD-së do të ishte gjithashtu qëndrim ekstrem, jo realist dhe i padrejtë. Do të ishte ekstrem sepse rikthimi i një lideri në krye të partisë të cilën e ka drejtuar për shumë vite, ka dhënë dorëheqjen pas humbjes, nuk është një normë në demokraci, nuk i shërben përtëritjes, nuk jep mesazhin e të ardhmes dhe nuk vendos një kufi të luftës politike. Rikthimi do të ishte jo realist pasi PD nuk mund të vijojë më me modelin e një lideri si Berisha, model që nuk mund të konsiderohet i keq, por që dinamika e zhvillimeve e ka të vështirë ta ribëjë një model të përjetshëm.

Edhe modeli Churchill apo modeli De Gaulle nuk mund të vazhdonte gjithnjë. Rikthimi në krye të PD-së nuk do të ishte i drejtë sepse do të pengonte aspiratën e kryetarit Basha apo të çdo kryetari tjetër apo të çdo aspiranti për kryetar për të drejtuar një parti të madhe si dhe për ta çuar atë në qeverisje. Dorëheqjet janë pjesa më fisnike dhe më e vështirë në jetën e një njeriu pikërisht për faktin se ato nuk nënkuptojnë më rikthim. Kësisoj dy ekstremet nuk janë asfare një opsion.

Ndërkohë protagonizmi i sotëm politik i ish-kryetarit Berisha është gjithashtu një ngarkesë, një barrë për ndërtimin e një ideje, alternative apo qasjeje të re të opozitës ndaj qeverisë. Ish-kryetari Berisha duke qenë shumë aktiv, duke qenë një zë i fortë dhe kumbues i opozitës, një zë gati përkufizues i PD-së, nuk iu lejon njerëzve dhe opinionit publik që të krijojnë për PD-në dhe kryetarin Basha imazhin e një alternative ndaj pushtetit, imazhin e forcës që pas tetë vitesh në pushtet dhe tri vitesh opozitë ka parë nga vetja, është çliruar nga pluhuri i konsumimit në qeveri dhe ngjall shpresë.

Preç Zogaj, një demokrat i vjetër, një artikulues i hershëm i një gjuhe të moderuar paqtimi, ndryshimi, bashkëpunimi, tha në emisionin e Sokol Ballës në “Top Channel” se protagonizmi i Berishës është një barrë kur vendi po iu drejtohet zgjedhjeve. Qeveria dhe kundërshtarët janë kujdesur që të bëjnë opozitë me Berishën, që ta identifikojnë opozitën me të djeshmen, me qeverinë etj. Shqipëria ka veçanti të mëdha krahasuar me vendet e tjera demokratike, madje shumëkush as nuk e quan fare atë një vend demokratik, dhe do të ishte e vështirë të kërkoje një vend të ish-kryetarit të PD-së si ai i ish-kryetarëve në vendet demokratike.

Megjithatë tradita më e mirë nuk është kjo e protagonizmit, nuk është ajo e marrjes së të gjithë vëmendjes, e zënies të të gjithë debatit politik nga ish-kryetari. Jo vetëm PD por edhe Shqipëria ka nevojë për atë që është Berisha dhe për atë që ai mund të japë ende. Ish-kryeministri Berisha ka një karrierë mbresëlënëse dhe për pasojë një përvojë po kaq të rëndësishme. Një protagonizëm i tij më i vogël në jetën politike parlamentare dhe atë partiake do të bënte të mundur shfaqjen e anëve ku mund të ndihmonte më shumë. Një qendër studimesh politike “Berisha” apo një Institut mendimi “Berisha” do të ishin gjetje ideale. Në to mund të prodhohej mendim mbi politikat e djathta, mund të prodhoheshin ide, studime mbi efektet e politikave fiskale, atyre ekonomike apo energjetike. Në to mund të prodhohej jo vetëm një mendim i hollë politik mbi idetë por edhe një mendim i rreptë kritik mbi qeverinë, politikat e saj. Këto qendra apo Institute mund të shndërroheshin për shkak të profilit, përvojës dhe asaj që z. Berisha përfaqëson në gjeneruese diskutimesh, në promovuese vlerash dhe idesh. Ato mund të ndihmonin gjithashtu edhe në moderimin e gjithë diskursit politik në vend por dhe në Kosovë apo Maqedoni. Kjo gjë nuk do ta zbehte rolin e tij në ndikimin në PD, ai në PD do të mbetet për shumë kohë një ndërgjegje kolektive. Ky rol i ri do ta bënte atë më pak të sulmueshëm, do të krijonte një distancë të lehtë nga zhurma e ulët e debatit politik. Vetë Berisha tha në programin e Eni Vasilit në “Neës 24” se ai nuk do të ishte pjesë e asnjë posti shtetëror apo partiak por do të luftonte me forcë që PD-ja të rrëzonte këtë shumicë dhe të vinte në pushtet. Të gjithë ata që duan një largim të Berishës nga ndikimi në PD dhe ata që duan një rol të tij më të fortë ndoshta duhet të dinë se kjo nuk është një çështje e aq më pak çështja.

 

Jeta politike e Helmut Kohl pas dorëheqjes

Helmut Kohl është një nga politikanët më të njohur dhe më të rëndësishëm të Gjermanisë së pas Luftës së Dytë Botërore. Ai ishte kryetar i partisë së qendrës së djathtë, asaj kristiandemokrate, CDU. Ai u largua nga drejtimi i partisë së tij në vitin 1998 pasi partia e tij humbi zgjedhjet ndaj socialdemokratëve të Gerhard Shroeder. Kohl u zgjodh kancelar në vitin 1982 , pra qëndroi në pushtet 16 vjet ndërsa në Bundestag ishte zgjedhur që në vitin 1976 dhe drejtimin e CDU-së e mori në vitin 1980. Ai është arkitekti i bashkimit të Gjermanive. Pas dorëheqjes në vitin 1998 dhe marrjes së kreut të partisë nga kancelarja e tanishme Angela Merkel, ish-kancelari Kohl vijoi të jetë deputet ose anëtar i Bundestagut edhe për katër vite por pa ndonjë protagonizëm. Ai u gjend në qendër të një skandali mbi financimin e partisë që kishte drejtuar. Ky skandal e dobësoi shumë pozitën e tij pasi u akuzua se kishte marrë para të paligjshme për të financuar partinë. Në vitin 2002 u tërhoq krejtësisht nga politika. Ai drejtoi një Qendër të studimeve Europiane për disa vite.

Jeta politike e Margareth Thatcher pas dorëheqjes

Margareth Thatcher, një nga kryeministret më të fuqishme dhe më të suksesshme të Britanisë së Madhe pas Luftës së Dytë Botërore. Ajo përfaqësoi një figurë të fortë, transformuese, konservatore, e cila dominoi jo vetëm jetën politike në Britani por edhe në Europë dhe botë. Ajo u bë anëtare e parlamentit në vitin 1959, kryetare e Partisë Konservatore në opozitë në vitin 1975 dhe në vitin 1979 u zgjodh kryeministre e Britanisë së Madhe dhe e drejtoi vendin pa ndërprerje deri në vitin 1990. Thatcher u largua nga detyra e kryeministrit dhe e kreut të Partisë Konservatore pasi kishte fituar një vit më parë, në 1989-n, një mandat të ri për kryeministre. Anthony Meyer, një deputet konservator kërkoi një votëbesim të Thatcherit që në vitin 1989, votëbesim të cilin ajo e fitoi thellë brenda partisë. Një vit më pas teksa sondazhet nisën të nxirrnin të dytën Partinë Konservatore, ndaj Thatcherit u rrit kundërshtia. Pati një votim tjetër të cilin ajo e fitoi sërish por disa dorëheqje bënë që të ketë një votim të dytë të cilin ajo e humbni shumë ngushtë. Kjo çoi në dorëheqjen e saj. Kryeministër u bë John Major. Ajo qëndroi si deputete për dy vite dhe u tërhoq nga jeta politike në moshën 66-vjeçare. Ajo tha se kjo gjë do t’i jepte mundësinë të fliste më lirisht për atë që mendonte.

Tërheqja e përkohshme e Sarkozy

Sarkozy ka qenë president i 23-të i Francës nga maj 2007 deri në maj 2012 dhe ishte presidenti i parë francez që nga 1981 që nuk u zgjodh për një mandat të dytë. Para se të zgjidhej president Sarkozy ka qenë president i UMP, partisë konservatore franceze i zgjedhur me 80% të votave. Më parë ai ishte ministër i Financave dhe dy herë ministër i Brendshëm midis 2002 dhe 2004 dhe pastaj nga 2005 deri në 2007. Pas humbjes në presidencialet e 2012 përballë Hollande ai u tërhoq përkohësisht nga politika aktive për t’u rikthyer në shtator 2014, kur lajmëroi rikthimin e tij në politikë dhe kandidimin për kreun e UMP. Ai u zgjodh në këtë post në 29 nëntor 2014. Në krye të koalicionit Ump-Udi gjatë zgjedhjeve lokale në fund të marsit 2015 ai fitoi turin e parë me 29,4%. Një javë më pas fiton bindshëm edhe raundin e dytë duke marrë 70 departamente nga 101 gjithsej, kundër 30 të socialistëve.

Në janar 2016 ,Sarkozy publikoi librin “La France pour la vie”. Në gusht 2016 Sarkozy njoftoi se do të jetë kandidat për president në primaret e Republikanëve (Emri i UMP ndryshoi në Republikanët) me qëllim kandidimin për president të Francës.

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. Me vjen per te qeshur me keta nierez medioker qe pretendojne per te ngritur ne pjedestal kete njeri
  sa medioker aq mosmirnjohes e tradhetar.
  Te mos harrojme asnjehere se demokracine nuk e vendosi askush tjeter ne shqiperi por vetem populli duke
  hapur dhe okupuar ambasadat e huaja ne tirane.Udhezimin per kete veprim e dha Ramiz Alia dhe u publikua
  ne gazeten” zeri i popullit” ne qershor 1990.Para kesaj u be nje mbledhje ne LIDHJE,drejtuar nga Ramizi dhe
  u propozua pluralizmi politik.U percaktuan dhe kokat per çdo parti siç ishin:GODO,KICO BLUSHI,BERISHA etj.
  Pra,historikisht dhe praktikisht krijusi dhe LIDER i pare i demokracise ne shqiperi eshte dhe do mbetet vetem
  RAMIZ ALIA. ______ Egoizmat e mediokritetit le te çirren dite e nate.Historine nuk e shkruajne ata.
  Sali Berisha u vu thjeshte si nie qen per te lehur lart e poshte.Por qeni din edhe te kafshoje.Sido qe te jeté;
  Qeni mbetet QEN. Dhe populli eshte deshmitar per kaosin dhe zvarritjet demokratike qe krijoi ky qen Tropoje.
  Populli i ambasadave çau ferren ne perendim,ata me vaporr dhe une me avion.Tani duheshin njerez ne vend
  qe te demostronin te pakten per opinionin nderkombetar.Populli frikacak shqiptar nuk ngrihej.Ramiz ALIA dergon
  FOTO CAMIN tek studentet per ti nxitur e rrevoltuar se dihet qe RINIA ka qene dhe mbetet pararoja per ndryshim.
  U desh te vinte dhjetori 1990 dhe LEPURI BERISHAte dilte nga dellenja per te kerkuar ushqim tek studentet.
  Dhe keshtu Frikacaku BERISHA,qe ishte percaktuar per te krijuar “PARTINE DEMOKRATIKE”,vetem mbas 6 muajsh
  mori guximin te dilte ne skene.Angazhimi i tij ishte nje detyre e ngarkuar nga partia Komuniste SHqiptare.
  Deri ate dite ai kryente funksionin e sekretarit te PPSH ne spitelin civil TIRANE si yen besnik i kesaj partie dhe
  si te gjithe qent e tjere nuk dinte te pushonte se lehuri kunder imperializmit AMERIKAN dhe revizionizmit RUS.
  Po sot çfar te mire ka pare populli shqipetar nga ky qen tropoje.!!! GERDECIN,LEGALIZIMET,PRONAT E VJETRA,
  SHITJEN E TELEKOMIT TURQISE ,DUKE SHITUR TRURIN E SHTETIT NJE VENDI EKSTRAEUROPIAN,burgosjen
  e RAMIZIT ETJ.ETJ. KRIMINELI DUHET TE DENOHET.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(1) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...