Published On: 17 Maj, 2016

Si e shpalli Safet Zhulali këshilltarin amerikan “non grata”

Në një vend me një adhurim të dukshëm për Amerikën, do të dukej gati e pabesueshme që një zyrtar amerikan të shpallej “non grata”.

E vërteta është se kjo ka ndodhur në vitet 1995-­1996, me këshilltarin ushtarak të ministrit të Mbrojtjes, asokohe Safet Zhulali.

Bëhet fjalë për “historinë shqiptare” të Denny Lane, e cila zbardhet përmes librit “Këshilltari Amerikan ‘non grata’ në Tiranë”, i autorit Ylli Molla, botuar nga shtëpia botuese “Botart”.

Siç na njoftohet që në kopertinë, përmes këtij libri hidhet dritë mbi “Misionin e të dërguarit special të Pentagonit, Denny Lane, pranë ministrit të Mbrojtjes, zgjedhjet e 26 majit 1996, ngrirja e marrëdhënieve me SHBA­në dhe largimin e padëshiruar nga Shqipëria”.

Gjithçka vjen përmes dokumentesh dhe raportesh, të cilat botohen për herë të parë. Libri paraprihet nga një parathënie e gazetarit Mentor Kikia, sipas të cilit “libri i Ylli Mollës është një përpjekje për të hedhur dritë mbi ca skuta që, për hir të së vërtetës, rrallë ndriçohen, kur vjen fjala për ushtrinë”.

Bëhet fjalë për “historinë shqiptare” të Denny Lane, e cila zbardhet përmes librit “Këshilltari Amerikan ‘non grata’ në Tiranë”, i autorit Ylli Molla, botuar nga shtëpia botuese “Botart”.

Siç na njoftohet që në kopertinë, përmes këtij libri hidhet dritë mbi “Misionin e të dërguarit special të Pentagonit, Denny Lane, pranë ministrit të Mbrojtjes, zgjedhjet e 26 majit 1996, ngrirja e marrëdhënieve me SHBA­në dhe largimin e padëshiruar nga Shqipëria”.

Gjithçka vjen përmes dokumentesh dhe raportesh, të cilat botohen për herë të parë. Libri paraprihet nga një parathënie e gazetarit Mentor Kikia, sipas të cilit “libri i Ylli Mollës është një përpjekje për të hedhur dritë mbi ca skuta që, për hir të së vërtetës, rrallë ndriçohen, kur vjen fjala për ushtrinë”. Autori tenton të hedhë dritë mbi ca të vërteta që kanë ndodhur vetëm 20 vjet më parë.

“Pjesë e një historie që nis me dëshirën e madhe të Shqipërisë së sapodalë nga diktatura, për të imituar Amerikën e madhe e të pasur në çdo gjë.

Pasojë e së cilës ishte edhe futja në zyrat e Ministrisë së Mbrojtjes e Këshilltarit të Parë Ushtarak Amerikan, i cili, me sa duket, duhet të jetë edhe i zhgënjyeri i parë që foli, për pasojë edhe i pari zyrtar amerikan që shpallet ‘Non Grata’.

Por dëshmitë që sjell Ylli Molla nuk tregojnë vetëm raportet administrative mes një ministri dhe një këshilltari të huaj.

Përmes dokumenteve tregohet se si Ministrinë e Mbrojtjes e kishin shtënë në dorë njerëz të paaftë dhe të korruptuar. Këto dëshmi janë thelbi dhe treguesi i tërë frymës dhe mënyrës se si po qeveriste klasa politike që mori drejtimin e vendit pas rënies të komunizmit.

Ngjarjet që rrodhën pas kësaj, tregojnë se komunizmi nuk mund të përmbysej duke shembur simbolet e tij.

Ai ishte shumë më shumë sesa flamuj me yllin e kuq dhe banderola propagandistike, ishte një mentalitet dhe frymë”, shkruan Kikia. Ajo çka e bën librin të rëndësishëm është materiali i pasur dokumentar.

Shqipëria e viteve ’95­ ’96 vjen përmes syrit të një amerikani, shkruan Panorama. Përmes raporteve të tij kuptohen marrëdhëniet që ai kishte me ministrin Zhulali, kërkesat e qeverisë shqiptare për pajisjen e ushtrisë me armë të rënda e avionë, në një kohë që nevojat kardinale lidheshin me infrastrukturën, logjistikën dhe përgatitjen e njerëzve të aftë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...