Published On: 7 Prill, 2016

Sistemi kriminal


Besnik Gjaka

Trafikantët kolumbianë të drogës po përqëndrohen në zonat evropiane më të rëndësishme nga ana strategjike dhe përfshirja e afrikanëve, në veçanti e nigerianëve, është gjithmonë e më e madhe. Gjithashtu bëhet dhe shkëmbimi i drogës me armë, i favorizuar nga tensionet politike që lehtësojnë së fundi trafikun e narkotikëve. Ndërlidhja mes organizatave kriminale kaq heterogjene, që tradicionalisht vepronin në fusha tërësisht autonome nuk duhet të nënvlerësohet absolutisht nga komuniteti ndërkombëtar. Sektorët operative të krimit, përveç, atyre tradicional të lidhur me kontrabandën, me prostitucionin, me sekuestrimin e personit, po shtrihen gjithmonë e më shumë në sektorë me të ardhura më të mëdha, si trafiku i narkotikëve dhe tregtia e armëve por që janë me ngjyrime ndërkombëtare. Nën dritën e sa u tha më sipër mund të kuptohet përse prej disa vitesh “të ngarkuarit me punë” (analistë, hetues, prokurorë) e konsiderojnë të vjetëruar konceptin e “krimit të organizuar” dhe flasin për “sistem kriminal”.
Specifikat e tij, përkundrejt krimit të organizuar, duhen gjetur në faktin që <sistemi kriminal> karakterizohet nga një kompleks i strukturuar lidhjesh dhe sjelljesh ilegale që bashkojnë anëtarë të ambjentit kriminal me njerëz të rëndësishëm të institucioneve dhe individëve të sistemit legal, aq sa rezultonte pjesë përbërëse e jetës shoqërore, politike, administrative dhe ekonomike të vendeve të shumta moderne”.
“Sistemi kriminal” nuk ofendon dhe cënon të mirat e qytetarëve të veçantë, por godet ekonominë e një vendi, dhe në këtë mënyrë institucionet e tij, me rrezikun vijues për demokracinë. Ndryshe nga organizatat shkatërruese që synojnë përmbysjen e Shtetit për të vënë një tjetër, “Sistem kriminal” (dhe organizatat kriminale që i japin jetë atij) synojnë pushtimin e qëndrave prodhuese dhe të pushtetit të shtetit me qëllim që të vazhdojnë (për të realizuar) më mirë qëllimet e veta. Aq sa u tha më sipër të çon të nxjerrësh në pah që në këtë kontekst ndryshon edhe raporti mes shoqërisë dhe krimit, në fakt ashtu si është pohuar me shumë autoritet nga Prokurori Kombëtar Antimafia: ” … ndërsa në epokat e mëparshme krimi konsiderohej si produkt, ose efekt i një rregulli të caktuar të shoqërisë, aktualisht vihet në dukje besueshmëria e hipotezës, që “sistemi kriminal” mund të jetë funksional në shoqëri.
Vetë dihotomia klasike (ndarja në dy pjesë) në agresorë/viktima duket se vihet në dyshim përballë vëzhgimit se “sistemit kriminal”ofron në regjimin e monopolit shërbime ilegale të kerkuara nga viktimat, ashtu si tregojnë fenomenet e përhapura të kontrabandës, të dhënies së narkotikëve, të lojës së bixhozit dhe të pornografisë. Duket pra, që të paktën në disa sektorë, interesa të përbashkëta ndërthurin një rrjetë të fshehtë dhe jo me ndarje mes agresorëve dhe viktimave”. Karakteristikë tjetër thelbësore e “sistemit kriminal” është karakteri i tij “transnational”. Lidhja mes strukturave të veçanta kriminale që dominojnë në territor është bërë e mundur nga disa faktorë:
a) -Nga natyra e sendeve të përdorura nga organizatat e vecanta kriminale para së gjithash narkotike dhe armë. Eksperienca na ka bërë të konstatojmë që të tilla sende, të prodhuara në vende të ndryshme, kalojnë në të tjera përpara se të mbërrijnë tek përfituesit. Nga sa u tha kërkohen ndihma (si psh: korrupsioni i funksionarëve specialistë të kontrollit, përdorim i instituteve të kredisë për pagesat) nëse nuk bëhen pakte të vërteta mes organizatave që veprojnë në sektorë të ndryshëm të prekura nga “sende kalimtare” me qëllim që të garantohet rezultati i dorëzimit të tyre tek përdoruesit final:
b)-Nga i ashtuquajturi “globalizim i ekonomisë” që, nëse nga njëra anë ka përcaktuar një qarkullim gjithmonë e më të lirë të sendeve mes shteteve në një optikë të thjeshtësimit te raporteve tregtare për t’i lejuar zhvillimin ekonomik, nga ana tjetër ka nenkuptuar një nderlidhje mes ekonomive kriminale të grupeve të ndryshme që dominojnë territorin;
c) -Nga futja e flukseve migrues: “Kjo për shkak të faktit që format moderne të kriminalitetit janë mësuar që të lëvizin me shpejtësi mes zonave të varfëra dhe zonave të pasura të botës.” Nga sa u tha më sipër del se lufta kundër trafikut të substancave narkotike (dhe riciklimit të të ardhurave të jashtëligjshme që lindin prej tij), për shtetet e veçanta,është një moment thelbësor i veprimit të luftës së krimit të organizuar.

Autori është njohës i kriminalistikës dhe krimit të organizuar

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...