Published On: 22 Shkurt, 2016

Të bëhemi së bashku, mos ta trashëgojnë të keqen për fëmijët tanë

Shkruan: Petrit Gashi

Akumulimi i të këqijave për 17 vite qe nga paslufte shkatërruan çdo vlerë, përmbysi çdo ëndërr dhe humbi edhe atë pak shpresë të cilët kishin jetuar me vite qytetarët tanë për një jetë më të mirë. Ndonëse gjeneratat para nesh kishin ëndërr lirinë dhe çlirimin e këtij vendi, duke ndërtuar histori tëlavdishme e guxim qytetar, duke sakrifikuar veten, familjen dhe të ardhmen e tyre për një dite më të mire, sot ata kanë mbetur kategoria me e përbuzur e shoqërisë dhe të zhgënjyer tej mase për keqtrajtimin e veprës së tyre.
Kjo e keqe e madhe nuk ka të ndalur, dhe aq me keq,protagonistet e kësaj tëkeqe mundohen që si farsë të shesin patriotizmin e tyre para qytetareve që për çdo dite po i shkatërrojnë në heshtje. Por heshtja duhet të përfundojë, dhe kjo gjenerate qytetaresh dhe intelektualësh duhet të këtë tri misione madhore për vendin:
– E para, për të ja kthyer vlerat meritoreve për çlirimin e këtij vendi kategorive me të ndritura siç janë : të burgosurit politik, invalidët dhe veteranëve e UÇK-së, dëshmoret e Kombit, minatorëte Trepçës, Mësuesit dhe profesorët qe 10 vite punuan pa paga dhe gjeneratave të mëdha tëlëvizjes kombëtare për lirinë dhe Pavarësinë e Kosovës;
– E dyta, për ta zhveshur këtë klikë politike nga matrapazllëku i tyre dhe postet e pa mëritura dhe për të ndarë: Ushtarin e UÇK-së prej UDB-ashit, Komunistin prej Demokratit, Analfabetin prej intelektualit, patriotin prej tradhtarit dhe mikun nga armiku;
– E treta, për ta kthyer shpresën tek ky popull i cili asnjëherë në historinë e tij të lavdishëm nuk ka qenë me i pa shpresë dhe me i zhgënjyer.
E di, që qytetaret kur e humbin shpresën e kanëvështirë të besojnë nëkauzë, kur janë të zhgënjyer e kanë tëvështirë tëbesojnë në ndryshim, por duhet edhe njëherë qëbashkërisht të gjejmë forcën, guximin dhe bashkimin për ta mundur ant-vleren në shoqëri, për ta kthyer dinjitetin dhe se bashku ta ndërtojmë shtetin.
E kuptoi se sa vështirëështë për një rini që në vend të ndërtimit të jetës së tyre intelektuale e familjare, të brohorasin rrugëve me pankarta në duar duke kërkuar drejtësi dhe demokraci, por a nuk ishin edhe gjeneratat para nesh që morën guximin ta sakrifikojnë rininë e tyre për ndryshim. Prandaj ky ështëshansi i fundit për ndryshim, dhe në mos qe NE nuk punojmë që tani, mos-guximi jonë do ta trashëgoje të keqën tekfëmijët tanë. Ata nuk do na falin, dhe gjenerata e ardhme kanë të drejtë të na thonëfrikacakë!
Prandaj, të gjithë se bashku pa dallime politike, pa dallime fetare e regjionale, pa anshmëri intelektuale e grupe të interesit, të bëhemi bashke dhe tëndërtojmënjëKosovë me ndryshe. Guximi jonë do të jetëkopsht me lule për gjeneratat që vinë dhe pushim i eshtrave për dëshmorët që ranë, prandaj le tëbëhemi bashkë dhe të realizojmë njëëndërr të gjeneratës që shkoj për ne dhe të mbjellim një të ardhme për gjeneratën që do vijë pas nesh.
Asgjë nuk është e pamundur nëse ne Guxojmë! Mos të lejojmë që trupi ynë të vdes i gjallë, sepse kur shpresa humbet ne kemi vdekur. Askujt si kemi borxh të lozë me fatin tonë, dhe këtë fat ne duhet ta marrim në dorën tonë nuk duhet të lejojmë që dy apo tre individ të lozin sikur ne s’kemiekzistuar fare. Bashkimi i të gjithëve do e mundë të keqën, andaj asnjëherë në histori nuk kemi qenë me afër për të demaskuar këtë të keqë dhe për ta kthyer Historinë që na takon, betejat e lavdishme e liridashësit patriot në ballë të Oxhakut.
Në një vend ku edhe gruaja fyhet nga një kryeministër, në një vend ku vidhet në përmendoret e dëshmorëve, në një vend ku urrehen çlirimtarwt, në një vend ku përbuzën intelektualwt, në një vend ku rini bwhet makineri votash në shërbim të diktaturës, në një vend ku për çdo ditë e më shumë trashen muret e izolimit nuk mund të ketë Demokraci, nuk mund të këtë liri e shtet-ndërtim. Si rezultat i saj, të nderuar vëllezër e motra, të rinjtë e të reja, burra e gra, të zhgënjyer e të pashpresë, çlirimtarë e ndërtimtar të lirisë, mësues e nxënës të bëhemi bashkë për të shpërthyer muret e izolimit dhe për të ndërtuar shtetin e se ardhmes për fëmijët tonë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...