Published On: 8 Korrik, 2016

Shteti mbyll OJQ’të islamike të lidhura me Iranin në Kosovë

Qeveria në Kosovë ka vendosur që të pezulloj aktivitetin e pesë OJQ’ve të lidhura më ideologjinë e “shiizmit” e të njëjtat u mbyllën me dyzimin për zhvillim të aktiviteteve që bien ndesh me rendin kushtetues në Kosovë. Express sjell detaje për aktivitetin e këtyre organizatave islamike që lidhen me republikën islamike të Iranit

Pas një hetimi të gjatë të Prokurorisë Speciale Qeveria e Kosovës ka nxjerr vendimet për pezullimin e aktivitetit të pesë Organizatave Joqeveritare (OJQ) islamike për të cilat Gazeta Express raportoi afro dy mbi një vit më parë se janë të lidhura me regjimin diktatorial islamik në Iran.

Kështu, Ministria e Administratës Publike në fund të muajit qershor ka vendosur që të pezulloj nga puna OJQ’të “Kur’ani”, “NISA”, Institutin “Ibn Sina”,  Shoqatën e Shërbimeve Edukative “Bregu i Diellit” dhe shoqatën “Ehli Bejt-Prizren”.

Këto OJQ që në themelim e drejtim në mes vete lidhen me shtetasen kosovare, Ikballe Huduti Berisha dhe një iranian, Hasan Azari Bejandi janë mbyllur nga Qeveria kosovare nën dyshimin për ushtrim të aktiviteteve që bien ndesh me rendin kushtetues në Kosovë.

Për këto OJQ që janë nën hetime të Prokurorisë Speciale Gazeta Express kishte raportuar në fund të shkurtit të viti 2015 duke zbuluar lidhjet e tyre me shtetin islamik të Iranit, që me shumicë i përket sektit “shiit” të myslimanë- sekti i dytë më i madh i islamit pas atij të “sunijëve” dhe gjetjet e Express zbulonin se këto OJQ edhe përhapnin tek të rinjtë ide kundër botës perëndimore, në veçanti Amerikës, por edhe ide anti-semite, kundër Izraelit. Irani konsiderohet të mbetet njëri nga armiqtë më të mëdhenjtë të Izraelit në atë regjion.

Ikballe Huditi-Berisha, e njohur edhe si “Hoxhanesha Ikballe”, themeloi dhe e kishte me qira në pronën e saj një fondacion fetar islamik (“Kur’ani” që tash është i pezulluar) që për autoritet shtetërore kosovare i përket rrymës “shiite”, dhe për këto autoritet, ajo bashkë me bashkëshortin e saj, Asllan Huduti, një biznesmen i patundshmërive, shpërndan idetë e këtij sekti.

Megjithëse një predikuese fetare, Ikball Berisha- Huduti me krenari  e shfaqte në profilin e saj vite më parë një video duke gjuajtur me armë duke thënë se : “Mirë, nuk paskam harruar”, derisa sheh suksesin në qitje me armë zjarr dhe citonte një thënie të Profetit Muhamed: “Prindërit janë të obliguar ndaj fëmijëve që t’ua mësojnë (pos tjerash edhe) përdorimin e armës”.

Huduti Berisha ka po ashtu publike një fotografi me ish-presidentin iranian Mahmoud Ahmadinejad, por që me gjithë insistimin e Express kurrë nuk e kishte komentuar se si e bëri atë.

Në anën tjetër, Hasan Azari Bejandi është një iranian që operon në Kosovë bashkë me familjen Huduti, që organet kosovare të hetimit e përshkruajnë si shpërndarës të “shiizmit” në Kosovë.

Ai është drejtori i shoqatës “Kur’ani” që për autoritetet kosovare themeluese është Ikballe Huditit e bashkëshorti i saj, Asllan Huduti.

Kjo shoqatë është regjistruar në Kosovë në vitin 2002, kurse, sipas dokumenteve që i posedon Express, qarkullim financiar vetëm në një vit ka mbërritur në mbi 100 mijë euro.

Por kjo shoqatë nuk funksion si e vetme.

Një hulumtim i Express gjen se shoqata është e lidhur OJQ’ja “Nisa”, “Bregu i Diellit”, ; OJQ’­ja “Ehli Bejti” dhe media të shtypura si revista “Vlera”, “Lumturia” e një sërë mediesh të tjera elektronike që përhapin frymën e revolucionit islamik në Iran në Homeinit. Në nga këto faqe është edhe portali ‘mediaelire.net”, e cila vazhdon të shpërndaj edhe komunikimet e organizatës terroriste “Hezbollah”.

Përmes drejtorit iranian lidhja shkon edhe te Instituti për Shkencat Humane “Ibni Sina” që deklarohet si një “organ i pavarur që kryen veprimtari në lëmit e arsimit, kërkimit shkencor, studimeve filozofike, studime në fushën e kulturës dhe civilizimit islam dhe oriental dhe veçanërisht, iranologjinë, gjuhën dhe literaturën perse.

Ky institut u regjistrua si OJQ me numër 51139089 në Ministrinë e Administratës Publike Drejtor Ekzekutiv është Abdullah Rexhepi, ndërsa themelues është Hasan Azari, që është në të njëjtën kohë edhe drejtor i Shoqatës “Kur’ani” në Prizren.
Express ka mësuar se deri tash OJQ “Kur’ani” ka një lidhje financiare me një tjetër OJQ që punon në Prishtinë si konvikt- OJQ’në “Bregu i Diellit”.

Gazeta pati raportuar se ato të dyja janë duke u shikuar seriozisht nga autoritet shtetërore kosovare – ato që merren me shpëlarjen e parave dhe ato që hetojnë terrorizmin, dhe atë për shkak të qarkullimeve financiare të këtyre dy OJQ’ve më të cilat lidhen përmes shitblerjeve të patundshmërive drejt me qiftin Huditi (Ikballe dhe Sllan Huditi).

Asllan Huditi, biznesmen i patundshmërive, është pjesë e transaksioneve për prona që ka blerë OJQ’ja “Bregu i Diellit”, i cili ka marrë mijëra euro nga Gokhan Yildiz, drejtues i kësaj shoqate.

Paratë u morrën në emër të blerjes së një trualli, por për autoritetet kosovare ky është një transaksion i dyshimtë.

Asllan Huduti është biznesmen i patundshmërive. Express ka gjetur se ai ka pronësi ose aksione në D.P.T. “Gallery” N.SH. ” Complete “, ndërsa vetën publikisht e nënshkruan si ndërmjetës në këto biznese.

Edhe gruaja e tij, Ikballe Huduti ka bizneset e saja. Ajo ka pronësi në biznesin NPSH “Kevser” si dhe në shtëpinë botuese “DIELLI PAS REVE”, me të cilën edhe e boton revistën “Vlera”.

Gazeta Express pati raportuar se se dogana kosovare kishte kapur një pako me material propagandistikë, kryesisht masakra, të futura në fletore fëmijësh. Adresa del e lidhur me drejtuesit e shoqatës “Kur’ani”.

Ky material propagandistik (masakra dhe sipas konstatimeve policore, edhe imazhe të të ashtuquajturve “shehid”) i dërguar nga Irani përmes Dubait e në Aeroportin e Prishtinës si destinacion kishte drejtorin e “Kur’anit” Hasan Azari Bejandi.

Shoqata ‘Kur’ani” e përshkruar nga autoritet shtetërore si përhapëse e “shiizmit” në Kosovë megjithatë ka një marrëdhënie me bashkësinë Islame të Kosovës (BIK), imamë të së cilës janë duke u hetuar për gjuhë të urrejtjes kundër shiitëve.

“Kur’ani” si OJQ në publikimin e saj ‘Kur’ani në Islam” kishte pasur për redaktor Fahrush Rexhepin, një zyrtar i lartë i BIK’ut i cili për më shumë se një mandat ka shërbyer në kryesinë kësaj bashkësie fetare që kur atë e drejton Naim Ternava- i zgjedhur për të tretën herë në krye të BIK’ut në mënyrë të dyshimtë.

Këto OJQ të pezulluara nga aktiviteti tash janë nën hetime nga Prokuroria Speciale e Republikës së Kosovës dhe nga autoritet kosovare konsiderohen si shpërndarës të ideologjisë islamike të “shiizmit”, apo asaj që njihet si ‘Ehli Bejti”- e kundërta e “suniitëve”, apo njohur edhe si “Ehli Suneti”.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...