Published On: 16 Korrik, 2016

Skënderbeu pa kalë në Paris

Brikena yzeiraj
Nga: BRIKENA YZEIRAJ*

Ashtu si Kombëtarja e futbollit i befasoi shqiptarët me kualifikimin e saj për herë të parë në një kampionat europian, po i befasishëm qe dhe lajmi i atyre ditëve për vendimin zyrtar që, pas 50 vitesh “të mbetur shkretë”, më në fund në sheshin që mban emrin e tij në një lagje periferike të Parisit do të zbarkojë vetë Skënderbeu në formën e një shtatoreje 5-metroshe të lartë. Pra në muajin nëntor, një eveniment kulturor me vulë shqiptare do të instalohet atje, në vendin e kryeveprave të Luvrit. Sa afër Luvrit fizikisht, po artistikisht?! Kjo mëdyshje të lind natyrshëm kur të kalojnë para sysh ato punime skulpturore të derisotme që kanë si objekt figurën e heroit Skënderbe. E kam parë në variante e teknika të ndryshme projektimin e kësaj figure nga skulptorë shqiptarë, e më së shumti kam ndjerë keqardhje për dritëshkurtësinë e tyre në konceptimin përmbajtësor e figurativ, apo deri dhe në harmoninë e vendosjes mjedisore të tij, në sheshe, në fasada, mbi bazamente, ku ose diçka del tepër, ose diçka mungon. Padyshim jo kali, pasi ai është kthyer në një klishe skematike, ashtu si dora e majtë mbas kurrizit në shtatoret e tjera të dekadave të fundit… Të lind kjo mëdyshje dhe nis përsiatjen mbi ato vepra që “dekorojnë” sot mjedisin publik me figurën e heroit, duke çuar mendjen te shtatorja në Dibër të Madhe, ku Skënderbeu vuan nga sindromi i xhuxhllëkut, apo tek ekuestroja e Shkupit ku nuk dihet se në ç’siklet gjendet ai mbi atë kalë fisnik, e kështu me radhë. E me gjithë këto handikape, duhet thënë se është një sfidë e madhe të sjellësh një Skënderbe tjetër pas asaj arkive të pasur botërore disashekullore që e ka përjetësuar këtë personalitet historik në forma dhe teknika të ndryshme; dhe, mbas lajmit të dhënë për shtatoren e Parisit, edhe shpresa se kjo sfidë do të ishte kapërcyer dhe se përballja me Luvrin do t’i kishte shtyrë ata që e kishin marrë përsipër të ishin në lartësinë e duhur. Por, nëse Kombëtarja shqiptare u shfaq dinjitoze brenda logjikës së debutuesit, me kapacitete të arsyeshme dhe me profesionalizëm të vlerësueshëm, si dhe me sfondin e tifozërisë që “mrekulloi” Parisin, – a do “të mahnitet” përsëri Parisi në nëntor kur arti shqiptar do të shfaqet me emblemën e historisë shqiptare, Skënderbeun? Jo rastësisht thashë se lajmi për vendosjen e kësaj shtatoreje ishte i befasishëm, ashtu si dhe koha nga lajmi deri te realizimi tepër e shkurtër, pasi një sipërmarrje e tillë me vulë zyrtare do të kërkonte pikësëpari shpalljen e një konkursi, pjesëmarrjen e ideve e kompozicioneve të ndryshme, një proces përzgjedhës artistik profesional (ashtu si De Biazi me lojtarët e Kombëtares), do të kërkonte kohën e duhur të studimit, të ideimit, kompozicionit dhe pastaj realizimit të figurës, që do të mbartte përvojën më të mirë të artistëve shqiptarë për një ballafaqim dinjitoz brenda kapaciteteve në kryeqytetin e kulturës, Parisin. Për më tepër që kjo punë artistike nuk ishte pjesëmarrje në një ekspozitë kalimtare, apo një nismë private që mbart suksesin dhe dështimin brenda kuadrit të artistit individ, por një vepër që do të mbeste në mënyrë permanente si dëshmi e historisë shqiptare, por më së shumti dhe e nivelit të artit shqiptar. Në fakt, si mënyra e shpalljes, edhe koha në dispozicion të kujtojnë një aspekt tipik shqiptar, që edhe pse i mvishet një kohe të mëparshme, duket se vijon të mbizotërojë edhe në ditët e sotme: domethënë puna me fushata, afate, zotime dhe tejkalime. Njëlloj si fushatat e korrje-shirjeve ndër kooperativa, që shpalleshin kur vinte sezoni, apo afatet e përgatitjes për spartakiada, manifestime, e të tjera të këtij lloji. E në këtë hulli, edhe brigadat e punës me prapavijat propagandistike që i shoqëronin, domethënë hartuesit e parullave, pllakateve e të atmosferës festive që u jepnin “kuptim” vetë fushatave. Këtu hynin në lojë punonjësit e kulturës ndër fshatra, kurse në qytete ndërmarrjet e dekorit me dizenjatorët (që quheshin edhe piktorë), të cilat merrnin direktivat ideore, frymën ideologjike, skemat “artistike”, elementët që duhej të spikasnin në të gjithë atë butafori, dhe afatet e realizimit të tyre. Kjo frymë “dekori” dhe direktivat skematike për krijimin kompozicional më erdhën në mendje dhe u përforcuan kur skulptori që e ka marrë përsipër, apo është caktuar për këtë “punë fushate”, dha edhe shpjegimin artistiko-profesional të realizimit të shtatores së Skënderbeut. Natyrisht, në parantezë, në raste fushatash dhe afatesh askush nuk mund të ketë kohën në dispozicion për studim e perceptim të thelluar të figurës, për atë gjendje emocionale e frymëzuese që çon në kompozicionin artistik e estetik, e më pas të arrijë në përvojën më të mirë të tij, por do t’i drejtohet skematizmit ideor të gatshëm dhe formalizmit patetik, larg krijimit të një vepre arti që të emetojë vlera të qenësishme sa historike ashtu dhe estetike. Prandaj, edhe shpjegimi në fjalë, si dhe imazhet e kompozicionit të asaj vepre që u shfaqën në media, të çonin në konkluzionin se në Paris do të shkojë një Skënderbe prodhim i “rrymës” së dekorit!… Zbërthimi ideor i veprës, për më tepër të sillte ndërmend edhe liceizmat e kohës apo edhe komentet tepër skematike të pedagogëve në Akademi, të cilët të shtynin drejt caqesh të kufizuara ideologjike, drejt krijimit pllakatesk, drejt stereotipash që më pas kthehen në moto pune dhe dëmtojnë shpirtin krijues e artistik. Në fakt, edhe përmendja e dizenjatorëve-piktorë të dekorit, nuk është për të stigmatizuar ata punonjës të përkushtuar, por për të dhënë idenë se si krijohej skematizmi pllakatesk që ndrydhte çdo lloj iniciative të shpenguar artistike e ideore, detyrimi për t’u qëndruar besnik vijave ideologjike, direktivave deri groteske e infantile dhe skemave të dhëna, që kthehej më pas në një përvojë rutinore pune në të cilin binin dhe vazhdojnë të bien edhe pretendentët për profesionistë të fushës. E pikërisht kjo frymë shpërfaqet edhe në ideimin e shtatores së Skënderbeut për në Paris, të paktën prej shpjegimeve të vetë skulptorit. Në perifrazim të tij: – Skënderbeu ishte një luftëtar që ka mundur turqit prandaj duhet të ketë shpatën në dorë, por ishte dhe prijës e duhet të marrë edhe pamjen e një prijësi; – Skënderbeu kishte vizion largpamës, prandaj duhet ta mbajë kokën lart; – Skënderbeu duhet të mbartë edhe simbolet e krishterimit si kryqi dhe shqiponja, atëherë e kompozojmë shpatën e ngulur në tokë që të duket edhe si kryq, që mbrohet nga mburoja me shqiponjë; – Skënderbeu njërën dorë nuk e ka agresive, por ka agresive dorën që mban mburojën, si kthetër, që tregon se ne (shqiptarët) jemi në mbrojtje e nuk jemi në sulm. As më shumë e as më pak veçse ilustrim figurativ tejet skematik i teksteve mësimore të ciklit të ulët, apo i zhargonit ideor të publicistikës mediokre. Në paralelizëm, dikur punëtori i pllakatit apo i banderolës duhej të ishte i fuqishëm e prandaj piktorë-dizenjatorët e bënin me nofulla katrore, me fytyrë të ashpër por krenare, me muskuj të skalitur e me gjoks të gjerë; por ai duhej të ishte edhe luftëtar dhe i lexuar, kështu që në njërën dorë i rrasnin një kazmë, në tjetrën një libër, ndërsa në sup pushkën me gjalmë! Në anën tjetër shqiptarët duhej të ishin dhe vazhdojnë të jenë ideologjikisht në mbrojtje(!), prandaj paraqiteshin të rreptë nëpër llogore, në vija kufiri, nëpër bunkerë! Nuk shoh, pra, ndonjë ndryshim esencial në shpjegimin ideor dhe në interpretimin figurativ të këtyre dy varianteve. Prandaj, më tepër se Skënderbeun, mua më duket se në Paris në nëntor do të shkojë simbolizimi dekorativ i politikave dhe ideologjive korrente, i mishëruar në figurën e heroit Skënderbe. E vetmja risi, e vetmja ikje prej klishesë, në këtë rast është se Skënderbeu më në fund ka zbritur nga kali, e ngjan me një fakir që ka udhëtuar gjatë për të çuar në Paris kumtet e politikës shkretane shqiptare.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...