Published On: 13 Maj, 2016

STOP! DHUNËS NDAJ FEMRAVE DHE PROSTITUCIONIT

Nga Hysen Kica*

Poetët më të shquar të kombit tonë thurën poezitë e pavdekshme për nënën tonë Shqipëri dhe për krenarinë që na jep atdheu ynë duke lartësuar emrin e pavdekshëm shqiptar. “Ti Shqipëri, më ep nder, më ep emrin shqipëtar “ shkroi Naim Frashëri që në shekulli XVlll dhe ne kemi nuk kemi të drejtë ta harrojmë. Përkundrazi!  Ne sot e kemi për detyrë ta mbrojmë  dhe ta lartësojmë këtë emër.

Si është e mundur që nëna jonë Shqipëri, atëdheu ynë i dashur, krenaria e shqiptarëve kudo në botë, po mbytet çdo ditë e më shumë në llumin e degjenerimit shpirtëror e moral! Si është e mundur që në truallin e mëmëdheut tonë të shtrejtë nuk mbjellim lule dhe kulturë njerëzore  por drogë, prostitucion, korrupsion, kriminalitet dhe degjenerim! Ku do të shkojmë vallë dhe si do ta lartësojmë krenarinë tonë kombëtare! Çdo pëllëmbë e tokës tonë mëmë është larë dhe vazhdon të lahet me gjakun e mijëra njerëzve të fajshëm e të pafajshëm dhe ky gjak derdhet pikërisht nga ky degradim moral.

Eksperimentet e shumta për zbatimin praktik të teorisë marksiste mbi ndërgjegjien e popullit tonë vertetuan jo vetëm varfërimin ekonomik por edhe varfërimin shpirtëror të njeriut. Filozofia marksiste u bë filozofia e mjerimit njerëzor dhe realiteti vërtetoi mjerimin real të asaj filizofie që e shëndërroje popullin tonë në kaviet e saj eksperimentuese duke lënë gjurmë të thella në shkatërrimin e individit. I ashtuquajturi njeri i ri humbi ndërgjegjien njerëzore dhe trashëgoi pasoja katastrofale në trurin e tij eksperimentues. Ky ishte i ashtuquajturi njeri i ri, njeriu hybrid, pa fe dhe pa ide, që u përballua me botën reale dhe u ndie krejt i paaftë për të jetuar. I mungonin jo vetëm mjetet e jetesës por edhe dijet, shprehitë dhe kultura botërore. Ekonomia socialiste plasi si fluskë sapuni. Ky ishte njeriu që u sul rrugëve të botës si bagëtitë kur u hapet dera e stallës dhe…

dhuna_367643

Ku do të shkonte vallë ky njeri me ndërgjegjie të atrofizuar! Ky njeri i ndarë gjysëm shekulli nga shoqëria njerëzore u mahnit nga arritjet ekonomike të botës . Në shumë njerëz instiktet shtazarake fituan mbi thërrimet e ndërgjegjies që shqiptari kishte dashur të shpëtonte me frikë në fundin e trastës. Instiktet kriminale të Makbëthit dhe ndjesia inferiore para realitetit botëror nxitën dëshirat e egra që të bëhemi edhe ne të pasur. Filozofia e mjerimit e kishte parashikuar ndoshta fatin tonë. Ajo  kishte propaganduar se zhvillimi i shoqërisë njerëzore është një proces spiral dhe se do ripërsëritej cikli i kalimit tonë në periudhën e egërsisë. Na kishte ofruar pikërisht këte fat.U thyen dyert e stallave.

Kur bota hapi dyert për të na mirëpritur ne ishim shëndërruar në “njerëz me bisht” dhe i vumë shkelmin pothuajse gjithëçkaje. Rrëmbyem gratë, motrat dhe fëmijët, se ato ishin i vetmi mall shqiptar që shitej me leverdi të madhe në tregun botëror, dhe u afirmuam në rrugën e këtij tregu si më të suksesëshmit. Për shqiptarët nuk kishte më ndërgjegjie, nuk kishte moral e dinjitet, nuk kishte më ndjenjë apo krenari kombëtare. Kishte vetëm etje shtazarake për të fituar para dhe ky synim i justifikonte të gjitha mënyrat dhe mjetet. Femrat u bënë pre e tyre. Femrat shqiptare ishin malli që jo vetëm të sillte fitime por edhe malli më i pambrojtur fizikisht, moralisht dhe juridikisht.

Femrat kan dizavantazhe në jetë. Jo vetën se janë me të dobëta fizikisht, por edhe më të pambrojtura nga opinion shqiptar. Shumë burra manipulojnë me këto fakte dhe i dhunojnë gratë apo edhe nënat , motrat e vajzat e tyre si fizikisht ashtu edhe moralisht. Femrat riprodhojnë botën njerëzore, e duan shumë fëmijën që sjellin në jetë dhe nuk mund të ndahen prej tij por rritja e një fëmije don kohën dhe të ardhurat ekonomike. Shpesh kjo i detyron femrat të durojnë edhe dhunën e ushtuar nga burri. Rrugët e jetës jan shumë të ngushta dhe femra ka raste që e pranon dhunën nga pamundësia për të gjetur një mundësi më të mirë apo duke ushqyer shpresën se një ditë do të ndryshoje gjendja. Realiteti i vendos femrat para vështërsive të mëdha dhe ato luftojnë për të mbijetuar.

Ndoshta disa mendojnë se jashtë shtetit mund te gjenden kushte më të mira ekonomike dhe mashtrohen nga tregtarët e prostitucionit por ka edhe nga ato që dhunohen e përdhunohen dhe kërkojnë të zhduken nga ky vend. Gjendja e vështirë para të cilës i vendos jeta i bën vajzat të humbasin shpresat dhe të pranojnë shfrytëzimin e tyre si të vetmen rrugë për të mbijetuar. Ato kan nevojë për mbështetje dhe synojnw realizimin e ëndërrave të tyre për të krijuar familje dhe dëshirat e tyre mashtrohen. Shumë vajza rrëmbehen me forcë,  torturohen dhe  shiten neper rrugët e Europës perendimore por ka edhe të tjera që mashtrohen me martesa false apo edhe me premtime punësimi.

Nuk është paradox por realitet shqiptar se femrat tona vazhdojnë të dhunohen e përdhunohen, të mashtrohen, të poshtrohen e të shiten në tregun e prostitucionit. Nisur nga ky realitet sa i shëmtuar aq edhe i dhimshëm mendoj se duhet të punojmë së bashku për njohjen, sensibilizimin dhe parandalimin e tyre si brenda vendit ashtu edhe në të gjitha hapsirat ku jetojnë shqiptarë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...