Published On: 27 Shkurt, 2016

Skena makabre midis AKP-ës dhe qeverisë

 

Agim Vuniqi

Ndarja e “diçkaje” sikurse Trepça në dy aspekte konceptualisht të kundërta ose si kontrast ne mes te shtetit dhe agjencionit AKP, i cili nuk është i autorizuar nga shteti, por ishte vet shteti sa i përket pronës “shoqërore” e kanë ndarë atë si “një dualizëm midis njeriut dhe natyrës”, AKP ia merr të drejtën banorëve të saj, atë që ia dha natyra. Këso skenash makabre midis bordit të AKP-ës dhe qeverisë, e cila ka për detyrë të përfaqësonte shtetin, respektivisht qytetarët: lëvizë, pajton, bën ndryshime dhe ngjashmëri tjera dhe sugjeron dualizëm dhe kompleksitetin e pashkelur. Çka dua të them, për Trepçën flitet si për një fanellë sportisti, të cilën simpatizuesit duan ta kenë për vete me firmën e Trepçës. Pyetja është si funksionoi Trepça deri më tash dhe kush është themelues i saj, nëse ajo ishte nën kompetencën e AKM-së më herët, tash AKP-ja… Tash flasin për Trepçën dhe xehet e saj, e dijnë por e harrojnë se çmimi i metaleve caktohet në bursat ndërkombëtare, por kjo nuk do të thotë se bursa përzihet në organizmin e saj. Dua ta thjeshtësoj e kujt është Trepça? Nëse është e banorëve të saj, që përfaqësohet nëpërmjet Qeverisë, asaj duhet t’i rikthehet statusi i Ndërmarrjes Publike, me qëllim që qeveria merr të drejtën ta privatizojë atë, apo të ndryshoj konceptin organizativ të saj, të kontraktojë, negociojë vetë me kompani serioze për të menaxhuar atë, e si do të bëhet e tëra kjo nëse Trepça nuk i kthehet shtetit, pra ajo të fitojë statusin e “government property”… kjo është disi e ngjashme me përpjekjet që George Bush kërkonte që menaxhimi i limave të SHBA t’i jepet Emirateve të Bashkuara në menaxhim, por meqë reaguan qytetarët, shoqëria dhe mediat ajo nuk ndodhi… Kështu siç po bëjnë zhurmë disa për ligjin e ekonomisë së tregut dhe Trepçën, pa u ditur statusi i saj po e çojnë Trepçën në amulli dhe vendin-shtetin gjithashtu…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...