Published On: 1 Prill, 2016

Stop “Putinizmit” në Kosovë

 

Agim Vuniqi

Se vërtetë është “i fortë, shumë i forte” shteti i Kosovës e pamë tash së voni, me rrahjen dhe burgosjen e aktivistëve të Lëvizjes Vetëvendosjes. Deri më sot nuk kam parë pamje më trishtuese dhe më të tmerrshme se tash së fundi. Unë nuk po kuptoj këtë luftë agresive të institucioneve të Kosovës kundër strukturës së intelektualëve të rinjë. Pse ka filluar ky vrapim i rrezikshëm dhe i përçudshëm nuk ka përgjegje, dhe a do të duhej me këtë të merreshin njësitë speciale të policisë, të cilët paguhen nga tagërpaguesit kosovarë, apo kjo ishte detyrë e punëtorëve të sigurimit në parlament? Jo, asesi e njësitit special të policisë! Ata duhet të zbulojnë krimet e shumta që kanë ndodhur deri më tash në Kosovë, kur ka pasur raste edhe të ekzekutimit të kolegëve të tyre në mes të ditës, kur qytetarët shqiptarë në pjesën veriore të Mitrovicës kërkojnë mbrojtjen e tyre, kush u jep atyre këtë të drejtë të dëmtojnë prestigjin e paansisë politike të Policisë së Kosovës dhe të abuzojnë me të drejtën konstitucionale të të rinjëve për të shprehur mospajtimin e tyre të drejtë me diplomacinë e fshehtë gjatë bisedimeve politike-teknike të Thaçit&Mustafës dhe të Edita Tahirit.

Deklaratat stereotipe të Qeverisë lidhur me protestën paqesore, si e drejtë demokratike e patjetërsueshme e qytetarëve ishin “Putiniste”, kur dihej fakti se në mesin e tyre kishte deputetë të Kuvendit të Republikës së Kosovës. Detyrë e policëve do të duhej të ishte mbrojtja fizike e deputetëve, jo rrahja e tyre dhe abuzimi i ligjeve të Kosovës. Protestat e mbajtura deri më tash ishin paqesore dhe shumë dinjitoze, “gjuajtjet me vezë dhe domate” ishin inventive dhe shumë simbolike, athua si do të silleshin njësitët speciale të Kosovës po të gjuhej kryeministri Thaçi me këpucë, ashtu siç ishte gjuajtur presidenti amerikan George W. Bush, gjatë një konference me gazetarë… Me çfarë të drejte njerëzore bëhej ky turr kundër të rinjëve shqiptarë? Derisa gasi në parlament ishte dobësi e sigurimit të brendshëm dhe policisë, cuditërisht për të gjitha lëshimet në kryerjen e detyrave zyrtare askush nuk u përgjegjë, sikur të kishte dakordancë në mes të kryesisë së parlamentit dhe qeverisë!?

Aq më keq, kur po prezentohet kjo parodi e dhunës dhe forces së tepruar fizike brenda selisë së LVV, ka pasur ndonjë informacion paraprak për punëtorët e sigurimit të objektit, e din ata se sa çmohet puna e tyre atje, sa paguhen ata dhe cili është reputacioni i i tyre publik. Pyetja është kush i angazhojë policët e njësitit special, a kërkuan ndihmë punëtorët e sigurimit, apo u dha komandë atyre ministri i brendshëm, apo vet kryministri, ashtu siç bëri Thaci me rastin e angazhimit të njësiteve speciale ROSU në veri të vendit, duke shkarkuar nga pozita drejtorin e policisë së Kosovës pa asnjë arsye paraprake, ai kështu ia hapi dyert vetes për të emruar dhe shkatuar zyrtarë sipas tekeve, jo sipas profesionalizmit në punë.

Reputacioni i policit duhet të jetë i pathyeshëm, ata nuk mund të ekzekutojnë urdhëra “ad-hoc” të politikanëve, ata duhet të sillen në përputhje me detyrimet e tyre ligjore Athua aq ulët ka rënë shtresa e intelektualëve në Kosovë, për të mos reaguar nga për raste të përsëritura të demonstrimit të tepërt i dhunës, pse ky defekt aq i rëndë shoqërorë, dhe pse nuk po dëgjohet zëri i arsyes, është një dhëmbje një gjëmë e madhe për këtë gjendje makabre. A do të duhej një angazhim më serioz i kuvendarëve të Kosovës për të ndalur këtë nënqmim tejmase të rrahjes së kolegëve të tyre?

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...