Published On: 17 Mars, 2016

Shteti të nis një luftë kundër kriminalitetit

 

Besnik Gjaka

Në vendin ton kanë zënë vend në mënyrë të qëndrueshme  struktura të kriminalitetit të organizuar me origjinë të huaj, të përngjashme, për nga metodologjia e veprimit, me mafiet si mafia Bullgare, “Ndrageta” dhe “Kamorra”, kapaciteti kriminal i të cilave paraqet një tjetër rrezik konkret për shoqërinë. Bëhët fjalë për qarqe e grupe të organizuara horizontalisht apo vertikalisht, të përqendruara në kontrollin e aktiviteteve ekonomike dhe të një programi të përgjithshme trafiku  të paligjshëm dhe krimesh. Duke folur për Krimin e Organizuar dhe domosdoshmërinë e bashkëpunimit ndërkombëtar policor prokurori i shquar GIOVANNI FALCONE që në vitin 1991 do të tërhiqte vëmendjen; ”Fatkeqësisht gjërat nuk kanë shkuar si duhet. Nuk është e arsyeshme të mendohet, që në proceset tejet komplekse të Krimit të Organizuar, një letërporosi ndërkombëtare drejtuar për të pyetur të akuzuarit për krime të rënda, ose për marrjen e dëshmive të rëndësishme, mund të ekzekutohet nga magjistratura ose me delegim nga policia e vendit ku kërkohet, pa asnjë ndihmë të vendim kërkues, që, duke qenë i vetmi i informuar tërësisht për faktet, mund të furnizojë sqarime dhe të sigurojë pyetjet më të domosdoshme, të cilat rrjedhin nga zhvillimi i hetimeve konkrete”. Vetëm kur të kemi eliminuar defektet e pranuara, mund të krijojmë instrumentin e vërtetë për zbulimin, dokumentimin dhe goditjen e krimit të organizuar, të trafikantëve Brenda dhe jashtë vendit, të formave dhe metodave që ata përdorin për të shmangur ballafaqimin me shërbimet e policisë.

Shteti, në luftë kundër kriminalitetit është i detyruar të organizojë një strategji parandalimi, në shkallë kombëtare dhe lokale. Në këtë strategji hyjnë; lufta e pandërprerë kundër papunësisë, që konsiderohet si faktorë përcaktues për shtimin e kriminalitetit, piketimi i vendeve ku mund të kryhen krimet; ushtrimi i një kontrolli të rreptë në doganë; ndërtimi i qëndrimeve dhe objekteve kulturore dhe sportive, ku mund ta kalojnë kohën të rinjte pas orëve në shkollë; organizimi i shërbimeve sociale nga ana e të rinjve në ndihmë të shtetit dhe shoqërisë. Në strategjinë për parandalimin e kriminalitetit gjithashtu rëndësi të madhe ka informimi i publikut për problemet kriminologjike. As politika e luftimit të kriminalitetit, as sistemi i drejtësisë penale nuk janë të mjaftueshëm në luftën kundër kriminalitetit, pa pasur mbështetjen dhe ndihmën e publikut të gjërë. Bashkërendimi i kontrollit natyror me sistemin e drejtësisë dhe të rendit publik përbën një forcë kolosale për parandalimin e kriminalitetit. Bashkëpunimi aktiv i organizatave shtetërore, i specialistëve te fushave të ndryshme dhe tërheqja e mendimit të shkencëtarëve jurist dhe të tjerë për problemet e luftës kundër kriminalitetit, po ashtu, kanë rëndësi të veçantë. Shteti, nga ana e tij, ka për detyrë të ndertojë një politikë të luftimit të kriminalitetit të mbështetur në parandalimin e përgjithshëm dhe konkret, në zbatimin e alternativave të dënimeve, në riedukimin dhe kthimin e të dënuarve në shoqëri e në jetë, në punë e në familje.

 

E ardhmja e vendit mund të ndryshojë vetëm kur goditen rrënjët e krimit dhe të mafies dhe në veçanti, kur ajo është e lidhur me politikën. Dhe kjo kërkon, një klasë politike dhe përfaqësues të drejtësisë të pabaltosur nga krimi e korrupsioni. Drejtësia duhet të triumfojë ndaj krimit dhe mafies. Pa një drejtësi të drejtë nuk do ketë zhvillim e paqe në shoqërinë tonë të brishtë. Është koha që drejtësia me profesionalizmin e saj, guximin dhe përkushtimin, të triumfojë mbi krimin dhe krimpolitikën. Ndërsa politika të bashkohet dhe të mbështesë të gjitha strukturat e drejtësisë, për të triumfuar ndaj krimit dhe mafies. Përndryshe, Mafia do ta marrë peng edhe Politikën! Përndryshe, seriali i vrasjeve mafioze nuk do të ndalojë dhe do të ngrihet pak më lart tyta e armës së mafies. Në Bullgari, para disa vjetësh, u përfshinë nga një valë e egër kriminaliteti, por ato dhanë shenja se mund ta përballojnë krimin e padukshëm. Megjithatë, tani, në zhargonin policor ka zënë vend togfjalëshi “mafia bullgare” apo “mafia rumune”, krahas asaj që gjithnjë e më shumë po konsolidohet si “mafia e Kosovës”.

Autori: është njohës i Kriminalistikës dhe Krimit të organizuar.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...