Published On: 26 Janar, 2016

Shumë pak femra vizitojnë gjinekologun, 11% e tyre bëjnë pap test

Edhe pse mund që të shërohet me kohë nëse zbulohet, kanceri në qafë të mitrës është një nga shkaqet kryesore për vdekjen tek femrat në Maqedoni, njofton Zhurnal.

Nga kjo sëmundje vdekjeprurëse në Maqedoni në nivel vjetor vuajnë mbi 250 femra a vdesin më së paku 30 prej tyre. Edhe pse vetëdija tashmë ka nisur të rritet dhe me programe të ndryshme mundohet që femrave t’iu bëhet me dije që duhet të kontrollohen, 11% e tyre kryejnë kontrolle tek gjinekologu ndërsa shumë pak kryejnë edhe pap test.

Edhe përkundër asaj se organizohen shpesh kontrolle falas, duket se lufta kundër kancerit në qafën e mitrës po humbet, ndërsa nga ajo që shohim cdo ditë nëpër ordinanca që gratë presin rradhë, gjinekologët e komentojnë ndryshe.

‘’Nuk do thoja se e humbim luftën kundër kancerit në qafën e mitrës. Nëse themi ashtu do duhet të pranojmë se që nga fillimi kemi humbur. Megjithatë secili gjinekolog ka fuqinë e tij, njohuritë dhe diagnostifikimet, me kontrolle të ndryshme dhe terapi mund të tejkalohet kriza’’, thekson kështu Boban Sarxhovski, gjinekolog.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...