Published On: 20 Janar, 2016

Si ti pamundësohet Hashim Thaçit zgjedhja President

Basri Demiri

Këto ditë në mjetet e informimit publik elektronike dhe të shkruara është fol dhe shkruar shumë, se si ti pamundësohet Hashim  Thaçit, zgjedhja për president. Kjo temë, përveç analistëve gazetarëve e qytetarëve  të brengosur për gjendjen e krijuar në Republikën e Kosovës. Pati, prononcime, veprime nga radha e tri partive opozitare qe si bllok po kërkojnë shkarkimin e Qeverisë Mustafa, për defektet e mëdha që po bëhen. Rrëzimi  i kësaj qeveri, nënkupton edhe pamundësinë e zgjedhjes së Hashim Thaçit, president. Kjo kërkesë u shtrua edhe nga qytetaret me 9 janar 2016.

Kësaj teme iu kanë bashkangjitur edhe disa deputetë të LDK-së, të cilit kanë apeluar edhe deputetëve të tjerë të LDK-së të mos e votojnë Hashim Thaçin, gjatë mbledhjes së Kuvendit kur të kërkohet votimi i tij për president. Ndërsa, Vjosa Osmani, deputete e LDK-së rishtroi një kërkesë për deputetet e LDK-së me të cilën kërkon që deputetet e partisë të mos prezantojnë në mbledhje kur do të votohet për president.

Duke i shikuar këto tri opsione mund të vijmë në përfundim se kjo çështje është mjaft serioze. Pa dashur të polemizoj me Isa Mustafën, që aq me bindje dhe siklet e ka marrë që ta zgjedh Hashim Thaçin president, e as me grupin e heshtur që mund të votojnë kundër në mbledhjen kur votohet për president, por as me grupin e deputetëve, të cilët kanë deklaruar se nuk do ta votojnë apo nuk do të prezantojnë ne Kuvend. Duke i analizuar këto dy opsione del se të dyja veprimet janë shumë të dëmshme për Republikën e Kosovës, dhe shumë më të dëmshme për LDK-në. Nëse deputetët e LDK-së nuk votojnë në dy rundet e para apo votojnë kundër. Në raundin e tretë me 61 deputet mund të zgjidhet presidenti. Mirëpo, mund të llogaritet se edhe në raundin e tretë grupi i heshtur mund të mos e votoj apo ta votoj kundër, që realisht e pamundësojnë zgjedhjen e presidentit.

Nëse deputetët e LDK-së me numër 10, apo më shumë nuk prezantojnë në mbledhje të Kuvendit në fakt e pamundësojnë  formimin e forumit prej 81 votë procedura nuk mund të zhvillohet që në fakt e pamundësojnë  zgjedhjen e presidentit.

Mirëpo, duhet ditur se, si në rastin e parë ashtu edhe në rastin e dytë Kryetari i Kuvendit e merr pozitën e presidentit të Republikës të Kosovës dhe ka të drejt ta ushtrojë deri në 6 muaj.  Çka dhe si do të rrjedhin ngjarjet pas këtij momenti, sigurisht se më keq sesa është sot e katër muaj,  dhe më keq se sa në gjashtë muajt e parë para lidhjes së koalicionit.

Disa zëra po e lidhin rastin e Jakup Krasniqit se nuk ka çka me u bë. Mirëpo, ky nuk është identik, sepse opozita do ta ketë një adut më shumë  për të bllokuar punën e Kuvendit, ndoshta edhe me vota. Dalja nga kjo krizë politike mundet të zgjidhet me një dialog mes partive që janë në Kuvend dhe me një mirëkuptim që të zgjedhin një qeveri të përkohshme, e cila do të përgatit zgjedhjet brenda tre apo gjashtë muajve.

Zgjedhjeve duhet ti paraprijë ndryshimi i ligjit zgjedhor, duke krijuar disa zona zgjedhore, dhe që mënyra e votimit të jetë një votues një votë. Zgjedhja e presidentit të bëhet me vota të drejtpërdrejta nga qytetarë e jo në Kuvend. Nëse kjo formë nuk do të jetë e duhura për veprim, atëherë nuk do të arrihen suksese nga LDK-ja e Isa Mustafës, dhe kjo çon tek dilema se a duhet të mendohet ecja para pa Isa Mustafën, dhe a është në interes të Republikës të Kosovës dhe qytetarëve të saj, që ta prishin koalicionin dhe ti hapin rrugë procesit zgjedhor dhe të shkohet në zgjedhje të parakohshme. Me një kërkesë që faktorët monitorues ndërkombëtar e kombëtar të jenë me një potencial të fuqishëm dhe llogaridhënës përpara Zotit dhe qendrës së vet.

 

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...