Published On: 5 Mars, 2016

Taktikat mafioze

 

Besnik Gjaka

Xhankarlo Kaseli ka shkruar: ”Burimi kryesor strategjik i Mafia-s është organizimi i saj..Mafia është si një organizëm i gjallë, i cili kur merr një plagë në një vend të caktuar të trupit, përthahet menjëherë dhe arrin të rigjenerojë indet’’. Natyrisht, shembulli i taktikës  mafioze, zbatimin më të mirë e ka gjetur të Mesdheut. Kjo ka ndodhur me sistemin e tenderëve, prej ngaherë një terren tejet i brishtë në Siçili. Miq të mi administrator, edhe sot e kësaj dite, kur bie fjala për shoqëritë ku punojnë më thonë: “E dimë ku nuk duhet të futemi, për të mos dëmtuar disa drejtpeshime të caktuara’’.

Taktikat Mafioze janë të kuptueshme për opinionin publik, që nga veprimet mizore që lënë gjurmë, deri tek veprimet e ndyra dhe të paskrupullta joshëse, kudo dhe për këdo që kanë interesa, veçanërisht ndaj personave që mbajnë poste të rëndësishme, që me iniciativë të orientuar e lidhin me shërbimet që do të kryejnë nëpërmjet  bashkëpunimit aktiv me ta. Tundimi me vlera materiale apo komprometimi i veseve të regjistruara, përbëjnë metoda banale për të diskredituar një person të interesuar. Është e dallueshme se metodat e hapura apo të kamufluara për të grumbulluar të dhëna, në funksion të strategjisë së ndërtuar për arritjen e qëllimit, ndoshta nuk janë të mjaftueshme plotësisht për interesat e ”Mafia-s”. Ato mund të përmbushen në mënyra të tjera dhe për ta shantazhi personal apo kolektiv (familja) mbetet faktorë dallues për të fituar skemën e ndërtuar. Teknikat mafioze kanë përparuar, duke afirmuar ”supremaci” mbi vëzhgimet, kontrollin dhe ”provat” që sigurojnë ndaj këtyre njerëzve të interesuar, duke mos shmangur vëmendjen, si të thuash, në ”problemet anësore” të këtyre veprimeve. Nga ana tjetër, sekretet e ”Mafies”, për arsye të ndryshme të njohura nuk publikohen, a të mbeten pronë e ”bosëve” që orientojnë dhe diskutojnë se rregulli numër një është të ngulitet mirë në mendjen e çdo anëtari se ajo që merr dhe ne, detyrimisht bëhet pronë e kundërshtarit. Pra, censura e rreptë dhe fshehtësia mbeten elemente fiks të artit mafioz, pavarësisht nga goditjet e marra kohë pas kohe. Territoret që mbulohen apo sundohen nga ”Mafia” nuk kanë dyer të hapura, që të të jep te mundësia për të hyrë pa trokitur. Një nga  elementet thelbësore të “Mafia-s” është infiltrimi në institucionet shtetërore dhe ato politike. Taktikat që ajo përdor janë të shumta, të hapura dhe të fshehta, përcakton pikat delikate dhe subvencionon për kapjen e objektit. “Historia e “Mafia-s” në vetvete nuk është gjë tjetër veçse historia e marrëveshjeve të fshehta politike ndërmjet shefave të saj dhe politikanëve”.  Autori: është njohës i Kriminalistikës dhe Krimit të organizuar.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...