Published On: 3 Qershor, 2016

Stefan Nemani ishte katolik

 

Fahri Xharra

Deri me 1884 kur Serbisë iu dha një autonomi e zgjeruar, nuk kishte shtet serb, nuk kishte organizim të një shteti të mirëfilltë serb. Vladimir Çoroviq, një historian serb shkruan: “Dushani e krijoi një principatë, e cila nuk ishte serbe, por e përzier, e përbërë nga Serbët, Helenët dhe Arbanasit (Shqiptarët). Qëllimi i tij ishte që të pushtonte Konstantinopolin dhe të bëhej trashëgimtarë i Imperatorisë së kohës, car dhe si i tillë, sundimtar i Ballkanit dhe i serbëve të tij (?) (në atë kohë serbët ishin në pakicë e Car Dushani- arbanas ortodoks.)”. Ndërsa studiuesi tjetër serb Lazo Kostiq shton: “Nemanasit (Nemanjiqët-sipas atij) kishin mundur të sundojnë Bizantin, por jo serbët” (Sepse nuk kishte Serbi). Historia serbe flet ndryshe, flet ndryshe dhe gënjen për historinë, ndryshe.
Ndarja e Kishave 1054
Po a kishte serb atëherë? Kur u paraqiten serbët si “komb”?

Nuk duhet ngatërruar prania sllave me atë serbe, ngaqë sllavët paraqesin një konglomerat popujsh barbar, që sulmuan Ilirikun dhe Dardaninë nga shekulli VI e tutje, për t’u shfaqur si formacione fisnore nga shekulli IX e tutje, ndërsa serbët, si pakicë shfaqen në shekullin XIX.
Pra në Kosovë, sllavët shfaqen në shekullin XIII, si pushtues, por pa atributet e mbretërisë ose të perandorisë, siç i shohim edhe sot e gjithë ditën në historiografinë zyrtare në Shqipëri dhe Kosovë, por erdhën si fise të prirë nga zhupanë dhe despotë.
Madje, edhe vetë Rashka, që serbët e quajnë “mbretëri mesjetare serbe”, sipas shumë indikacionesh, nuk ka qe serbe, por tribale (një fis pellazg i lidhur me Dardanët). Ato që historiografia serbe i thotë rreth “Car” Dushanit, apo “Kral” Millutinit, janë falsifikime, ngaqë edhe i pari e edhe i dyti kanë qenë feudalë ortodoksë, si shumë feudalë të tjerë ortodoksë arbërorë, që ishin në përbërje të Bizantit dhe asgjë më shumë.

Dukla ishte një vend katolik.

Ndarja e Kishave bëri që sunduesit dhe pronarët e mëdhenj nuk e moren fenë sepse e donin, por vetëm të mos humbnin privilegjet e tyre, sepse duhej përshtatur klimes së re të Mbretërive të Krishtera. Të jesh me Romen apo Konstantinopojen, pak e rëndësishme duhej respektuar ndarja.
Në këtë ndarje humbësit më të mëdhenj ishin shqiptarët. Shikoni hartën e ndarjes së Kishave.
Ishte një mund i madh sepse shkizma ishte tragjedi sepse popët ortodoks duhej që përsëri të kryqëzonin të kryqëzuarit e mëhershëm të një kishe tjetër. Njashtu edhe Car Dushani nga katoliku, kaloi në ortodoks. (Upravo se to dvostruko krštavanje nekoliko decenija posle ovog događaja zbilo i Stefanu Nemanji, koji je rođen u Ribnici blizu Podgorice, koja je bila pod ingerencijom Rima, zbog čega je prvi put kršen po rimskom obredu). Rikryqëzimi ishte me pasoja për ne.
Ishte një gjë absolute që serbet kurrë nuk kanë qenë katolik.

“Serbia” e atyre viteve ishte vetëm nje despotat ortodoks që i shtrinte kufinjt e saj me dhunë e hekur.
Nëse e shihni hartën serbe të mbretërisë “serbe” të Car Dushanit, do të vëreni vetëm toka shqiptare.

hartta hartanemanja
E ashtuquajtura “Serbia” e Car Dushanit

Sipas një teorie greke dhe të shënimeve në Hillendar ajo është me origjinë Shqiptare dhe i ka takuar fisit Nimani. Nimanet njëherë ishin katolik, pastaj ortodoks, pas ndarjes së kishave dhe të shkizmes me 1054. Më vonë me ardhjen e Turqve (osmaneve) janë islamizuar.
Po e vazhdoj me letrën e një popi “serb” për të treguar të kaluarën tonë të përvetësuar nga serbët (shkruan Skender Rizaj). “Fisi Nimani është shkruar si“ Nemani (greq.) kurse Stefan Nemanea si “Stefan Nemane“ (greq.) gjithashtu edhe në Hilendar është shkruar me emrin Stefan Nemani.
Prandaj, në shqiptimin e mëvonshëm të Shqipes e ka marr leximin itacistik Nimani, e më herët është lexuar Nemane. Me sllovenizimin e të lexuarit të fjalës Nemane, në mesjetën e vonshme është përvetëuar fjala Nemanja (nga metateza e shqipes: Nemanaj).
Nga fisi nimani kanëmbetur trashëgimtarët e Nimanasve të tanishëm nga të cilët ka në rrethinën e Prizrenit dhe në vet Prizrenin. Kjo është për sa i përket etimologjisë Nemanjiqi, ç – iqi.”
hart56
Vula e Stefan Nemanit

Madje, edhe kur Serbia është pranuar si shtet në kongresin e Berlinit më 1878, sipas burimeve osmane dhe austro-hungareze, rreth gjysma e asaj popullate nuk ishte serbe. Shumicën e përbënin shqiptarët dhe vllahët, siç nuk kishte shumicë greke, por arvanite, edhe Greqia kur u pranua si shtet më 1831. (Jusuf Buxhovi)

Dardania, si pjesë e Ilirikut, do të kthehet në faktor kryesor të Bizantit, ku edhe kanë rrënjën tri identitetet me të cilat duhet të lidhet qenia shtetërore shqiptare: identiteti administrativ (i shpallur nga Diokleciani), identiteti kishtar (i shpallur nga Konstandini i Madh) dhe identiteti politik dhe juridik (i shpallur nga Justiniani).

“Nimanajt kanë sunduar sipas të drejtës kanunore deri më 1354, kur Car Dushani e ka nxjerr Kanunin e vet, i cili është përplot me të drejta të vjetra kanunore shqiptare.
Kanuni ka pretenduar të zhdukë të drejtën e vjetër kanunore të Shqipëtarëve dhe legjislacionin dhe jetën juridike ta rregulloj sipas shembullit bizantin, por më 1389 u përmbys shteti i Nemanajve kurse populi iu ka kthyer zakoneve, të cilët janë ruajtur sot e kësaj dite te serbët (skizmatiket Shqiptare) dhe Shqiptarët në Kosovë, më saktë në metohi (dukagjin).
Kjo është dëshmia e dyte e cila vërteton se Nemanjiqët ishin me preardhje shqiptare”. ….”Nemanja në fillim nuk ka qenë zhupan i madh, por është quajtur“, Dorezon – dëshmitar i madh“.
Kurse më vonë në ndikimin e grekëve dhe sllavëve e ka marr emërtimin thirrjen e zhupanit të madh.
Si dorëzon i madh shprehje shqipe – sundimtar; sinonim i shprehjes sundia e cila përdorej në mesjete ka pasur kalorësi dhe njerëz të vet, të cilët ishin kalorësit e bujarët e tij, e nëpërmjet të të cilëve ka sunduar.
Kjo është dëshmia e 4 për metodën shqiptare të sundimit të dinastisë Nimani në serbin mesjetare. Unë të gjitha këto i di sepse e zotëroj mirë gjuhën e vjetër greke, dhe e di edhe gjuhën shqipe duhet të jetë shqiptar shkizmatik – shka dhe zakonet shqiptare.
Për këtë arsye ju njoftoj që këtë element dhe fakt ta keni parasysh në punën tuaj të ardhshme, nëse këto gjer më tani nuk i keni të njohura.
Ndërsa dëshmit origjinale për pikën 1 mund ti gjeni në Hilendar kurse të tjerat mund t’i gjeni në Metohi (Dukagjin) sidomos në punimet e Dr. Milutin Gjuriqiqit.
“Kjo është letra anonime e një popi ortodoks i cili thotë: ‘Na falni që nuk mund të nënshkruhem nën këtë informatë, sepse, si serb (shqiptar – skizmatik) frikësohem.” (20.IX.1985)
Gjakovë, 03.06.16

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...