Published On: 30 Maj, 2016

Strategjia antiKosovë e paharruar e Hashim Thaçit

 

Njëra prej çështjeve më të ndjeshme me të cilat vazhdon të ballafaqohet thuaja në mënyrë sistematike Kosova, është çështja e bisedimeve me Serbinë.
Nga perspektiva e zhvillimit të ngjarjeve ne i kishim dhënë të drejtë ish kryeministrit Hashim Thaçi për ndërhyrjen ‘heroike’ në veri të vendit për të marrë nën kontroll, jo vetëm pikat kufitare 1 e 31, në Jarine, përkatësisht në Bërnjak.
Rezultati shpejt ishte disfatist. Jo vetëm që dështoi ‘ekspedita ndëshkuese’ e ‘mbretit’ Thaçi, por do të ishte fatal për njësinë speciale të Kosovës, do të vritej pjesëtari i saj Enver Zyberaj, dhe goditja do të ishte më fatale për familjen, vdekje që la pas fëmijët jetim, një grua të ve dhe prindërit zemërthyer.
Serbët që goditën, jo që nuk u ndëshkuan aty për aty nga ekspedita Thaçi, por ata edhe sot janë të lirë, pavarësisht premtimeve të vazhdueshme të Thaçit, kush e di ata mund të kenë vrarë edhe Senaviciusin, mund të kenë plagosur edhe tre policë serb që po shprehnin lojalitetin ndaj institucioneve të Kosovës, të cilat kanë arritur marrëveshje me Serbinë, atë bazë, që me 19 prill 2013 në Bruksel, edhe për shpërbërjen e strukturave paralele.
Shikuar nga retrospektiva, është e vështirë të thuhet nëse kjo ishte një strategji e qeverisë së Kosovës apo ndërkombëtare për krijimin e një problemi dhe më pas për zgjidhjen e tij.
Aksioni i para pesë viteve ishte tepër sekret për opinionin e brendshëm. Kosova thjesht u gdhi para një rasti kushtimisht të papritur, por që ishte kërkuar prej vitesh, sigurisht jo në mënyrën e dështuar si ndodhi.
I pari indikacion, kuptohet që është i kapshëm nga retrospektiva e ngjarjeve, se qeveria po përgatiste lëvizje në aspektin e sigurisë, është raporti apo mbledhja e qeverisë e datës, 20 korrik 2011, kur Qeveria e Kosovës ka miratuar Planin e Veprimit për Strategjinë e Sigurisë së Republikës së Kosovës sipas të cilit do të përcaktoheshin akterët dhe veprimet në funksion të sigurisë së vendit dhe qytetarëve të Kosovës”.
Dhe vetëm një ditë më pas paraqitja e ardhshme e kryeministrit është jo për të numëruar rezultatet siç jemi mësuar nga retorika e tij, por për të ngushëlluar familjen Zyberi. Por, ndonëse e ngushëllon me telegram familjen e policit të vrarë, ai konkludon se ‘turma nuk ia arriti qëllimit, kjo është një gënjeshtër e pastër, sepse ekspedita kishte dështuar dhe jo turma, që në fakt ishte sulm jashtë turmës, i planifikuar dhe koordinuar nga strukturat serbe në Kosovë.
Një ditë më pas, atëherë kryeministri Thaçi do ti drejtohej kombit, shqiptarëve, në fakt sipas tij (kosovarëve!).
Ai që në fillim të fjalimit të tij, e shpallte të suksesshëm operacionin në veri. Pa e shqyrtuar në këtë rast në aspektin etik, (për të mos përsëritur kualifikimet negative si të mësipërme), nëse fjalimi analizohet në kontekst të strategjisë çomskiane, shkaktimi i problemeve për të arritur tek zgjidhja e kërkuar, Thaçi mund të kishte të drejtë për një kualifikim si rast të suksesshëm. Por, beteja e tij ishte si shumë beteja gjatë luftës, kur sulmonin një patrullë policie, ia mbathnin dhe pastaj forcat serbe dinin se çfarë bënin me popullatën. Në këtë rast viktima nuk ishte popullata, por forcat shtetërore elitare të Kosovës. Pra, një tërheqje e suksesshme!!!???
Në këtë kontekst mund të flitet për pjesëmarrjen e tij të vazhdueshme në strategjitë, që cilësimin ia jep Çomski, “Të krijosh problemin e më pas të ofrosh zgjidhjen”. Natyrisht që një grim ishte arritur sukses, por ajo gjë si është realizuar në vazhdim, ka mund të bëhet pa kurrfarë ndërhyrje, dhe pa sakrifikimin e jetës njerëzore.
Siç dihet që të dy pikat kufitare u dogjën, dhe aty u rivendos kontrolli vetëm nga KFOR-i, duke dëshmuar edhe njëherë paaftësinë e veprimit shtetëror. Pra, ndërhyrja më shumë se sa konfirmim i prezencës shtetërore ishte konfirmim si supremacisë së pranisë ndërkombëtare.
Pavarësisht që faji i lihej Serbisë për organizimin dhe reagimin e dhunshëm të serbëve, numri i tyre ishte më i pakët, dhe për aq sa ka pasë informacione publike, ishin shumë më pak të armatosur se sa njësitë elite të Republikës sonë.
Tendenca e tij për të vazhduar me hutimin e opinionit është e qartë edhe në frazat vijuese të asaj dite: “Ju siguroj dhe garantoj se nuk do të këtë asnjë kompromis”.
Në fakt jo vetëm ndodhi tërheqja, kompromiset i bëri në tavolinë në Bruksel. Pra, kjo është strategjia e Thaçit, e cila kurrë nuk e njohu kompromisin e brendshëm, madje as për luftën në Kosovë, as 17 vjet pas luftës! SHQIPTARI.EU

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...