Published On: 1 Mars, 2016

Simbolet etnike dhe fetare, SHBA e BE bëjnë thirrje për respekt të ndërsjellë

  • Protestat dhe incidentin që erdhën si pasojë e simboleve fetare dhe etnike në komunat fqinje Çair dhe Butel të Shkupit i kanë komentuar edhe ambasadat e huaja në Maqedoni. Ambasada e Bashkimit Evropian, edhe pse ka inkurajuar qytetarët që t’i shprehin lirshëm bindjet e tyre, ka kërkuar të bëhet ndarje të shtetit nga grupet dhe komunitetet religjioze.

“Të gjithë qytetarët janë të barabartë në liritë dhe të drejtat e tyre, pavarësisht nga gjinia, raca, ngjyra e lëkurës, prejardhja kombëtare dhe sociale, bindja politike dhe fetare, pozitës pronësore dhe shoqërore. Kushtetuta garanton lirinë e besimit fetar dhe të drejtën për të shprehur besimin e lirë dhe publik, individual apo me të tjerët. Komunitetet dhe grupet religjioze janë të ndara nga shteti dhe të barabartë para ligjit”, thanë nga ambasada e BE-së.

Nga ambasada Amerikane në Shkup thonë se nuk ka nevojë për përshkallëzim të marrëdhënieve ndëretnike dhe ndërfetare duke kërkuar tolerancë dhe respekt të ndërsjellë si dhe evitim të incidenteve në të ardhmen.

“Inkurajojmë komunitetet fetare dhe etnike të Maqedonisë të përqendrohen në forcimin e respektit dhe mirëkuptimit reciprok në të gjithë komunitetet”, deklaruan nga Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Reagimet e ambasadave vijnë pas incidenteve pas vendosjes së themelit për ndërtimin e kryqit në Butel dhe ngritjes së shqiponjës në Çair, si dhe paralajmërimit për ndërtimin e disa simboleve të ngjashme në disa komuna me popullatë të përzier etnike dhe fetare, raporton Alsat-M.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...