Published On: 24 Shkurt, 2016

Shtrembërimi i qëllimshëm medial

 

Shkrimtari dhe intelektuali Dr.Ag Apolloni ka reaguar pas një shtrembërimi që ia kanë bërë një vepre të tij teatrore ku në të gjitha rastet ka sqaruar brumin e saj, autorësinë primare të tekstit, dhe ndryshimet radikale që ka bërë vetë. Por, mos njohësit e teorisë së intertekstualitetit, dhe postmodernes përgjithësisht, mezi s’presin të thurin akuza. / Shqiptari.eu

Në vijim teksti i plotë e Apollonit.

 

Injoranca troket

Në portalin e Express-it (23 shkurt 2016) është botuar një shkrim me titull “Fotokopja e zbehtë e Woody Allen-it”, që pretendon të më nxjerrë mua si plagjiator të një teksti të cilin unë vetë e kam përkthyer. Për nga natyra, jam shkrimtar që nuk reagoj kur më kritikojnë, apo kur më shajnë, sepse kur e botoj një libër, e botoj me bindjen se ai është imun ndaj kritikave dhe sharjeve. Por, meqë këtu kemi të bëjmë me një akuzë, më duhet të bëj një sqarim, jo për akuzuesin, po për lexuesit e mi. Është e vërtetë që Woody Allen ka një dramë që quhet “Vdekja troket” (“Death Knocks”, 1968). Në vitin 2006, atë dramë e kam përkthyer (por nuk e kam botuar deri më 2010), ia kam hequr krejt dialogët, por e kam ruajtur temën dhe e kam inskenuar dy herë: herën e parë në Shtëpinë e Kulturës në Kaçanik, herën e dytë në teatrin “Dodona” në Prishtinë. Në të dy rastet, shfaqja ka pasur emrin tim si regjisor, kurse emrin e Woody Allen-it si autor (edhe pse dialogët e tij i kisha zëvendësuar me dialogët e mi). Mirëpo, kur e kam botuar me titullin “Mat”, fillimisht në revistën “Oaza” (2008), pastaj edhe brenda librit tim, “Drama” (SHB “Faik Konica”, Prishtinë, 2010), i cili përfshin edhe tri drama të tjera (“Stefani”, “Halloween” dhe “Judita”), nuk kam mundur ta vendos emrin e Woody Allen-it, sepse dialogët nuk ishin të tij, prandaj e pata vënë një fusnotë të madhe në libër, në faqen 137, që po e jap edhe këtu: “Këtë komedi e kam inskenuar dy herë në vitin 2006, së pari në Kaçanik, pastaj në Prishtinë. Komedia atëherë mbante titullin Vdekja troket, sipas formulimit të Woody Allen-it, por meqë teksti im, pos motivit të takimit të njeriut me vdekjen, nuk përmban asnjë fjali nga komedia Death knocks, vendosa që edhe titulli t’i vihej ndryshe. Meqenëse gjatë kohës kur e inskenoja këtë shfaqje vendet që më së shpeshti i frekuentoja ishin teatri dhe spitali, ku dergjej babai im, do të doja që kjo komedi të kuptohet si një tallje imja me Vdekjen apo si një hakmarrje in the name of the father.”
Për fund, vetë Woody Allen motivin për këtë komedi nuk e kishte marrë nga Nasradini, por nga filmi “Vula e shtatë” (“The Seventh Seal”) i regjisorit suedez Ingmar Bergman. Porse, lojën e shahut mes vdekjes dhe njeriut që paraqitet në film, Woody Allen e kishte shndërruar në lojë me letra. Kurse, unë i jam kthyer Bergmanit, pasi loja me shah më është dukur më e bukur skenikisht. Mendoj, madje insistoj, që komedia ime “Mat” duhet të shihet patjetër në relacion intertekstual me komedinë “Vdekja troket” dhe me filmin “Vula e shtatë”. Komedinë e Woody Allen-it e kam përkthyer dhe e kam botuar në revistën “Jeta e Re”, nr. 2, 2010, kurse filmin “Vula e shtatë” të interesuarit mund ta gjejnë kudo.
Siç e thashë në fillim, ky sqarim ishte për lexuesit, ndërsa akuzuesit ia kujtoj shprehjen e shkrimtarit gjerman që “fotokopjoi” kryeveprën “Fausti” nga Christopher Marlowe. Ky “fotokopjues” që quhet Johann Wolfgang von Goethe, ka thënë: “Para se të më gjykoni, përpiquni të më kuptoni”.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...