Published On: 28 Gusht, 2016

Struga dhe pështjellimi i një poshtërimi

 

Struga,ky qytet i bukurisë verore dhe i mipritjes shqiptare,sivjet kaloi një javë të pështjelluar nga një poshtërim mbi mospërfilljen e gjuhës shqipe që ua kish bërë Festival i Mbrëmjeve strugane të poezisë, që këtë poshtërim nuk ua kishte bërë sivjet dhe për herë të parë, por gati një me 5 decenie. Kryetari i saj, Zijadin Sela edhe sivjet kish injoruar këtë festival në shenjë të gjestit të vështirë që Festivali kish bërë ndaj gjuhës së tij,po maqedonasit sikur nuk ishin turbulluar shumë, përveç ndonjë krra-krra-je prej “sundimtari” që kishin bërë nëpër media dhe kishin bërë tutje me Festivalin që mbaron sonte.
Me sonte, me mbarimin e Festivalit, mbaron në Strugë edhe pështjellimi i këtij poshtërimi, që dihet se Strugës do t’i ndodhë prap edhe në festivalin e radhës. Por, ky poshtërim ndaj gjuhës shqipe, nuk është që ndodh vetëm në Strugë, por ndodh gjithandej në qytetet shqiptare dhe ky problem nuk mund të zgjidhet në Strugë, ose gjithandej ku ndodh, por mund të zgjidhet në Shkup, duke futur shqipen në Kushtetutë si të barabartë juridikisht dhe kushtetutshmërisht me maqedonishten.
Megjithatë, pështjellimi i këtij poshtërimi në Strugë ka diçka të veçantë, se aty dhe me këtë rast, disa gjëra lidhen bashkë: më një anë kemi shumicën shqiptare strugane që u ndje e poshtëruar dhe kundërshtoi; më anë tjetër kemi ndonjë nga struganët që heshtën, sikur kanë heshtur rreth këtij poshtërimi edhe vite më parë kur është përsëritur ky poshtërim, se janë ata brenda Festivalit dhe brenda atyre institucioneve që janë bashkëorganizatorë të Festivalit dhe kanë lejuar këtë poshtërim dhe soji i tyre prap ka mbetur pa marrë vërejtje të nxehtë kombëtare nga Struga. Kështu, dihet se një anëtar “i përjetshëm” i bordit të këtij Festivali, me ndikim joformal edhe kur është jashtë tij dhe anëtar i Shoqatës së Shkrimtarëve të Maqedonisë është nga Struga, bashkë me 4-5 anëtarë të tjerë të kësaj shoqate që janë shqiptarë dhe fare nuk u dëgjuan me këtë rast të poshtërit të ri që ndodhi në Strugë dhe disa nga të cilët pikërisht këto ditë dhe me këtë rast të festivalit ishin rrotulluar aty se, si anëtarë të Shoqatës së Shkrimtarëve, ftohen rregullisht në secilin edicion të tij, si gjithë anëtarët e tjerë të kësaj shoqate.
Po nga Struga kishte qenë edhe një “intelektual politik” që,në mbarim të Marrëveshjes së Ohrit më 2001, i pari dhe “pa pyetur” partinë e tij të parë paska nënshkruar statusin poshtërues të gjuhës shqipe në këtë Marrëveshje dhe si kundërvlerë ndaj këtij “nënshkrimi” paska fituar diçka të madhe për profesionin e tij që nuk paska të bëjë as me gjuhën, as me politikën.
Por, struganët edhe këtë “intelektual politik”, që përshpëritej zëshën se ua ka sjellë poshtërimin e gjuhës në Kushtetutë, dhe prej kësaj poshtërimi shkon gjithandej, nuk e kishin trazuar me këtë rast..?!
Ndërkaq, në Strugë dhe për Strugën, dredhia maqedonase për t’ua rrotulluar poshtërimin ndaj gjuhës sikur nuk mbaronte me kaq. Një televizion “kombëtar” që ishte në Shkup, që më parë ka qenë edhe në Shqipëri, në emisionet e mëngjesit çdo ditë e përshendeste Strugën maqedonisht me “Dubro utro dragi struzhani” (“Mirëmengjesi, struganë të dashur”), se korrespondenti i tij ishte një maqedonas nga Struga, po qëllimi del shumë çiltaz i kuptuar se është që të tregohet e të kuptohet, sikur e kupton secili i huaj që sheh këtë program gjoja në gjuhën shqipe, se shumicë në Strugë janë maqedonasit dhe jo shqiptarët. Po ky farë poshtërimi, kur ua bëja si pyetje këto ditë, sikur ishte bërë i padiktueshëm, i pavërejtur dhe nuk u trazonte vrerë struganëve “të përditshëm” as “struganëve politikë” të tarafeve të ndara.
Ky mosvrerë i të gjithë atyre, thënë me dorën në zemër, më lëndoi..!

R. DAKAJ

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...