Published On: 29 Qershor, 2016

S’ka të ndalur fushata e demonizimit të opozitës

S’ka të ndalur fushata e demonizimit të opozitës, me shkrime të porositura e me lobizëm kundër saj. Kjo përpjekje synon të ndalë njëherë e mirë dialogun politik mes partive dhe të asgjësojë opozitën parlamentare përmes një votimi shantazhist me 21 korrik. Por ky demonizim do na largojë edhe më shumë nga rruga e integrimit në BE dhe do na rrëzojë në regjimin diktatorial, fytyrën e të cilit shqiptarët e mbajnë mend nga regjimi i baballarëve politikë të Edi Ramës. Ka një përshpeshtim të baltës që makina propagandistike e Edi Ramës lëshon mbi opozitën dhe posaçërisht mbi liderin e saj, kreun Basha. I identifikuar si pengesa kryesore në realizimin e ëndrrës për të kapur njëherë e mirë sistemin e drejtësisë dhe rrjedhimisht edhe për të çimentuar pushtetin politik, përmes pamundësimit të një rotacioni pushteti në kushte normale, ndaj opozitës së Lulzim Bashës po përdoret një agresion politik e mediatik i paprinciptë, që nga sulmet poshtë brezit dhe përdorimi i gjuhës bajate nëpër foltore, e deri tek shkrimet e porositura e lobizmi kundër tij në aparatin burokratik të Brukselit. Sulmi ndaj tij kryhet në emër të një supermazhorance, e cila është lëshuar në pazar për t’u rritur edhe më e për të arritur një shumicë kushtetuese, e cila do të çelnikoste një regjim, që edhe kështu siç është, boll i padurueshëm është për shqiptarët. Njoftimet se opozita është fajtore që reforma s’po ecet, opozita po thyhet e shkërmoqet, sepse deputetët nuk do t’i binden urdhrit politik të lidershipit, vijnë paralelisht me shuarjen e debateve për arritjen e një konsensusi të mundshëm për reformën në drejtësi. Qendrat lobiste e kanë vendosur se është më e thjeshtë një fushatë për fajësimin e opozitës sesa një sponsorizim i dialogut që do të sillte edhe një reformë konsensuale për sistemin e drejtësisë.

Por leksionet, shembujt në rajonin tonë të trazuar, kanë rrëfyer se kur fajësohet opozita, për çfarëdolloj arsyeje a rrethane, në Ballkan triumfon diktatura. Nuk qendron tek opozita e keqja, sado me gisht le të tregohet ajo nga lobistët dhe balta e qeverisë. Përpjekja e fundit është një përpjekje tinëzare për të rrënuar dialogun politik dhe për të luajtur me politikën e faktit të kryer në seancën plenare të 21 korrikut. Lojën e njëanshme e kemi parë edhe në Maqedoni e më herët në Hungari, kur shumicat kushtetuese, të marra në votime apo të blera s’kanë prodhuar kurrfarë reforme por vetëm administrata e regjime që janë shndërruar më vonë në problem jo vetëm për vendin e tyre, por edhe për rajonin e për vetë burokracinë e Bashkimit Evropian. Edhe në Shqipëri, demonizimi i opozitës dhe tentativa për të arritur një shumicë kushtetuese të blerë apo të krijuar nëpërmjet shantazhit të lobizmit, thjesht do të afrojë autoritarizmin, fytyrën aq të njohur të diktaturës ndër ne. Ky demonizim do na largojë edhe më shumë nga rruga e integrimit në BE, pasi edhe dje, një këshilltar politik i CDU-së e deklaroi qartazi se s’do të ketë kurrfarë hapjeje të negociatave me Shqipërinë, pas miratimit të njëanshëm të reformës në drejtësi, por vetëm pasi të jepen prova të themelta për zbatimin e drejtë të reformës, pra, pas zgjedhjeve të ardhshme parlamentare. Në deklaratë shihet qartë se për negociatat janë kusht zgjedhjet e ardhshme dhe jo votimi shantazhist i 21 korrikut. Mbetet të shihet nëse do të tentohet asgjësimi i opozitës parlamentare vetëm nga padurimi i Edi Ramës për t’i marrë të gjitha, apo forca politike të përgjegjshme do të ndalin këtë agresion ndaj opozitës, duke siguruar gjithashtu edhe ndalimin e instalimit të një regjimi paradiktatorial.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...