Published On: 13 Gusht, 2016

Shtatëmbëdhjetë vjet nga vrasja e ministrit të Luftës, Ahmet Krasniqit. Si i ndihmoi kroatët në luftën çlirimtare

Koloneli me Sefedin Krasniqin

Koloneli me Sefedin Krasniqin

Sivjet, më 21 shtator, është përkujtimi i shtatëmbëdhjetë i vrasjes me atentat i ministrit të Luftës, Ahmet Krasniqit, në Tiranë nga një grusht kriminelësh të LPK-së që thirreshin në emër të UÇK-së dhe «Shtetit Shqiptar» (sipas M.B. https://www.youtube.com/watch?v=wI70xANZX3s) të asaj kohe që udhëhiqej nga Rexhep Mejdani, Fatos Nano dhe Fatos Klosi!
Heroit të Kosovës, Presidenti i Republikës, Bujar Nishani i akordoi më datën 13/02/2015, nr. dekreti 8954 Ahmet Krasniqit (pas vdekjes) Dekoratën “Gjergj Kastrioti Skënderbeu” me motivacionin: “Intelektual elitar, i dëshmuar me publikime të rëndësishme profesionale, por edhe artistike. Oficer madhor, kërkues shkencor i teorisë dhe i praktikës në artin e luftës. Njëri nga ideatorët dhe projektuesit e bërthamave të strukturave të para institucionale ushtarake. Ministri i parë dhe themelues i Forcave të Armatosura të Republikës së Kosovës.”
Në ditët në vazhdim, do të botojmë disa deshmi, të dëshmitarëve ende të gjallë, të përkthyera nga Gjyqi Ushtarak i Karllovcit: Dëshmitë e tyre do të bëjnë të mundur që pas dënimit me dy vjet burg, Kryetari, i ndjerë, Tuxhman, të bëj abolimin e këtij vendimi dhe ta lirojë Ahmet Krasniqin për kontributin e tij në armatosjen e Gospiçit dhe Likës të Gardës Kroate. Në fund të këtyre dëshmive do të botojmë edhe fjalën e Ahmet Krasniqit, në hetuesi dhe në fjalën mbrojtëse. Aktvendimi numron 49 faqe të formatit A4 dhe është në origjinal. Në fund do ta botojmë edhe në gjuhën kroate! SK

DISA NJERËZ KANË VENDOSUR TA RINGJALLIN KUJTIMIN PËR AHMET KRASNIQIN

– Të vërtetat e mëdha për njerëzit dalin edhe kur harrohen… Historia shpesh është shkruar në mënyrë subjektive në funksion të së tashmes… Disa njerëz përshkruhen në madhësinë e plotë të veprave të tyre, por disa të tjerë shpesh pa merita bëhen të mëdhenj… Ky rrëfim për Ahmet Krasniqin është pikërisht i tillë, pothuajse gati i harruar. Megjithatë, disa njerëz kanë vendosur ta ringjallin… Si një dëshmitar historik i asaj kohe dhe një mik i të ndjerit Ahmet, i cili, në kohët më të vështira, në një farë mënyre, e ka futur në borxh Gospić-i, është detyra ime t’i përgjigjem … Dr. Dražen Jurković.

Përktheu dhe përshtati nga kroatishtja: Sefedin Krasniqi

… Para dëgjimit dëshmitari u paralajmërua se ai duhet ta thotë të vërtetën dhe nuk guxon të heshtë asgjë. Gjithashtu, u paralajmërua për pasojat e dhënies së dëshmisë së rreme dhe ka të drejtën për të mos iu përgjigjur pyetjeve të cilave me përgjigjen e vet ekspozon veten ose një të afërm me ndonjë turp të rëndë, humbje të konsiderueshme materiale ose ndjekje penale.

Pas kësaj dëshmitari ka dhënë informacionet e mëposhtëm personale:

Emri dhe mbiemri, emri i babait: Dražen Jurković
Profesioni dhe vendi i banimit:
Vendi i lindjes dhe moshës:
Marrëdhënia me të dëmtuarin dhe të pandehurin: nuk ka lidhje as fjalosje me të pandehurin.

Dëshmitari ishte paralajmëruar se në bazë të nenit 238 LPP – nuk është i detyruar të dëshmojë, prandaj deklaron:

I paralajmëruar në kuptim të nenit 218 dhe 231 të LPP-së – deklaroi:

– Unë tani jam në Gospić në postin e komisionarit të qeverisë Kroate për Gospić, ndërsa në Gospić ndodhem tashmë rreth 3. 5 vjet në cilësinë e anëtarit të Kryesisë të HDZ në nivel komune-që përndryshe u krijua diku në muajin e tretë apo të katërt të vitit 1990 dhe gjithsesi para zgjedhjeve. Unë kam qenë i punësuar më parë në spital të Gospić-it si…

(tekst i palexueshëm)

… i cili atëherë ishte major në APJ (është fjala për Ahmet Krasniqin v.j.) dhe kam qenë i caktuar rezervist në njësitin e tij. Pas shërbimit tim të parë si rezervist, kur e kam takuar, kam pasur mundësinë të flas me të për Kosovën dhe në këto biseda dukej qartë se cilat ishin pikëpamjet e tij mbi situatën në krahinë (Kosovë). Unë kam ardhur në përfundim se ishte në anën e shqiptarëve, kundër serbëve, edhe pse këtë nuk e thoshte në mënyrë eksplicite, këtë gjë e ka thënë në fund edhe hapur, por vetëm në katër sy. Qëndrimi i tij ndaj serbëve, apo politikën e tyre në përgjithësi në ushtri dolën në pah, kur i kemi mbaruar ushtrimet si rezervistë, në dhënien e gradave ushtarake. Kështu mua si mjek dhe dy kroatë të tjerë na gradoi, por dhe një serb, më vonë ma shpjegoi se ai u detyrua ta gradojë edhe një serb, për të fshehur vëmendjen ndaj nacionalizmit në dhënien e gradave ushtarake.

Pas demonstratave të mëdha në Kosovë, meqë më njihte, mu ka drejtuar me një kërkesë, të provojë që një kushëriri të afërm (Shaip Azizin v.j.) i cili kishte një lëndim në kokë t’ia mundësojë transferimin për trajtim në Zagreb për shkak se ai nuk kishte besim në mjekët e Kosovës, të cilët ishin serbë. Ky gjest është tregues i fortë se ai mu ka drejtuar mua si një mjekut të ri edhe pse vetë ishte një fytyrë ushtarake dhe njihte shumë mjekë serbë, të cilët ishin drejtorë repartesh, kirurgë dhe të ngjashme. Kur mu ka drejtuar me një kërkesë të tillë më ka thënë se kishte besim vetëm në mua.

Në atë kohë kam arritur me të vërtetë ta lëviz kushëririn e tij në Zagreb, ku edhe është trajtuar.

Në vazhdim, kemi kontaktuar kohë pas kohe, kryesisht takime të rastit dhe në ato kontakte gjithnjë e më shumë kam pasur ndjenjën se Krasniqi ishte në anën e politikës kroate, sidomos pas zgjedhjeve të para të lira.

Rreth muajit të dytë të vitit të kaluar kam biseduar me Ante Vlajnićin, i cili qysh atëherë ka qenë kryetar i Kryesisë së HDZ për Gospić- dhe njëkohësisht ishte edhe komandant MT (Mbrojtjes Territoriale) për Gospić, dhe këto biseda nxiteshin nga situata e përgjithshme në Kroaci, veçanërisht rreth 15 janarit të vitit 1991, sepse thuhej, se pritej të bëhej një grusht-shtet ushtarak, e ne na preokuponte veçanërisht armatosja e MT për Likë, apo Gospić, i cili armatim ishte i vendosur në hangarët e kazermës Kaniža, në të cilën ishte komandant pikërisht Krasniqi. Në biseda për mënyrën se si t’i marrim këto armë, dhe këtë bisedë e kemi bërë në një kafene, më në fund ramë dakord që unë të marrë kontakt me Krasniqin dhe të shohim nëse mund t’i marrim ato armatime. Këtë ia kam propozuar Vlajnić-it, dhe ai e ka pranuar që pikërisht, unë vetëm, të bëjë kontakt me Krasniqin, pasi njiheshim dhe i kisha të njohura pikëpamjet e tij. Më ka ndihmuar fakti se kazermat e Gospić-it, si fytyrë civile, ka punuar nëna e gruas sime në seksionin e ndërtimit, kështu që mos ta ftoja personalisht Krasniqin për disa marrëveshje, e luta nënën e gruas sime që ajo ta ftojë dhe i kërkoi të vinte në shtëpinë e saj për të biseduar me mua dhe kjo gjë për askënd nuk dukej gjë e dyshimtë, për shkakun se ajo ka punuar në kazerma. Ajo e bëri këtë dhe Krasniqi kishte ardhur në shtëpinë e saj, në të njëjtën natë, dhe kemi shkuar Vlajnići dhe unë dhe vërtetë kemi biseduar hapur. Biseda zgjati pothuajse gjithë natën.

Në këtë bisedë Krasniqi na tha se derisa ai do t’ishte komandant, asnjë armë e vetme nga ato që i takonin MT nuk do të mungonte dhe askujt nuk do t’ia dorëzonte. Pastaj, na tha se duhej të vendosim t’i marrim armatimet, vetëm duhej ta informonim se kur dhe si do ta bënim. Duhej zyrtarisht ta lidhim, thjesht t’ia lidhim duart, të bënim sikur e kemi kidnapuar, dhe të tjerat vetë do t’i kryente në mënyrë që t’i marrim armët e MT.

Pas kësaj, ne kemi rënë dakord me Krasniqin që ai dhe unë të vazhdojmë të mbajmë kontakte, por ditën do të binim në sy, prandaj kontaktet i kemi vazhduar në Karlobag. Në fakt ai atje kishte filluar themelet e një shtëpizë vikendi, gruaja ime atje mbante një hotel privat, dhe praktikisht çdo fundjavë ka punuar atje. Edhe ai shkonte atje pothuajse gati çdo vikend dhe punonte vetëm. Shkoja edhe unë dhe gati çdo dy javë takoheshim. E kam pasur një ndjenjë se vazhdimisht priste kërkesën tonë apo një shenjë që të fillonim marrjen e armatimeve në kazermë, edhe pse ai nuk e thoshte saktësisht e në mënyrë të qartë. Këto kontakte i kemi mbajtur vazhdimisht deri në fillimin e sulmit të APJ-së në Gospić, apo më saktësisht pak ditë para sulmit, kur ai kishte marrë vendimin për transferim në Rjekë. Përndryshe, sulmi i parë mbi Osikin e Vjetër të Likës nisi më 28. 08. 1991 ndërsa në vetë qytetin e Gospić-it, më 30. 08. 1991, rreth orës 02 të mëngjesit kur në qytet ranë predhat e para.

Në atë kohë Antun Karić disi kishte marrë informacion, nuk di sesi, në lidhje me armët e MT në kazermën Kaniža. Karić tashmë ishte komandant i forcave të armatosura për Likë. Diku rreth datës 12 ose 13. 09. 1991, pikërisht z. Karić sapo i kishte ardhur urdhri i Republikës që të gjitha kazermave t’iu bllokohen telefonat, furnizimet me ujë, energji elektrike dhe në fund, kjo duhej të bëhej në orën 18.00, ditën e caktuar. Atë ditë, kur duhej të ndodhte, ne duhej të mbanim një takim të Shtabit të Krizës dhe ato takime i mbanim në Smiljane. Kur duhej të shkonim në atë shtëpi në mbledhjen e Shtabit, mu ka lajmëruar një ushtar i quajtur Milošic, madje qysh në mëngjes dhe më tha se më kishte kërkuar një oficer i APJ-së. Nuk e dija se kush ishte, kështu që e pyeta se kush ishte ai oficer? Ai vetëm tha se ishte Krasniqi. I kërkova Milošicit t’ia jep Krasniqit numrin e telefonit tim dhe i thash të më lajmërohet Krasniqi, me fjalëkalimin, «këtu Rjeka», pasi më kishte premtuar që do ta bënte. Më tha se Krasniqi kishte ardhur një ditë më parë dhe që ndodhej në Smiljane. Meqë duhej të bënim atë takim në Smiljane dhe kur mu lajmërua Krasniqi, mora frymë lirisht, sepse e kisha më lehtë ta takoja. Takimin e kishim në mbrëmje në shtëpinë në fjalë dhe kanë qenë të pranishëm Vlajnić ose Karić, Tihomir Orešković, Katić Antonio, Mirko Norac, por nuk jam krejt i sigurt për të, dhe Sumek Jozo, dhe disa të tjerë. Në takimin e Shtabit, Karić tha se ka marrë urdhrin për të filluar sulmin ndaj kazermave. Pastaj, të pranishmit filluan përpunimin e planeve të sulmit. Mua mu dha detyra të sigurojë transferimin e armëve nga kazerma Kaniža dhe për këtë akt kam pasur në dispozicion 50 kamionë dhe më shumë se 100 njerëz, të vendosur në vende të ndryshme që do të prisnim derisa të merrej kazerma dhe ku do të vendosej pastaj armatimi. Nuk e kam përcjellë në mënyrë të veçantë bisedën rreth planeve, sepse e kam pasur mjaft punën time. Megjithatë, përpilimi i këtyre planeve për sulmin, mu duk shumë sipërfaqësor. Dukej qartë se ishte punë ushtarësh dhe kur u binda se ishte ashtu, të pranishmëve u thashë: unë e kam një oficer që mund t’i bëjë më mirë apo që mund të na ndihmojë në përpilimin e planeve. Ata pranuan dhe shkova ta kërkojë Krasniqin, i cili gjendej vetëm tri shtëpi më larg. Shkova dhe i tregova pse e kërkoja dhe menjëherë ka shprehur gatishmërinë të na ndihmojë, por edhe dëshirën për praninë e një numri sa më të vogël të njerëzve, sidomos kishte frikë se mund të zbulohej nga KOS -i. E sigurova se edhe ashtu nuk ishte ndonjë numër i madh i njerëzve. Erdhi dhe me të vërtetë na ka ndihmuar. Na ka prezantuar radhitjen e fushave të minave, sistemin e lidhjes, mënyrën me të cilën këto lidhje më të lehtë mund të çaktivizoheshin, na njoftoi se në cilën depo ndodhen armatimet duke na udhëzuar në mënyrë specifike që të marrim sa më shumë armatime të këmbësorisë dhe artilerisë. Të gjitha këto informacionet që na i ka dhënë, për ne ishin shumë të rëndësishme. Përkatësisht, në magazina kishte edhe shumë pajisje të tjera dhe ushqime, në mënyrë që të mos humbnim kohë me të gjitha këto, ne menjëherë kemi shkuar në ato vende ku ndodheshin armatimet, dhe i evakuuan me shpejtësi dhe të gjitha u përpoqëm t’i bëjmë sa më shpejt të ishte e mundur, për shkakun se kemi pasur shumë frikë nga sulmi i avionëve, që në fakt një sulm i tillë do të na pengonte në detyrën tonë.

Kur më në fund filloi sulmi në kazermat u provua se çdo gjë që Krasniqi na kishte thënë i përgjigjej të vërtetës. Gjithashtu doli e vërtetë se në magazina ishin me të vërtetë të gjitha armët e MT ashtu siç na kishte premtuar, më herët, se do t’i ruajë për nevojat tona.

Pas këtij takimi në Smiljan, e kam kthyer në shtëpinë e vet dhe me këtë rast kemi folur rreth gjysmë ore dhe në atë bisedë e pyeta, pse s’kalonte menjëherë në anën tonë në Gardën Kombëtare? Ai u përgjigj se nuk mundej ta bënte për shkak se gruaja e tij dhe fëmijët i kishte në Rijekë, por posa t’i vendos në një vend tjetër menjëherë do të kalojë te Garda Kombëtare Kroate në Rjekë, ose te ne në Gospić, dhe kishte nevojë 2 ose 3 ditë. Shtoi se do të qëndronte te ne derisa të fillonte lufta në Kosovë, pastaj do të shkonte në Kosovë për t’u angazhuar në luftë me popullin e tij, për më tepër, vuri në dukje se në këtë rast atë e priste një pozitë e lartë në qeverinë e ardhshme të Kosovës. Pastaj u ndamë dhe që atëherë Krasniqin më nuk e kam parë.

Herën e dytë, për të kam dëgjuar nga Tihomir Oresković se të nesërmen, pas kthimit në Rijekë atje është arrestuar nga PU (Policia Ushtarake) e APJ. Nuk kemi ditur më për fatin e tij, dhe unë personalisht mendoja se ishte zhdukur. Asgjë rreth tij nuk kam dëgjuar deri në muajin e parë të këtij viti kur kam dëgjuar nga një mikeshë e imja në Zagreb që e kishte parë në televizion – në TV Novi Sad – dhe që ndodhej diku në pjesën e përparme në Sllavoni. Kjo më habiti shumë. Madje, as nuk kam mundur të besoja, kështu që e pyeta nëse ishte e sigurt që e kishte parë atë, por ajo kategorikisht përsëriti se ishte e sigurt.

Kryesisht, bindja ime ka qenë se që nga ditët e para ishte në anën tonë. Përndryshe, çka na ka premtuar dhe kur na i dha planet e duhura, gjithçka ka rezultuar të jetë e saktë dhe e vërtetë.

Dua të shtojë se nuk e kam ditur që Krasniqi para një kohe ka qëndruar në Gospić. Për herë të parë kam marrë vesh kur jam ftuar nga Gjykata Ushtarake për t’u përgjigjur si dëshmitar.

Kjo është gjithë çfarë pata të deklaroj.

E kam përcjellë diktimin e procesverbalit dhe nuk kërkoj të më lexohet.

Përfundoi në orën 13 :00.

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. mali thotë:

    origjinali i keti texti u ndryshua nga neveristet,i feshin fjalet origjinale shkruajten sajesa shantazhe te veta, ia nisen te propogandojen kudo ne gazetat komuniste e portalet ne inetrenet,njera me kryesoret ku tuboheshin te gjithe enveristat staliniste ishte forumi Kosova.de.

    Përgjigjiuni
    Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...