Published On: 1 Mars, 2016

Skandal: Shkarkohet konsullja shqiptare në Milano (Video)

Ministria e Jashtme ka vendosur të shkarkojë konsullen shqiptare në Milano të Italisë, Luljeta Çobani. Vendimi vjen pas një video-skandali të publikuar nga emisioni “Stop” në TV Klan.

Skandali

Je emigrant në Itali dhe dëshiron të marrësh një certifikatë martese, pa qëndruar në radhë, pa ardhur në Shqipëri, me gjenealitete sipas interesit, me datëlindje të ndryshuar?

Mjafton të japësh 1000 euro sekserëve që “punojnë” pranë zyrës Konsullore në Milano dhe përfundimisht bëhesh me dokument të rregullt, ku më pas emigrantët lejohen të martohen me shtetas ose shtetase italiane.

Ky skandal u transmetua dje në emisionin “Stop” në Tv Klan, ku nga investigimi del qartë që gazetarja paraqitet si qytetare e cila nuk kishte aplikuar për të marrë certifikatën e gjendjes civile në Shqipëri, por kërkonte nga konsullata dokument që i lejohej të martohej në Itali.

Sekseri kërkon 1000 euro për të mbaruar këtë punë dhe premton se brenda ditës, e shumta të nesërmen, do kishte në duar dokumentin.

I jepet shuma 1000 euro dhe ai shprehet se ka shkuar vetë në zyrën e konsulles shqiptare të Milanos Luljeta Çobani dhe i ka dhënë 800 euro asaj, ndërsa 200 euro një personi tjetër që punon në konsullatë.

Por më shumë se kujt ia ka dhënë këtë shumë, mjaft interesante mbetet kur i dhanë dokumentin që e lejon të martohet me një shtetas italian.

Gazetarja, që gjithnjë hiqet në rolin e qytetares, shkon për të tërhequr dokumentin në konsullatë.

Ajo takon një punonjëse e cila krejtësisht jashtë rregullave, dokumentin e mban në çantën personale dhe shprehet se këtë po e bëj për …. (përmendet emri i sekserit), por gjithashtu ajo konfirmon se ka mbaruar punë me paratë dhe tashmë është në rregull.

Në këtë mënyrë gazetarja merr zyrtarisht Nula Ostën (konfirmimin e lidhjes për martesë) dhe largohet, ndërsa në kameran e fshehtë shihen me dhjetëra emigrantë, të cilët qëndrojnë në radhë.

Me rregull, në bazë të ligjeve në fuqi, për të marrë një dokument të tillë në konsullatë, duhet më parë që të mbërrijë certifikata nga Shqipëria, ku janë zyrat e gjendjes civile që lëshojnë këtë dokument shtetëror me kërkesë të qytetarëve të interesuar.

Dy javë nga aplikimi, kryhen më pas procedurat në konsullatë, të cilat duke u bazuar në certifikatën e mbërritur nga Shqipëria, plotësojnë të dhënat dhe më pas japin të drejtën e martesës me shtetasit e huaj, në këtë rast me italianë.

Por për të aprovuar këtë dokument, konsullata duhet t’i referohet vetëm certifikatës së gjendjes civile që mbërrin zyrtarisht me postë nga Shqipëria.

Më parë duhet të aplikojnë vetë personat e interesuar, ose në mungesë të tyre, emigrantët kanë të drejtë që të lëshojnë një prokurë të posaçme.

Kjo praktikë në këtë rast, por dyshohet se edhe në shumë të tjera nuk është ndjekur nga ana e konsullatës sonë në Milano.

Pak ditë më parë, deputeti Eduard Ndocaj u shpreh në parlament se në konsullatën tonë në Milano ka një numër të madh sekserësh dhe qytetarët shqiptarë që jetojnë e punojnë në Itali, nuk marrin asnjë shërbim pa paguar nën dorë, ose ndryshe sorollaten me ditë e muaj të tërë për të marrë dokumentet e nevojshme.

Çështja e shërbimeve konsullore, apo e ambasadave tona në disa vende të botës, veçanërisht në Itali dhe Greqi, ka qenë shqetësim i mijëra emigrantëve, të cilët nuk merrnin në kohë shërbimet dhe shpesh ka pasur akuza për afera korruptive në këto institucione.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...