Published On: 21 Shkurt, 2016

SKANDALOZE: Në Institutin e Patologjisë autopsia bëhet me thikë buke (VIDEO)

Para viteve 90-ta, asnjë kufome nuk i lejohej të dilte nga ambientet e spitaleve pa u kryer autopsia, për të parë shkakun e vërtetë të vdekjes së pacientit. Megjithëse, ky urdhër nuk është anuluar asnjëherë, ai në ditët e sotme nuk zbatohet, ndërkohë që familjarët i tërheqin trupat pak kohë pasi të afërmit e tyre t kenë ndërruar jetë. E vetmja procedurë që nuk kryhet në këto raste është autopsia.

FacebookTwitterGoogle+LinkedIn
Këtë e ka bërë të ditur, Ramadan Sopi, Drejtor i Instituteve Paraklinike në Qendrën Klinike Universitare të Prishtinës. Ai ka theksuar se në Institutin e Patologjisë, aty ku edhe kryhen autopsitë e kufomave, është në një gjendje jo të mirë pa kushte adekuate, duke filluar nga hyrja e morgut, nga laboratorët dhe sallat të cilat nuk i plotësojnë asnjë kriter për punë.
Sopi, ka shpjeguar edhe për materialet bioptike që heqen në mënyrë operative nga klinikat dhe sillen në këtë institut.
Por këto materiale, sipas tij, nuk kanë as kushte adekuate ku të vendosen. Ato janë të vendosura në shishe të plastikës si dhe në ato të infuzioneve të cilat avullojnë dhe janë kancerogjene.
Ndërsa, mostrat të cilat prehen duhet të procedohen në aparate gjysmë automatike, ku për realizimin e këtyre ka veshtërsi, sepse njëri aparat sipas drejtorit Ramadan Sopi, ka dalë jashtë funksionit.
Ai tregon se edhe dhoma ku kryhet autopsia e kufomave është shumë e vogël dhe në një gjendje të tmerrshme, ku mungojnë edhe pajisjet e duhura. Nga ana tjetër edhe pamjet flasin të njëjtën gjë.
Sipas tij, mjekësia nuk ka kuptim pa autopsi.
Ndërsa, sipas statistikave ka shumë vdekje dhe pak autopsi. Në vitin 2015 janë kryer vetëm 17 autopsi. Ndërsa, krahasuar me vitet e paraluftës numri i autopsive ka qenë shumë i madh, duke arrit në 1000 raste në vit.
Zëdhënësi i Ministrisë së Shëndetësië, Faik Hoti, ka thënë për Tribuna Channel se çdo kërkesë mund të parashtrohet nga drejtori i kësaj klinike, por deri më tani nuk ka ndonjë të tillë. Si dhe institutet paraklinike janë pjesë e SHSKUK-së dhe ky shërbim është përgjegjës për investimet aty.
Por, sipas tij Ministra e Shëndetësisë këtë vit do të procedoj menaxhimin e shumë projektve.
Sipas tij, në bazë të Ligjit për shëndetësi, nuk kërkohet që çdo të vdekuri t’i behet autopsia, mirëpo përcaktohen kushtet kur të vdekurit i behet obduksioni klinik./TribunaChannel

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...