Published On: 21 Shtator, 2016

Shqiptari Muhamet Al Arnauti është një nga ideologët më të mëdhenj të radikalizmit salafist – Video

 

 

Shqiptarët i kanë dhënë shumë qytetërimit botëror, veçanërisht figurat më të mëdhaja që i njeh bota të artit luftarak, por edhe politik e kulturor, nisur nga Aleksandri i Madh, Konstandini i Madh, Justiniani, Diokleciani, Shën Jeronimi… e deri tek figurat ikonike të perëndimit, Skënderbeu e Shën Tereza (Nëna Terezë, tashmë e shenjtëruar), por edhe arkitekt në lindje si arkitekt Sinani e figura të tjera.

Por, një figurë që është kthyer në ikonë tashmë të radikalizmit fetar islam, del të jetë një shqiptar lindur në Shqipëri, që e vazhdoi jetën në Siri. Këtë na e zbulon njëri prej albanologëve të mëdhenj shqiptar, Arif Mati.

Ai në një shkrim në fb, na njeh edhe më një figurë negative shqiptare, interpretimet e të cilit mund të jenë frymëzim për dhunën fetare, pasi tashmë ai ka 17 vjet që ka vdekur.

Propagandisti i ideologjisë «Salafiste» (porositjet themelore dhe më të ashpra të islamizmit) ishte shqiptar!

Muhamet (Mehmet) Nasrudin Al Albani Al Arnauti (1914 – 1999) lindur në Shkodër dhe vdekur në Aman të Jordanisë hiku nga Shqipëria në kohën e mbretërimit të Zogut dhe emigroi bashkë më familjen në Damaskun e Sirisë. Ky ishte një teolog shqiptar mysliman specialist i hadithit dhe ideolog i «salafizmit» (Doktrina më e ashpër e konservatorizmit fetar dhe sidomos të teksteve kuranore). Ai ishte i mbiquajtur Luani i «sunetit» (Asad al-Sunna), për shkak të angazhimit të tij për traditën e pikamerit.

Al Albani ishte një mbrojtës i njohur i salafizmit mysliman (në gjurmët e paraardhësve të devotshëm), dhe është konsideruar një nga figurat kryesore të lëvizjes « Selefi » të shekullit të njëzetë. Fatkeqësisht sot Arabija e Saudisë dhe disa ekstremiste fetare mysliman (dhe xhihadiste) janë shumë të afër më këtë ideologji. Qysh prej kohëve, kështu, disa shqiptarë janë të angazhuar në të dy ekstremet sektare : për të mirën apo për të keqën!”, shkruan Arif Mati. SHQIPTARI.EU

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...