Published On: 11 Mars, 2016

“Të burgosur” dhe “komandantë” bashkë, me të dy duart vodhën çka gjetën! Kujtime nga demonstratat e 11 Marsit 1981

 • Pjesë nga ditari im!
 • Kujtime nga demonstratat e Pranverës Kosovare të 11 Marsit 1981

“Kur përfundon lufta e gjigantëve, fillon. lufta e xhuxhëve” (Winston Chrchill)

 Shkruan: Sinan Kastrati

E mërkurë, 11 Mars 1981, E mërkurë, 11 Mars 2015
Të Premten më 11 Mars 2016, bëhen 35 vjet nga demonstratat e para të pranverës Kosovare.

Çuditërisht edhe sot është ditë e mërkurë, E mërkurë, 11 Mars 2015 sikurse që ishte edhe para 34 vjetëve, Ditë e Mërkurë, 11 Mars 1981.

Çka ndodhi më 11 Mars 1981?

Pasi hëngrëm darkën në katin e dytë të Menzës, unë dhe Izedin (Hasan) Krasniqi, student i fakultetit ekonomik, vëllai i vogël i Milazim Krasniqit, ish shokut të studimeve dhe mikut tim besnik, tash profesor universiteti, në katin përdhesë një grup studentësh i gjuanin pjatat e ushqimit duke u ankuar se ushqimi ishte i dobët. Pas një kohe të shkurtër, grupit të vogël të studentëve iu kanë bashkangjitur studentë të tjerë që banonin në konviktet e barakat e Qendrës së Studentëve si dhe qytetarë të tjerë që banonin aty afër e kalimtarë të rastit.

Turma është grumbullua para Menzës së Studentëve, në udhëkryqin e rrugëve Spital- Qendër e Studentëve, drejtimi i Fakultetit Ekonomiko-Juridik dhe Kodra e Diellit-Fakulteti Filozofik, drejtimi i Fushë Kosovës.

Numri i demonstruesve është rritur për një kohë të shkurtë në disa qindra e mijëra demonstrues. Mu në shkallët e Menzës, është vendos një binë ku kanë folur studentë e studente. Fjalimet e tyre kanë qenë të shkurtra me kërkesa kryesisht sociale.

Ali Lajqi, ish student i Letërsisë nga Rugova e Pejës është dalluar më shumë si orator i fjalimeve dhe leximin e kërkesave.

Parulla kryesore që është brohoritur nga masa e madhe ka qenë: KUSHTET, Kushte. Parulla me shkrim nuk ka pasur. Janë kënduar këngë… Për këto dhe të tjerat … do të flas në një shkrim më të gjatë, më 26 Mars 2016, me rastin e përvjetorit të 35-të të 26 Marsit 1981.

 E kanë dashur një Kosovë ndryshe

 Në mbrëmjen e asaj nate, më 11 Mars 1981, Ditën e Mërkurë para Menzës së studentëve, në Qendrën e Studentëve të Universitetit të Prishtinë, në Prishtinë filluan demonstratat e para, nga Studentët e Rinia e Kosovës dhe vazhduan pas dy javëve, më 26 Mars 1981, Ditën e Enjte për të mos u ndalur deri më11 Qershor 1999, me demonstrata, greva (urie) protesta e luftë për Barazi, Drejtësi, Liri e te drejta (për të drejta të barabarta nacionale, kombëtare e barazi sociale e gjinore).

Atë mbrëmje të asaj nate, rastësisht qëllova në Prishtinë. Atë mbrëmje të asaj nate, nuk e harroj për shumë arsye. Një nga arsyet e paharrueshme është se disa nga ish demonstruesit, shumë aktivë, ish shokë të mi, shokë të studimeve, të punës e më vonë edhe të burgut, ushtrisë sot nuk janë në “mesin” tonë. Ata nuk jetojnë më, nuk mund të flasin. Dëshira e tyre nuk u realizua e as amaneti i tyre nuk shkoi në vend.

Ata e ato kanë dashur një Kosovë ndryshe.
Atë natë, u takova për herë të (para) fundit me Ali Lajqin, ish cimerin tim të dhomës nr. 206 të konviktit numër 3 dhe shokun e gjeneratës (gjeneratës së tretë), të studimeve të letërsisë, për katër vite rresht sa ishim bashkë, si student të rregullt, për të cilin ruaj kujtime e kam shumë respekt.
Në demonstrata u pamë dhe biseduam edhe me Gani Krasniqin, ish shokun e klasës e të shkollës së mesme, Gjimnazit ”Ramiz Sadiku” në Malishevë.
Të dytë, Aliu dhe Ganiu, pas demonstratave u dënuan me burgim të rëndë.
Me Ganiun u takova, pasi ai doli nga burgu, pas dhjetë vjetëve, më 1991 ndërsa me Aliun ende nuk jam takuar.
Të dytë u zgjodhën kryetarë të komunave, (Aliu) në Pejë dhe (Ganiu) në Malishevë, nga dy mandate.
Dhe të dyve iu dëshiroj shëndet e të mira në jetë!
Rastësi, por e vërtetë është se Tre nga ish shokët e klasës të shkollës së mesme, ish gjimnazistët, Gani Krasniqi, nga Carralluka, Jakup Kastrati (djalë i axhës), nga Turjaka dhe Ragip Begaj nga Banja, të gjithë fshatarë nga komuna e Malishevës, Krahina e Llapushës, pas “luftës” u ulën në karrigen e njeriut të parë, Kryetarë Komunës, në Komunën e Malishevës.

Rastësia e dytë është se edhe shoku tjetër, ai i studimeve e shoku i dhomës, cimeri im, Ali Lajqi, u zgjodh kryetar komune, dy herë, në Pejë.

Dhe rastësia e tretë është se, ish nxënësi i klasës së tetë i shkollës fillore “Migjeni” në Lubizhdë, në kohën kur unë punoja si mësues Letërsie, ai ishte semimaturant, më 1977/1978, Isni Kilaj, gjithashtu u zgjodh kryetar komune në Malishevë, edhe ky, dy mandate, pas “lufte” në Komunën e Malishevës.

U vranë në “luftë” që NE të jemi të lirë

Po ku janë Ibrahim Nikqi, Enver Haliti, Ilaz Gashi, Nuna, Gjyla, Xhevati, Ismeti, Fuati, Ziza…?
Ibrahim Nikqi nga Rugova e Pejës, bashkë me vëllain u vra, në mes të qershorit 1999, duke hyre në Kosovën e “lirë”, pasi e kishte kryer burgun dhe ishte veshur si ushtar i thjesht në mbrojtje të Kosovës. Nuk iu kishte bashkëngjit asnjë “krahu” ushtarak.
U vranë edhe Ilaz Gashi e Enver Haliti, të dytë shokë të gjeneratës e të studimeve.
Vdiqën Fuat Krasniqi, Zize Haklaj….
ATA u vranë në “luftë” që NE të jemi të lirë.

 Po kush mbet “gjallë”?

“Kallaballaku asht gjithmon` i mirë. Asht i keq veç kur e ka sofren e that” (Imer Seferi, gjyshi im).
Nëse është për me i besua kësaj fjale të urtë, atëherë na del se fukarallëku po na troket në çdo (të tretën shtëpi? dhe për çdo ditë.
Shumë nga të burgosurit politikë të vitit 1981 që patën fatin e dolën të gjallë nga burgjet serbe e jugosllave, pas “luftës” së fundit u shpërblyen me shuma të majme të parave e me poste të larta politike, me nga dy e tri vende pune, me roje, si shpërblim për ato ditë, ata muaj e ato vite që “u dergjën” në burgjet jugosllave me shërbëtorë, shoferë e këshilltarë, me automobila të shtrenjtë e shtëpi luksoze, “dhuratë” për “vuajtjet” e “vetminë” në qelitë e burgut që tash të harruara edhe nga vetë ata, për ato ditë, javë, muaj e vite vuajtje e vetmie..

“Njana dorë e lanë tjetrën, të dyjat e lajnë f`tyren” (I. Seferi)

Nëse edhe kësaj maksime është për ti besuar atëherë porosia do të ishte kjo: Të gjithë të punojmë për të mirën e atdheut, ta ndihmojmë njëri tjetrin (sikurse duart…që i ndihmojnë njëra tjetrës…..) por edhe frytet ti ndajmë me njëri tjetrin. Në realitet, në Kosovë ndodhi e kundërta, ”mazën e hëngrën dhe po e hanë pushtetarët, ish të burgosurit politik, ish veteranët … “shoqatat” … e tyre.
Ata me njërën dorë i ndihmuan ata që i kishin më afër, me ata që kishin marr pjesë në “demonstrata”, që ishin “kalb” në burg dhe kishin “luftua”, “dorën e majtë për gjepin e djathtë” e ndihmuan: “I burgosuri” e ndihmoi “komandantin” e të “dytë” bashkë, me të dy duart vodhën çka gjetën.
Në vitin 1978-1981, ne kishim një vullnet të çeliktë, një dëshirë të madhe e besim për një të nesërme më të mirë.
Nga ato demonstrata dhe në emër të atyre, sot shumë (ish) të persekutuar, (ish) të burgosur politikë, të të gjitha etave socialiste (që nga viti 1936), (ish) deputetë, (ish) ministra, (ish) kryetarë, që nga kryetarë të Kooperativave të fshatit, kryetarë komunash e deri te (ish) kryetari i kuvendit të Kosovës marrin me mijë e me qindra mijëra EURO, si dëmshpërblim për vuajtjet në ish sistemin socialist jugosllavë.
Ato të mira, fatkeqësisht sot po i gëzojnë vetëm ata që janë në krye të “shoqatave të të burgosurve, të veteranëve, të shoqatave të dala nga lufta, shoqatave për mbrojtjen e lirive të (njeriut ?) hyqymetit dhe vetë pushteti me në krye kyetar-ien e Kosovës, të kuvendit e të qeverisë…”.
Çka ka Kosova, s`e ka Bota (toka). Kosova shpërblen ish të burgosurit e një ish sistemi të ish një shteti tjetër…. me një buxhet të varfër që dorën në zemër më dhimbsen ata qeveritarë, ministra, deputetë e drejtorë të drejtorive e departamenteve që ndoshta nuk iu dalin rrogat e mjaftueshme për “punën” që bëjnë. Për fukarenjtë, nuk është ndonjë problem sepse ata nuk dinë e as nuk duan të ankohen. Mjafton që udhëheqësit e tyre të mos ankohen.
“I respektoj shumë njerëzit e verbër, sepse ata e gjykojnë vërtetë dikë nga personaliteti dhe jo nga paraqitja e jashtme”!
Para një viti pash një emision, për Korenë Veriore. Mjekë vullnetarë nga disa shtete të botës kishin shkuar në Korenë Veriore me i operuar pacientët që pritnnin me vite. Një i verbët, pas operacionit të suksesshëm, në pyetjen e gazetarit se si ndihet, ai do të përgjigjet duke qajtur: “Nuk e kam pas gajlen që s`kamë parë, por pse s`e kam parë udhëheqësin tonë Kim Jong Un (fotografinë e të cilit e kishte të varur në murin e çarë të dhomës).

Po na ndodh si në Kore

Nuk e di ndoshta edhe është për ti besuar koreanit plak, kjo po ndodh edhe me liderët tanë e popullin tonë, elektoratin e tyre.
“Shkalla e parë e marrëzisë është të kujtosh se je i mençur”.
Një ideolog serb, nuk më kujtohet emri, ka thënë: “Pa barazinë sociale e pa zgjidhjen e çështjes së drejtë shqiptare, në Jugosllavi nuk do të ketë qetësi”.
Kështu kanë thënë serbët e mençur për “(udhëheqësit)” budallenj shqiptarë.
Apo “kurrë mos e ndërprit armikun tënd, derisa është duke bërë gabim” do të thoshte Napoleoni.

E pra, kush fitoi e kush humbi?

35 vjet pritje, pritje e pritje. Ishin pritje të gjata në kohë, por kishim shpresë për një jetë më të mirë, për ditë më të mira, për një të ardhme më të mirë e për një Kosovë të lirë, ashtu qysh e deshën ata që u vranë më 1981-1999 për të mos vdekur kurrë.
35 vjet frymëzim, për neve që të shkruajmë tekste këngësh e vjersha … për ata që kanë “vdekur” dhe për “heronjtë” e gjallë.
35 vjet zhgënjim për ne që kemi mbetur “gjallë”.
Pas 35 vjetëve, pas të gjitha atyre katrahurave, mjerimeve e vuajtjeve… a jemi sot të lirë dhe a jemi të barabartë?
A kemi LIRI (të fjalës…)?
Seç mu kujtuan këto parulla të Revolucionit Borgjez Francez, vërtetë kishin qenë parulla.
Në një intervistë me Anadolu Agency, shkrimtari dhe kryetar i Lëvizjes së Ripërtëritjes Serbe, Vuk Drashkoviç foli për “vrasjen e Jugosllavisë”, dhe pasojat e saj, si dhe për rënien e regjimit të Sllobodan Millosheviçit, krimet e luftës të kryera nga serbët në ish-Jugosllavi …

-“Vrasja e Jugosllavisë”-
Duke shpjeguar arsyet për “vrasjen e Jugosllavisë”, Drashkoviç tha se përgjigja me fjalë të shkurta është në fjalinë e Ivo Andriçit, i cili i ka përdorur nga një mysliman i mençur, një plak i cili i kishte thënë “çdo gjysmë shekulli, këtu njerëzit e mençur heshtin, budallenjtë flasin, dhe të varfrit pasurohen”. (“Drashkoviç: Serbia jeton me histori të falsifikuar”, Bs| 05.04.2015 14:54.

Ndërsa, atdhetari i çështjes kombëtare shqiptare, Sabri Maxhuni do të thoshte: “A kishte luftë çlirimtare në Kosovë”?! (Bs| 01.04.2015 14:31 • Sabri Maxhuni (Novosella)

 11 Mars 2016, Malmö

 1. S. Këtë shkrim e kam shkruajtur, më 11 Mars 2015, me rastin e 34 Vjetorit të demonstratave të Pranverës Kosovare dhe e pata botuar në B.Pres. Tash po e ribotoj, me shumë ndryshime e plotësime.
 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. Mal Uka thotë:

  Shqipetaret jan te prirur qe humbjes se mallit e jetes,
  skandalit e budallakise, mbytjes se idealit me eufori Ti
  thurin lavdi e ngrisin deri ne qiellin e zi!Nese behet nje
  bilanc ku duhet paraqite procesi i zhvillimeve nga 1981
  e deri sot Del se Qytetaret largo manipulantet e profiteret
  rrenacak politik Kan perjetue vuejtje , shkatrrim ,kallje
  deportim , vrasje , dhunim, Per te ardhe prap te pushteti
  i dhunshem ,plaqkites me marifete qe ua kalle edhe
  shpirtin e shpresen per jete ! Neve gyrbeteqaret qe i dham
  aq shume e pakursyeshem idealit te mashtrimit ! Kemi ngele
  ne rrugen e asimilimit te ngadalshem po me vuejtje te shpejta e me thyrje te botes se shpirtit Budalle ! Ne
  vendet ku jetojme jemi te huaj edhe pse i gezojme te drejtat jo te vogla Ndersa ne vendlindje e per vendlindje
  jemi Krejt te huaj te perbuzur e shfrytezuar si lopen
  baqica qe quhet pushtet ! Pushtetaret veq emnat i kan nrrue
  se kralgugjufat i kan Si Tita, si Slloba Si rankoviqi Si
  dreqi Qe kan nje emen te perbashket Stevan Rjepanat qe
  belbojne shqip e rjepin popullin ma zi se shkinisht!

  Përgjigjiuni
  Pelqej(23) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...