Published On: 20 Janar, 2016

Studimi i UET: 1 në 3 të rinj e ka provuar marijuanën

Revista “Educatio” boton një studim të pesë pedagogëve, të cilët duke analizuar të dhënat dhe variablat, hedhin dritë mbi prevalencën për të pirë duhan dhe për të përdorur marijuanë . Studimi përpiqet të gjejë një lidhje mes faktorëve psikosocialë dhe këtyre sjelljeve.

Në një studim të kryer nga Universiteti Europian i Tiranës, mbi duhanpirjen, përdorimin e marijuanës dhe sjelljet seksuale  te studentët, te të rinjtë  vihet re se faktorët psikosocialë janë vendimtarë në përcaktimin e këtyre sjelljeve.

Studimi është botuar në revistën shkencore “Educatio”, botim i UET-së, dhe është kryer nga një grup prej pesë  pedagogësh të shkencave sociale: Erika  Melonashi. Fleura Shkëmbi, Elsida Sinaj, Armonela Drizaj dhe Odeta Cacaj.

Pas analizës deskriptive të të dhënave, doli se numri i duhanpirësve të rregullt shkon në 20,1 për qind (29,5% meshkuj dhe 12,8% femra), ndërsa e duhanpirësve rastësorë,  33,5% (34,6 % tek meshkujt dhe 33,6% tek femrat).

Përqindja e konsumuesve të rregullt të marijuanës ishte 3,7%( 5,5% tek meshkujt dhe 2,4% tek femrat) ndërsa numri i përdoruesve rastësorë të marijuanës është 15,7 %( 23,4% tek meshkujt dhe 3,5% tek femrat).

Në lidhje me marrëdhëniet seksuale, studimi tregon se rreth 32 për qind e meshkujve dhe femrave përdorin mjete mbrojtëse.

Autorët e studimit kanë përdorur tri blloqe variablash: 1- blloku i variablave demografikë; moshë dhe gjini; 2- blloku i variablave individuale; qëndrimet shëndetësore, vetefikasiteti, orientimi drejt riskut, dhe 3- blloku i variablave sociale; cilësia e marrëdhënieve sociale dhe normat subjektive mbi shëndetin.

Këto tri blloqe variablash janë variabla të pavarura, ndërsa  duhanpirja, përdorimi i marijuanës dhe marrëdhëniet seksuale janë variabla të varura.

Sipas autorëve, studimi kishte për qëllim të identifikojë impaktin e faktorëve demografikë, individualë dhe socialë mbi duhanpirjen, përdorimin e marijuanës dhe sjelljet seksuale të studentëve, duke marrë në shqyrtim të rinjtë e Universitetit Europian të Tiranës.

Studimi ka analizuar tri sjellje shëndetësore: duhanpirjen, përdorimin e marijuanës dhe sjelljen seksuale.

Analiza deskriptive sugjeron se në raport me të dhënat në nivel kombëtar në lidhje me duhanpirjen, prevalenca e duhanpirësve  të rregullt është më e ulët (38% kundrejt 20% në kampionin studimor.

Ky aspekt reflektohet edhe tek shifrat specifike të prevalencës mbi bazë gjinore.

Për sa i takon përdorimit të marijuanës, megjithëse prevalenca e përdoruesve të rregullt është 3,7%, rezultatet tregojnë se 1 në 3 persona e ka provuar marijuanën të paktën një herë.

Kjo është një shifër shumë më e lartë sesa ajo që jep Instituti i Shëndetit Publik, i cili thotë se përdorimi eksperimental i marijuanës është në masën e 5-9%.

Sa i takon masave mbrojtëse, në marrëdhëniet seksual e, 1 në pesë studentë nuk i përdor fare ato, ku përqindja më e lartë e mospërdoruesve ishte tek femrat, në raportin 1 me 3.

Mund të thuhet se modeli i testuar nga pedagogët e Universitetit Europian të Tiranës është përgjithësisht i suksesshëm në parashikimin e duhanpirjes dhe përdorimin e marijuanës, por më pak i suksesshëm në lidhje me përdorimin e masave mbrojtëse gjatë marrëdhënieve seksuale.

Revista shkencore “Educatio” u ka kushtuar një rëndësi të madhe artikujve mbi problemet e shoqërisë, të cilat më së shumti fokusohen tek sfidat me të cilat përballet rinia.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...