Published On: 28 Janar, 2016

Si të mbrojmë zemrën?

 • Si të mbrojmë zemrën?
  Sëmundjet e zemrës shkaktohen nga faktorë të paidentifikueshëm dhe faktorë të modifikueshëm. Një njeri që konsumon duhan atëherë ka rrezik më të lartë për të vuajtur nga sëmundjet e zmerës. Edhe ata persona që vuajnë nga diabeti apo hipertensioni mund të preken nga sëmundjet kardovaskulare.

Faktorët e rrezikut Kardiovaskular lidhen me gjëndje të brendshme ose atë mjedisore. Disa prej tyre janë të modifikueshëm, të tjerët jo. Faktorët e pamodifikueshëm të rrezikut janë: Mosha, gjinia, trashëgimia raca dhe etnia. Meshkujt janë më të prekshëm nga Semundjeve Kardiovaskulare. Sëmundja fillon të shfaqet klinikisht te meshkujt që në moshën 45 –vjeçare, ndërsa te fermrat nga mosha 55-vjeçare. Por bashkëshoqërimi me faktorë të tjerë rreziku, mund ta prishin këtë rregullsi.

Trashëgimia edhe pse faktor rreziku i pamodifikueshëm, mund të zbutet në njëfarë mënyre. Zhdukja ose minimizimi i faktorëve mjedisorë të pranishëm edhe te paraardhësi trashëgues mund të dobësojnë fuqinë gjenotipike. Faktorët klasikë të modifikueshëm të rrezikut janë: Duhanpirja, hipertensioni arterial, dyslipidemia, diabeti, sindromi metabolic, sedentaria, faktorët psikosocialë dhe obeziteti. Dislipidemia, duhanpirja, sedentaria, hipertensioni, diabeti dhe sindromi metabolik e obeziteti, ndikohen përfillshëm nga stili i jetesës.

Por dislipidemia, hipertensioni dhe diabeti mund të kërkojnë edhe mjekim me barna. Faktorët psiko-socialë mund të ndikohen pozitivisht nëpërmjet masave ekonomiko-sociale që kanë të bëjnë me gjithë popullsinë. Faktorë të tjerë janë identifikuar gjithashtu si faktorë të mundshëm rreziku: Niveli i lartë i homocisteinës në gjak. Niveli i lartë i fibrinogjenit. Niveli i lartë i hsCRP (Proteina C reaktive e matur me metoda shumë të ndjeshme). Mikroalbuminuria. Ntrashja e intimës, ose pllakat në arteriet karotike. Indeksi qafëz këmbe – krah. Kalcifikimet në arteriet koronare.

 • Parandalimi
  Eshtë dokumentuar në mënyrë të plotë se Sëmundjet Kardiovaskulare është shkaku madhor i vdekjes së parakohshme në shumicën e popullsive të Evropës, se është një burim i madh ç’aftësimi dhe se kontribuon në një masë të madhe në rritjen e kostove të kujdesit shëndetësor.

Arsyetimi i parandalimit të kësaj sëmundjeje bazohet në provat shkencore të sjella nga studimet e mëdha klinike të çerekut ë fundit të shekullit të kaluar dhe në vitet e deritanishme të këtij shekulli të cilat kanë treguar se: Patologjia që qëndron në bazë të SKV është ateroskleroza, e cila zhvillohet tinëzisht gjatë një harku kohor shumëvjeçar dhe në kohën kur shfaqen simptomat ajo është zakonisht e përparuar. Vdekja, infarkti i miokardit dhe insulti cerebral ndodhin shpesh herë në mënyrë të beftë, përpara se të jetë e mundshme ndihma mjekësore dhe për këtë arsye shumë nga ndërhyrjet terapike janë të pazbatueshme ose vetëm paliative.

Në një masë të madhe ngjarja e SKV lidhet me stilin e jetesës dhe me faktorë fiziologjikë të modifikueshëm. Eshtë treguar në mënyrë të padyshimtë që modifikimi i faktorëve të rrezikut ul vdekshmërinë dhe sëmundshmërinë, sidomos në njerëz me SKV të njohur a të panjohur. Këto fakte përbëjnë një truall shumë të fortë në përpjekjen e përgjithshme për të mënjanuar efektet e rënda individuale dhe shoqërore të kësaj pandemie të pazhurmshme, truall i cili nuk mund të shpërfillet.

 • Rreziku për sëmundjet e zemrës
  Duhanpirja
  Hipertensioni arterial
  Dislipidemia
  Diabeti
  Sindromi metabolik
  Sedentaria
  Faktorët psikosocialë
  Obeziteti

Fruta dhe Perime

 • Brokoli
  Nëse brënda 48 orëve konsumoni 300 gramë brokoli atëherë keni më shumë mundësi për tu mbrojtur nga sëmundjet e kockave. Brokoli ka lëndë të cilat mbrojnë kockat, sidomos për kockat e këmbëve.
 • Qershia
  Gjatë verës duhet të kosnumoni çdo ditë qershi. Sipas studimeve qershia ndikon në uljen e tensionit të lartë të gjakut, duke filluar nga të rriturit deri tek të moshuarit që vuajnë nga kjo sëmundje.
 • Speca
  Speci ka veti kuruese. Sipas studimeve speci mbron femrat nga sëmundjet e lëkurës. Gjatë verës sëmundjet e lëkurës janë në rritje për shkak të temperaturave të larta dhe mungesës së lëngjeve në trup
 • Bananja
  Bananja duhet të kosnumohet nga çdo person i cili ka prombleme me mëlçinë. Sipas studimeve banaja ka përbërs të veçantë të cilët sulmojnë “bakteret” e këqija në mëlçi, që vijnë nga alkoli
 • Dieta
  Një studim në Shtete e Bashkuara të Amerikës ka zbulur se meshkujt kanë më pak mundësi të dobësohen nëse mbajnë diet, në krahasim me femrat. Studimi thotë se një femër mund të humbë kilogramët e tepërt nëse mban një dietë të rregullt dhe shkon në palestër çdo ditë
 • Kumbullat
  Një kokërr kumbull mund të ndikojë në largimin e depresionit. Një studim në Shtetet e Bashkuara të Amerikës thotë se kumbullat kanë efekt në përmisimin e humorit dhe në largimin e depresionit. Kumbullat këshillohet të konsumohen edhe nga personat që vuajnë nga stresi.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...