Published On: 17 Janar, 2016

Shtëpia e AT GJERGJ FISHTËS tregon fytyrën anti-shqiptare të shtetit

Shtëpia e AT GJERGJ FISHTËS dhe gjendja e saj tregon fytyrën e një shteti anti-shqiptar me një popull që di të bëjë vetëm heshtjen.

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Prël Malaj thotë:

    Jetëshkrimi i At Gjergj Fishtës. Leu në fshatin Fishtë(Zadrimë)me 23 Tetuer 1871. Kreu shkollën fillore në Kolegjën e Troshanit, filozofin e teologjin në Bosnje.Vjetin 1893 kthei n’Atdhë e vjetin mbrapa me 25 Shkurt u shugurue Meshatar. Me nji herë që emnue në Kolegjën e Troshanit e pak ma vonë famullitar në Gomsiqe prej kah qe dërgue në Shkodtë. Vjetin 1899 bashkëpunoi me Imzot Prengë Doçin, Abatin e Mirditës, per të themelue Shoqnin letrare “Bashkimi”. Vjetin 1902 merr drejtimin e shkollës Françeskane në Shkodrë dhe me nji herë shtjen gjuhën shqipe si gjuhë msimi. Vjetin 1905 boton në Zarë blenin e parë të Lahutës me titull “Te ura e Rrzhanicës” e “Vjerrsha të Pershpirtshme” në Shkodrë. Vjetin 1907 qet në dritë të dytin vllim të Lahutës “Vranina” në Zarë e “Anzat e Parnasit” në Sarajevë. Vjetin 1908 asht kryetar i Kuvendit të Monastirit per vendosjen e alfabetit. Vjetin 1909 boton “Pika Voeset” në Zarë. Vjetin 1912 çfaqë melodramin “Vllaznia: Sh’ Françesku i Asizit” të botuem në Shkodrë. Vjetin 1913 themelon të perkohshmen “Hylli i Dritës” drejtimin e së cilës e mban per ma se katërmbëdhetë vjet. Vjetin 1914 shkruen të paren tragjedi “Juda Makabë”. Vjetin 1916 themelon Shtypshkrojen Françeskane, nga e cila me 5 Dhetuer del fletorja “Posta e Shqipnis”. Prej vjetit 1914-1918 merr pjesë aktive me shkrime e vepra në Lvizjet kombtare, vuen persekucjone e internime. Gjatë kësajë kohe bashkë me Luigj Gurakuqin formon “Komisjonin Letrar” të gjuhës shqipe.Vjetin 1919 merr pjesë në Konferencën e Paqës në mbrojtje të çashtjes shqiptare. Pak mbrapa këthen n’atdhe. Vjetin 1921 zgjidhet deputet i Rrethit të Shkodrës në Parlamentin e parë të Legjislaturës shqiptare dhe gadi nji zani emnohet nenkryetar i Dhomës; kryeson komisjonin e Arsimit e ate të bilançit.Vjetin 1922 gjindet n’Amerikë per çashtjen sgqiptare dhe per pajisjen materjale të Liçeut “ILLYRICUM”, themelue prej tij. Me perkrahjen e Senatorëvet katholikë arrin të fitojë njohjen e Shtetit shqiptar nga ana e Shtetevet të Bashkueme.
    Des vjetin 1940 (30 Dhetuer).

    Përgjigjiuni
    Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...