Published On: 14 Shkurt, 2016

Sot në Kosovë ekziston diskriminim institutional i katolikëve, dhe e kanë shkatërruar konsensusin kombëtar nga Ismail Qemali te Ibrahim Rugova!

 

Shkruan: Dr.Ukë Berisha

 

Jemi mbledhur sot këtu së bashku dhe kemi kënaqësinë që të ju njoftojmë se nga sot Demokristianët e Kosovës janë të bashkuar në një subjekt të vetëm politik, kanë një Kryesi dhe kanë një Kryetar.

Dëshiroj të shpreh falënderimin tim të sinqertë dhe vlerësimin tim të lartë për grupet negocjuese për realizimin e Vendimit të dalë nga Kuvendet zgjedhore të dy subjekteve politike PSHDK dhe PDKI, të kërkesës së antarësisë së gjërë në Kosovë e diasporë dhe Demokristianëve evropianë për bashkim në një subjekt të vetëm Demokristian.

Në historinë e pluralizmit politik në Kosovë dita e themelimit të PSHDK-së me 4 nëntor 1990 njihet si një ngjarje e rëndësishme, ajo u formua vetëm pak muaj pas formimit të LDK-së, u formu si parti kombëtare e qendrës së djathtë dhe gjatë këtyre 26 viteve, Demokristianët morëm pjesë në të gjitha proceset e ecjes së Kosovës përpara, duke fokusuar fushëveprimtarinë politike, brenda e jashtë Kosovës, në planin kombëtar dhe në atë ndërkombëtar, për lirinë, për demokracinë dhe Pavarësinë e Kosovës.

PSHDK ka qenë forca e dytë parlamentare pas LDK-së para luftës së vitit 1999 në Kosovë. Në zgjedhjet e 22 majit të vitit 1992 për Kuvendin dhe Kryetarin e Kosovës përfaqësohej me 6 deputet, kurse në zgjedhjet e vitit 1998 në Parlamentin e Republikës së Kosovës kishte 12 deputet. Pas luftës pati ngritjet dhe zbritjet e saj.

Dihet mirëfilli se në Europën perëndimore partitë demokristiane në asnjë formë nuk janë parti fetare, por bazohen në një sistem vlerash politike që ka traditë demokracinë kristiane.

Sot Demokristianët e Kosovës janë rikthyer aty ku ishin më parë, duke tejkaluar të gjitha ato probleme dhe vështërsi që kishin më heret. Demokristianët ishin cak i sulmeve nga subjektet e tjera politike, por prap mbijetuam dhe sot kur të gjithë menduan se demokristianët u shuan, ata po dalin më të fuqishem se asnjëherë më parë.

Kjo ditë, do të shërbejë si ditë frymëzimi për të dinamizuar rrugën tonë drejt Brukselit dhe jo të rikthejmë nostalgjitë për perandoritë e humbura, që na kujtojnë vetëm të këqija.
Kosovës i duhet Partia Demokristiane, për arsye politike e kulturore. Kosovës i duhet kjo parti, për të lidhë kohët dhe hallkat e shkëputura të kujteses historike, që shpeshherë po bëhët pengesë për të tashmen dhe të ardhmen e vendit. Prandaj, faktorizimi i kësaj partie, është nevojë imediate për të mirën e përbashkët të Kosovës pasi që partitë simotra, me bazë filozofinë kristiane, sot drejtojnë shumicën e Europës, aty ku aspirojmë të integrohemi ne.

Demokristianët, i duhen kombit tonë, unik, të fortë dhe aktiv. Prandaj, ky hap i yni, është i rëndësishëm dhe duhet përshëndetur.

Që nga Ismail Qemali e deri te vdekja e presidentit Rugova, ishte një konsensus kombëtar, që në postet kryesore qeveritare e shtetërore, të përfaqësoheshin figura të shquara (simbolikisht) nga komunitetet shqiptare me përkatësi të ndryshme fetare.
Shtrohet pyetja: përse u prish ky konsensus historik e kombëtar, demokratik e politik? Kush e shkatërroi?

Sot në Kosovë ekziston një diskriminim institutional i katolikëve i cili synon të shëndërrohet në proces objektiv, gjë që po e vërejnë edhe miqtë tanë ndërkombëtarë. Ky diskriminim institucional shkon në favor të aleancës sllavo – islamike dhe vazalëve të tyre shqipfolës. Kjo s’duhej t’i ndodhte Kosovës, ketë s’duhej ta lejonin as deputetët e Kuvendit të Kosovës.

Demokristianët evropianë e kanë themeluar BE-në (Bashkësinë Evropiane), ata unifikuan Europën, duke e bërë atë atdhe të vlerave të përbashkëta të popujve të shumtë, që jetojnë tashmë një kohë të gjatë, në paqë, liri e mirëqenie stabile. Demokristianët e Kosovës janë nyja më suptile që e ndihmon Kosovën në këtë drejtim. Është identiteti europerëndimor i Kosovës.

Demokristianët i duhen Kosovës më shumë se ç’iu duhet një komuniteti me proveniencë të krishterë. I duhet për ta kapërcyer edhe një sfidë historike: atë të kapërcimit të pragut të vështirë drejt integrimeve europerëndimore.

Demokristianët kanë kontakte të rregullta me qarqe politike demokristiane europerëndimore dhe prej tyre ka përkrahje të plotë, ka realizuar thellimin e bashkëpunimit me të gjitha partitë simotra demokristiane në Europë, e sidomos ato të Gjermanisë, Austrisë, Zvicrrës, Suedisë, Holandës etj. Këtë veprimtari po e zhvillojnë sidomos të rinjtë demokristianë.

Kosova ndodhet para sfidave të shumëfishta, me një imazh të rrenuar ndërkombëtar. Demokristianët janë të shqetësuar për zhvillimet politike në Kosovë, që kanë marrë trajtën e veprimit konfliktual të cilat po sjellin dëme të mëdha për zhvillimet e brendshme e të jashtme të Kosovës. Problemi i Asociacionit të Komunave Serbe, problemi i vijës së demarkacionit të kufirit me Malin e Zi, kanë acaruar përtej mase gjendjen në Kosovë. Ne kërkojmë zgjidhjen e çështjeve politike në interes të Kosovës, duke përjashtuar çfarëdo dhune. E vetmja zgjidhje e daljes nga kjo situatë, është dialogu i brendshëm politik mes pozitës dhe opozitës. Kompromiset janë të domosdoshme për interesat e Kosovës dhe të popullit të saj.

Do të ndertojmë raporte të mira me të gjitha subjektet të cilat veprojnë në Kosovë e sidomos me ato të djathta. Shtrirja e Partisë në të gjithë Kosovën do të jetë synimi ynë i përhershëm.

Demokristianët kanë para vetes shumë punë për ta kthyer besimin, që gjërat mund të shkojnë në rrugë të mbarë. Në zgjedhjet e ardhshme do të kthehemi fuqishëm në Parlamentin e Kosovës sepse duhet të dëgjohet zëri demokristian.

 (Fjala e Dr.Ukë Berishës kryetari i PSHDK-së me rastin e bashkimit të demokristianëve të Kosovës)
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...