Published On: 14 Mars, 2016

Si lindi Dita e Verës

  • 14 mars që në Shqipëri njihet si Dita e Verës është një ndër festat më të lashta që kremtohet në vendin tonë. Elbasani njihet si qyteti simbol i kësaj festë, ndërsa ballokumja është gatimi identifikues

Dita e Verës apo dita e largimit të dimrit, tashmë është kthyer në traditë jo vetëm tek banorët e qytetit të Elbasanit, por edhe në qytete të tjera të vendit.

Por zanafillën “Dita e Verës” e ka në faltoren Zana e Çermenikës, e ndërtuar në rrethinat e qytetit të Elbasanit, e cila ishte perëndesha e gjuetisë, pyjeve dhe e te gjithë natyrës. Sipas gojëdhënës, kjo zanë dilte nga faltorja e saj ditën e 14 Marsit. E trashëguar brez pas brezi, kjo festë popullore, është një ditë, e cila sot identifikon edhe vetë qytetin e Elbasanit, i njohur në Shqipëri për tradita të veçanta kulturore.

Shumë shqiptarë vijnë nga vise të ndryshme të vendit për të festuar ardhjen e verës, por edhe për të shijuar gatimet karakteristike të kësaj zone si ballokumet dhe revaninë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...