Published On: 22 Qershor, 2016

Sot është dita e Shën Shqiptarit -St. Albani

shenalbani
 22 Qershor – Shën Shqiptari ((Lat.Villa Sancti Albani or Villa Albani) është një city në Herdforfshirin jugor, Angli, nja 35 km në veri të qendrës së Londrës; një sipërfaqe e madhe e urbanizuar që quhet Qyteti dhe Komuna e Shën Albanit.

Shën Shqiptari, zyrtarisht i ka dy emra, si Verulamian dhe Albanian. Shën Albani i quajtur lbani ishte vendbanim para romak i quajtur në anglishten e vjetër Verlamion ose Verulam, emër ky nga fisi Catuvellauni. Me pushtimi romak bëhet qyteti i dytë i rrugës Romake, Watling.

(Albanum egregium fecunda Britannia profert.
(“Lo! fruitful Britain vaunts great Alban’s name.”)
(“Carmina”, VII, iii, 155).)

Festa e tij, sot e gjithmonë festohet që nga fillimi në të gjithë Anglinë.
Tregimi mbi Shën Albanin fillon që nga koha e fillimit të besimit të Krishter në Britani Thuhet se ishte qytetar Romako-Brit i shekullit të III-të, i cili në qytetin Verulamium e përhapi krishterimin, një fe deri në atë kohë e ndaluar dhe dënuar nga Romaket ishte pra Shën Albani që guxoi të bën hapat e parë të krishterimit. Ishte i pa-emërtuar dhe më vonë e quajtën Amphibalus.
Sipas literaturës së shënuar më poshtë; autoriteteve të kohës iu deshtë shumë kohë për ta gjetur e burgosur. Shën Albani u zu dhe u soll para magjistratit të qytetit. Ai refuzoi të përkulet para zotërve dhe perëndive Romake, dhe para se t`i pritej koha ai tha: “I am called Alban and I workship and adore the true and living God, who created all things“.
“Unë quhem Alban, e adhuroj të drejtën dhe zotin që i krijoi të gjitha gjërat”.
Albani, thuhet se është varrosur në varrezat romake, që tani janë në jug të Katedrales së sotme>.
Kishat e para ishin të thjeshta, ishin mbi varrin e Albanit e më vonë Shën Albanit që e filluan vazhdimësinë e krishterimit në Britaninë e Madhe, pra që 1700 vite.
Shën Albani ose Verulamiumi
Fahri Xharra,22.06.16
Gjakovë
Referencat:
https://ëëë.stalbanscathedral.org/history/story-of-st-alban
https://folloëinghadrian.com/2015/02/01/exploring-verulamium-the-roman-city-of-st-albans-uk/
http://illyria.proboards.com/thread/38213/christianization-scandinavia
http://ëëë.enjoystalbans.com/
Saint Alban and Illyrian-Albanians
Alban / Bede: The Old English bēd, or prayer has its equivalent in Albanian ‘be’, oath [Illyrian “oath of peace”, be’sa]. The motif behind St. Alban’s story resembles typical Albanian tradition of providing shelter (to the point of risking one’s own life) for people fleeing from persecution, cult of generosity (towards the guest) [the cult of “besa” (faith, pledge, vow)].
The Cloak of Amphibalus: The garment called amphibalus is confused ëith the name of the cleric, which Alban shelters. The word, amphi+bal-us is used to describe a high ranking cleric’s garment and its origin must be traced to the root amphi for amphictony (tribal alliance), belonging to the same ‘fi’ (thread) in whose ‘ball’ (head) is a tribal leader holding a religious office, hence amphi-ball. St Alban’s story and this place built in his honour takes us back to the beginning of the Christian faith in Britain.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...