Published On: 31 Janar, 2016

Stuhitë ndërkombëtare dhe mjerimi ekonomik-turbulenca që na zhytën në situatë të pa shpresë

 

Shkruan: Prof. Dr. Jahja Koka
Menduam që shpëtuam nga kthetrat e Serbisë, se liria, demokracia, zhvillimi ekonomik dhe prosperiteti po gjallëron në Kosovën e shumëvuajtur me shekuj. Kështu shpresuam, kështu na dukej në fillim të lirisë apo shpalljes së pavarësisë.
Por, gjërat në natyre dhe jetë nuk janë ashtu siç shpresohet apo siç duken. Për të parë realitetin, ardhmërinë dhe për të ndikuar në zhvillimin e tij, kërkohet mençuri e jo observime e konstatime e komentime jo profesionale. Dhjetëra apo qindra analitikë dhe analiza boshe dëgjohen në kanalet televizive apo lexohen në gazetat tona. Shumica kanë karakter të demonstrimit të imazheve personale, interesave politike, përshkrim statik të situatës, riciklim të fakteve dhe kuazi ideve, pa ndonjë determinizëm shkencorë, dhe propozim të zgjidhjeve.
Dy faktorë që përmenden në titullin e këtij shkrimi: Degradimi i situatës tonë në planin ndërkombëtar dhe rritja rapide e varfërisë, tanimë janë jo vetëm të dukshme, por kanë peshë reale serioze që kanoset të na ngarkohet dhe plandosë përtokë.
Shkalla e pavarësisë se para një javë tani u degradua në drejtim të rikthimit të UNMIK-ut. Serbia, e cila kërcënon që do të rikthehet, këtë po e realizon gradualisht, por në mënyrë të sigurtë. Po armatoset deri në dhëmbë me armë të vëllait-Rusisë. Ombrella ruse po forcohet. Simpatia dhe favoret perëndimore ndaj Serbisë po rriten. Të gjitha po realizohen në favor të Serbisë. Nëse vazhdon me këtë trend, Serbia jo vetëm që po kthehet në Kosovë, por po kthehet në formë shumë më të vrazhdë se dikur.
Raportohet në Kosovë, që fëmijë, gra dhe familje që nuk e kanë bukën e gojës, nuk kanë ngrohje minimale, helmimet nga ushqimet apo ilaçet që defilojnë janë bërë pjesë e jetës. Degradimi total psikologjik në vend është i shkallës, që ma nuk flitet e shpresohet për përmirësim të situatës, por për braktisje të vendit, e cila para pak kohësh ishte masovike.
Zgjidhja:
Kërkohet analizë shkencore e situatës duke përfshirë të gjithë faktorët në mënyrë shumë dimensionale dhe ndërlidhje kauzale. Për këtë duhet të jetë një plejadë – front intelektual që mendon shkencërisht për ardhmërinë prosperuese të vendit, e jo për xhepat dhe teket personale, të cilat gjenerojnë kaos, zjarrë, tym, injorim, indolencë e arrogancë, nepotizëm, karrierizëm, korrupsion e pa perspektivë.
Shtetndërtimi i bazuar në njohuri shkencore, shteti i mirëfilltë ligjor, që stopon korrupsionin dhe kaotizmin shoqëror, ndërtimi i kapaciteteve teknologjike-ekonomike, zhvillimi arsimor e shkencor në nivel ndërkombëtar mund të bëhen vetëm me njerëz që kanë kompetencë profesionale shkencore dhe përkushtim të mirëfilltë patriotik.
Faktorët e përmendur të zgjidhjes që derivojnë struktura të detajuara në jetën politike, ekonomike, teknologjike, arsimore, shëndetësore janë zgjidhja që pritet ta realizojë plejada e ardhshme e ekspertëve politik, shkencorë e teknologjikë që do të dalin nga gjiri i popullit. Kjo tanimë nuk është dëshirë, por nevojë kombëtare. Ndaj shqiptarët me gjenet e tyre pellazgo-ilire, me historinë e lavdishme që kaluan shumë pengesa dhe stuhi shekullore, do të dinë edhe kësaj here të ndryshojnë gjendjen dhe ardhmërinë e tyre.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...