Published On: 2 Maj, 2016

SIMFONIA E ZORRËVE TË URITURA


Lirim Gashi

I inspiruar nga një thënie e mikut tim gjenial Jon Leka: “Të uriturit kanë nevojë për sa më shumë zhurmë, ngase nuk e durojnë dot muzikën e zorrëve të tyre!”-dhe nga një sheti me 1 maj të vitit 2016 përgjatë sheshit ,,Nëna Terezë,, simbolit të vetëflijimit më ëngjëllor dhe asketik për vlerat humane universale që e njeh historia e dokumentuar e njerëzimit. Sheshi edhe pse për nga pamja e jashtme dhe dekori nuk dallon fare nga sheshet e metropoleve më të prosperuara evropiane më ktheu mbrapa te Luli i Vocërr i Migjenit aq që ishte vërshuar nga lypsit e shumtë të lëmoshës të të gjitha nacionaliteteve, moshave, racave dhe gjinive. Në çdo dhjetë metra duar të shtrira e sy të përvuajtur që ashtu të shtrira prapa kalimtarit mbesin tërë jetën e mallkuar deri sa të vdesin. Eh si nuk e kam një grusht të fort t”i bie mu në zemër krijuesit të këtij Titaniku global që ska të ndalë. Nga mosha e fëmijërisë më kujtohën halabakët nomad për të cilët thuhej që vidhnin fëmijë dhe i dërgonin për të kërkuar lëmoshë në Itali për kindapuesit e tyre apo kryehalabakët. Më vonë e kuptova që halabakët ishin gjithashtu viktimë e sistemit dhe që jeta nuk është ,,Alisë në botën e çudirave,, apo ,, shishe e Aladinit për plotësimin e dëshirave,, por një luftë më shumë beteja nga të cilat më e vështira të dukët gjithmonë më e reja. Disa ditë më parë isha në Gjakovën e bukur ku e vizitova enciklopedinë e gjallë shqiptare në dy këmbë mikun e çmuar Fahri Xharra dhe deri sa po e dëgjoja me plotë vemendje e tërësisht i fascinuar rrëfimin e tij mbi historinë tonë të lavdishme antike një dorë e zgjatur fëmiu më ktheu në aktualiet. Ishte fëmiu më i bukur që e kam par në jetë. Para sysh më rrin ende ajo buzqeshje e bukur dhe e çiltër falënderuese për asgjë hiq për një shërbim të vogël në zgjatjen e shpresës për një çast. Eh si nuk e kam një grusht të fort ta godas me thikë vuajtjën nga uria mu në aortë dhe ta hedhi së bashku me padrejtësitë e sistemit në një shportë e pastaj në një lum plotë rrëmbim që të zhdukët së bashku me pabarazinë pa kthim. I nderuar Xhemal kur zorrët bëjnë shumë muzikë edhe Frankeshtajnit i bie të fiktë..Në fakt muzika e zorrëve të njëriut të uritur i shërben të pangopurit edhe më lartë mbi kurrizin e tij për tu ngritur. Dje ishte 1 maji dita e klasës punëtore dhe të gjithë politikanët tanë u moren më tepër me Pashkët Ortodokse ( gjë që meriton vëmendje ) por aspak nuk i dhuruan vëmendje atyre që përmes djersës së tyre i ngopin të pangopurit. Si dukët (sado absurd ky konkludim) më tepër ngushëllim e mbështetje gjejnë në simfoninë e zorrëve të uritura se sa në këtë pushtet. Të uritur janë edhe nëse punojnë sepse drejtuesit e shtetit dhe punëdhënësit i kanë të pangopur njësoj si fëmijët e tyre. Fëmijët për bukën e gojës e pushtetarët për nam e pasuri sepse të tillë janë prej natyre. Sikur të mos ishin këta poshtë të uritur nuk do të loznin ata lartë aq shlirshëm e pa brenga me melodinë e zorrëve të tyre tango e valcer dimër e verë shkencërisht të bindur që nënat shqiptare tërë jetën vetëm shërbëtor për ta kanë lindur.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...