Published On: 5 Qershor, 2016

Skandal- U zhduk dokumenti origjinal i Marreveshjes se Ohrit

Dokumenti origjinal i Marrëveshjes së Ohrit është zhdukur nga arkivat e Maqedonisë dhe askush nuk mban përgjegjësi për këtë. Dokumenti, i cili i dha fund konfliktit të dhunshëm, mes etnisë shqiptare dhe maqedonase në vitin 2001, nuk ekziston as në dokumentacionin e Presidentit të Maqedonisë dhe as në Arkivat Shtetërore. Origjinali i dokumentit, i cili ishte i shkruar në gjuhën angleze, sipas ligjeve të arkivimit në Maqedoni duhej të ishte nën kujdesin e Arkivave të Shtetit.

Por Arkivi Shtetëror i Maqedonisë ka njoftuar se nuk i është dorëzuar dokumenti origjinal i Marrëveshjes. Në dokumentin origjinal të nënshkrimit të Marrëveshjes së Ohrit kanë qenë të vendosura edhe nënshkrimet origjinale të ish-kryetarit të Maqedonisë, Boris Trajkovski, ish- liderit të VMRO-DPMNE-së dhe kryeministër i mëparshëm, Lubço Gjeorgjievski, dhe të kryetarëve të atëhershëm të LSDM-së, Branko Cërvenkovski, të PPD-së, Imer Imeri dhe PDSH-së, Arbën Xhaferi.

Në dokument, nënshkrime si dëshmitarë zyrtar kishin vendosur edhe ndërmjetësuesit ndërkombëtar, Fransoa Leotar dhe Xhejms Perdju. Dje në Maqedoni u përkujtua tetëvjetori i nënshkrimit të kësaj marrëveshjeje. Përfaqësuesit e OSBE-së, SHBA-së dhe BE-së në Maqedoni, u kërkuan palëve të plotësojnë deri në fund kërkesat e kësaj marrëveshjeje paqësore. Sidoqoftë nga marrëveshja e Ohrit nuk janë zbatuar 90 për qind e përmbajtjes, përfshirë përdorimin e gjuhës shqipe dhe simboleve kombëtare, përfaqësimin e barabartë në institucionet shtetërore dhe decentralizmin. /INA/

Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...