Published On: 17 Shkurt, 2016

Të ekspozuara libra që dokumentojnë një histori përgjatë një shekulli deri në ditën e Pavarësisë!

Fjalë me rastin e ekspozitës së librit “Kosova në udhën e pavarësisë” (Ekspozitë me tituj të zgjedhur, me rastin e 8-Vjetorit të Pavarësisë së Kosovës)

 

Fazli Gajraku

I nderuari Zëvendëskryeministër dhe Ministër i Kulturës – z. Kujtim Shala, i nderuari Kryetar i Këshillit Drejtues të Bibliotekës Kombëtare të Kosovë – z. Muhamet Hamiti,

të nderuar të pranishëm,

zonja dhe zotërinj!

Mirë se keni ardhur në hapje të Ekspozitës “Kosova në udhën e pavarësisë”

ekspozitë me tituj të zgjedhur të librave me përmbajtje historike e historiografike që janë

në fondin e Bibliotekës Kombëtare të Kosovës “Pjetër Bogdani”

Ndihemi të nderuar që Biblioteka Kombëtare e Kosovës, si institucion kryesor për

ruajtje të trashëgimisë së shkruar e jo të shkruar të Kosovës, në hapësirat e saj, sot me

rastin e 8-Vjetorit të Pavarësisë së Kosovës, do të ketë të ekspozuara libra që

dokumentojnë një histori të udhës nëpër të cilën ka kaluar Kosova përgjatë një shekulli

deri në ditën e Pavarësisë.

Ekspozita është konceptuar si një shëtitje emocionale nëpër referenca, si: kohë,

vende, subjekte, autorë, protagonist, për të njohur, kuptuar, zbuluar e gjykuar realitete të

trashëgimisë historike e politike të Kosovës.

Ky koleksion i ekspozuar kap informacionin bibliografik, fuqinë e imazhit të

kopertinës dhe ndjek një kronologji dhe një saktësim, për të treguar historinë e Kosovës

nga nisma e parë e një programi politik të shqiptarëve për pavarësi, që lidhet me Lidhjen

Shqiptare të Prizrenit të vitit 1912, e deri me shpalljen e Pavarësisë së Kosovës në vitin

Pra, ekspozita përbëhet nga tituj kryesisht në gjuhën shqipe dhe aty-këtu në gjuhën

angleze e frënge, nga tituj prej të cilëve më i hershmi i ekspozuar këtu është libri Lidhja e

Prizrenit, i autorit Mehdi Frashëri, e botuar në Tiranë nga shtëpia botuese Kristë Luarasi,

në vitin 1938.

Pra kemi në ekspozitë libra për Kosovën e periudhës ku asgjë nuk mund të

shkruhej për kulturën e historinë e saj pa u përmendur ajo e Shqipërisë dhe të periudhës

kur mund të shkruhet veçmas për kulturën, historinë, e politikën e Kosovës. Dhe, brenda

këtij korpusit të veprave të ekspozuara, mund të lexojmë e zbulojmë realitetet dhe të

vërtetat e Kosovës, nga autorë bindjesh të ndryshme kulturore, politike e ideologjike.

Në këtë pothuaj 100 vjet të historisë së Kosovës, kemi në këtë ekspozitë një rrjet

referencash për kohë e vende, protagonistë, heronj, që japin shenjueshëm historinë

tunduese të Kosovës, Kosovën e kryengritjeve, represioneve dhe trazirave të mëdha,

luftërave – deri në kurorëzim të pavarësisë, të Kosovë që lidhet me datat 1912-‘13, ‘18,

‘44, ‘49, ‘66, ’68, ‘70, ‘74, ‘81, ‘90, ‘’96, 99, 2004, 2008.

Janë këto shenja kuptimi për Kosovën nën sundimin serbo-malazias nga fundi i

vitit 1912, pas vitit 1918 – e sunduar nga Mbretëria Jugosllave dhe në fund, pas Luftës së

Dytë Botërore – e mbetur nën Jugosllavinë e Titos, e cliruar në vitin 1999 dhe me

Republikën e Kosovës – shtet i pavarur, sovran, demokratik, unik, dhe i pandashëm, i shpallur

më 17 shkurt 2008.

Me ç`ka thamë më sipër, ideja për të hapur këtë ekspozitë në këtë përvjetor të

pavarësisë së Kosovës është dhe për të matur relevancën e informacionit dhe të

koleksionit për Kosovën të Bibliotekës Kombëtare, për të parë se çfarë ka e çfarë nuk ka

për Kosovën e që duhet ta kishte Biblioteka Kombëtare. Kjo do të zbulohet nga qytetarë

të zakonshëm e studiues që do të kenë rastin ta vizitojnë këtë ekspozitë dhe që do të

mund të japin informacion. Në këtë kontekst, besojmë që kjo ekspozitë të jetë për të

nxitur këtë zhvillim, si një shenjë e shprehjes se vijueshmërisë – këtu e tutje të një tradite

për pasurim dhe zhvillim të koleksionit për Kosovën. Sepse, ky ekspozitë kallëzon se sa

shterpe ishte kjo bibliotekë me referenca të vlefshme të tipit të studimit për historinë e

Kosovës, gjatë kohës sa biblioteka kombëtare ishte Bibliotekë e Krahinës Autonome të

Kosovës. Ekspozita tregon se me çfarë kontrolli është mbajtur kjo bibliotekë për të mos

pasur dëshminë shkencore e faktike për të vërtetën e Kosovës, se si është shtrembëruar e

dekompozuar – pa e parë kush këtë trajtë dekompozimi të dëshmive të shkruara për

Kosovën.

Prandaj, Biblioteka Kombëtare e Kosovës është në udhën e hartimit të një

strategjie në nivel kombëtar për zhvillimin e koleksioneve që lidhen ngushtësisht me

diskursin për Kosovën, historinë dhe kulturën e saj, të ruajtur në formën e burimeve e të

interpretimeve shkencore, dokumenteve origjinale që dokumentojnë lëvizjet historike,

kulturore e politike, por dhe që dokumentojnë dhe pjesën emocionale të historisë së

Kosovës.

Besoj se kjo ekspozitë e librit me rastin e 8-Vjetorit të Pavarësisë së Kosovës, kjo

festë e Pavarësisë së Kosovës, është një mënyrë e veçantë për të kujtuar e nderuar

Kosovën, dhe një shkas që të përfshihemi të gjithë për ta bërë fondin e librave e të

jolibrave për Kosovën, sa a më të plotë brenda mureve të Bibliotekës Kombëtare të

Kosovës.

Autori është drejtor i Bibliotekës Kombëtare e Kosovës “Pjetër Bogdani”

Prishtinë, 17 Shkurt 2016

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...