Published On: 4 Qershor, 2016

Shqiptarët në Mal të Zi në prag të zgjedhjeve dhe një politikë që po ndihmon asimilimin!


Politika shqiptare në Mal të Zi në prag të zgjedhjeve. 10 Parti politike shqiptare, 2 deputetë kontravesrs dhe një politikë që po ndihmon asimilimin!

Msc. Mark Lucgjonaj

Skena politike në Mal të Zi muajt e fundit, ka kaluar momente jo të lehta. Çarjet politike mes PDS-ë dhe SD-së që përbënin edhe koalicioni qeverisës të Malit të Zi, bënë që kjo qeveri të vihej para votëbesimit dhe falë dy deputetëve nga partitë shqiptare, qeveria në krye me PDS-në e Gjukanoviqit të mbetej përsëri në këmbë. Por, a fituan shqiptarët gjë nga ky votim dhe si është gjendja e qytetarit votues shqiptarë në Mal të zi?! Gjithashtu, si shikohet votuesi nga ana e pushtetarit?!
Loja politike që kanë bërë partitë politike shqiptare në Mal të Zi, në vitet e fundit, ka qënë në fakt, lojë me të ardhën e shqiptarëve dhe përkeqësim të saj deri në pakthim. Them lojë sepse është testuar dhe luajtur me ndjenjat dhe besimin e shqiptarit, me atdhedashurinë dhe nderin e tij deri në atë masë sa që, tashmë, zhgënjimi i ka kaluar të gjithë kufijt. Është luajtur dhe shpenzuar edhe ajo shpresa e fundit si e thotë populli:- ”Ndoshta çështja e njëjtë do të bashkojë përfaqësuesit politk”. Kjo gjë nuk po bëhet!
Liderët politik, luajtën me të gjitha letrat deri më tani, duke formuar kampe e rajone të ndryshme. Fillimisht, kampin e Ulqinit dhe kampin e Malësisë. Po Plava, Gucia, Kraja, Ana e Malit…., çu bë me to?
Për Plavën dhe Gucinë skemi ç’të themi sepse tashmë janë kthyer në terme saharizmi apo sinonime të asimilimit, gjegjësisht plavizim. Pyetja është se nga kush, dhe përgjigja është e thjeshtë, nga politikanët e “deshtuar” shqiptarë.
Pasi kampet e mëdha Ulqin vs Malësi u konsumuan si dy kampe të ndara, u formuan partitë politike të reja me shpresë se përzierja e partive nga këto dy vënde do ndikonte pozitivisht. Mirëpo kjo çoi në maskarallëk dhe skandal politik sa u përket partive shqiptare. Fillimisht zh/gënjeu Mëhmet Bardhi nga LDMZ-ja duke mos i lëshuar postin Z. Nikë Gjeloshaj i cili ishte kandidat i partisë së sapopërçarë, Alternativës Shqiptare. Ndësra në zgjedhjet e ardhshme, do të jetë Z. Gjeloshaj ai i cili do ti revanshohej Zotit Bardhi. Kurse njëjtë do të vepronte edhe partneri i koalicionit tjetër të perzier, ku Genci Nimanbegu, do të mbante postin e deputetit për 4 vite, duke mos ia lëshuar as një vit të paktën ( sipas marrëveshjes dy vite) Z. Vasel Sinishtaj.
Parë nga prizmi i votuesit do të mund të themi se sot në Parlamentin e Malit të Zi, partitë politike shqiptare numërojnë dy deputet që për nga pamja fizike janë për tu krenuar me ta. Mirëpo për fat të keq, politikisht, janë për tu qarë hallin, jo atyre, por popullit fatkeq.
Nëse lexon ose pyet për hallët dhe qellimet e popullit shqiptarë në Mal të Zi, ato janë të njëjta dhe të përbashkëta, të gjitha. Por, dy deputetët shqiptarë, si duket as qellimet, as qasjet, asgjë nuk kanë të përbashkët. Prandaj edhe veprojnë në një menyrë që votuesin e bën që të ndihet i injoruar, e bën të ndihet gomar-politk, i jep mesazhin se ata mund të veprojnë si të duan, në interes të vet, ndersa populli duhet të jetojë në varfëri të skajshme( ndoshta kështu e ka thënë Zoti sepse politikanët shqiptarë jabë bërë edhe përfaqësues shpirtërorë), i braktisur nga të gjithë dhe të asmilohet shpejt e shpejt, por gjithsesi dhe sigurtë “duhet” t’i votojë ata.
Le të hyjmë në analizë të problemit mes dy deputetëve dhe veprimtarisë politike të tyre në këtë fund-mandati.
Është intereant fakti se, deri sa marëdhënjet mes Z. Gjeloshaj dhe Z. Nimanbegu ishin në nivel të duhur, nuk pëngonte asgjë pse Z. Nimanbegu ishte njëheri edhe Kryetar i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve dhe deputet. Mirëpo pasi Z. Nimanbegu prishi raportet me Z. Gjeloshaj (me politikën e tij) kjo gjë filloi të potencohej thua se këtë detyrë Z. Nimanbegu e filloi pas prishjeve të raporteve dhe jo shumë kohë më përpara.
Por pse u prishën këto marëdhënie?!
Z. Nimanbegu dhe Z. Gjeloshaj, në votbesimin e qeverisë votuan të ndarë nga njëri tjetri por të dy votuan pro qeverisë dhe pikërisht ishin votat e tyre ato që e mbajtën në këmbë qeverinë e Gjukanoviqit të cilën e krioj me disa parti të tjera nga opozita. Por këta dy Zotërinjë, nuk vinin nga opozita dhe nuk u takonte që të merrnin asnjë post politik ashtu si bënë partitë e tjera që morën Ministra, drejtorate etj. Këta ngelen me duarbosh politikisht, mirëpo e ardhmja do të tregojë se çfarë përfituan këta dy deputet që qytetarët nuk e dijnë?! Sepse votuesi shqiptarë nuk muar asnjë përgjigje nga këto zhvillime. ( Por do të kemi përgjigje sepse e vërteta vonon por del në shesh)
Kështu, Z. Nimanbegu për të deshmuar se ishte ai i cili vëndosi fatin e qeverisë dhe se vota e Z. Gjeloshaj ishte një tepricë e panevojshme, u lidh me partinë boshnjake, ankoroi në një anije më të madhe e cila përkohësiht i siguron rehati. Kurse Z. Gjeloshaj, braktisi Klubin e Deputetëve dhe iu bashkangjit Klubit të Partisë qytetare të sapofomuar të Dritan Abazoviqit dhe kështu filluan akuzat dhe fajësimet mes dy deputetëve, Z. Gjeloshaj dhe Z. Nimanbegu. Tashmë, këto parti, po shikojnë se si të rreshtohen sa më mirë për të shpetuar veten ( të hyjnë në ndonjë listë me partitë qytetare sepse s’kan dhënë asnjë rezultat pozitiv sa i takon prosperitetit të shqiptarëve) dhe për t’i ndihmuar Akademisë së Malit të Zi në punën që po e vazhdon. Por me këtë të fundit do të merremi më poshtë.
Por, çfarë donte votuesi shqiptar në Mal të zi?
Të paktën, votuesi priste që këta dy deputetë, të votonin njëjtë Pro ose Kundër, të dilnin fitues bashkë, Pro ose Kundër, të mbanin një politikë, një vijë politke pasi edhe qellimet e qytetarëve janë të njëjta. Por kjo si duket është e pamundur sepse qellimi kryesorë i politikë-bërësve shqiptarë në Mal të Zi është neutralizimi politik i njëri-tjetrit. Kujtoni vetëm pak Koalicionin e partive shqiptare në Ulqin, të cilat udhëhoqët këtë komunë. Ky ishte rasti i parë i funksionimit të themi shqip të kësaj komune, por kjo nuk funksionoj. U desh që të vinte edhe PDS-ja në koalicion, Fatmir Gjeka i PD-së të lironte postin e kryetarit që aty të vinte Nazif Cungu nga Forca. Në anën tjetër, në Malësi, eksziston mundësia dhe numrat, jo vetëm tani por tash sa vite që Komuna Urbane e Tuzit të ketë udhëheqësi shqiptare. Por UDSH-ja nuk do që të shkojë në Koalicion me partitë tjera shqiptare dhe në këtë menyrë, t’i japin Tuzit dhe Malësisë një administratë që flet shqip dhe jo siç e kemi sot, një madministratë që në shumë raste di por nuk do që të flasë shqip. Më thoni, kush është fajtor këtu? Kush?!

Kjo politikë lokale në Ulqin dhe Malësi, mban peng edhe politikën e deputetëve. Ndërsa votuesi shqiptar po i shikon të gjitha këto ngjarje si një qinos, si një personazh i Migjenit por kësaj here me një gjakftohtësi dhe pjekuri (dua të besoj) dhe jo nën emocionin flakërues që politik-bërësit shqiptarë zgjonin te ta.
Siç paralajmërova më lart, edhe reagimet e fundit të Z. Gjeloshaj dhe Z. Nimanbegu lidhur me Fjalorin e Akademisë Malazeze janë thjeshtë një fillim fushate dhe një pluhur syshë ndaj popullit të vogël dhe në zvoglim shqiptarë në Mal të zi.
Z. Gjeloshaj, në reagimin e tij ndaj shpifjeve dhe ofendimeve që ju bëhen shqiptarëve autokton, thotë se bojkoton Parlamentin e Malit të Zi. Kurse Z. Nimanbegu, pas shumë ditëve, me një shkresë mjaftohet me reagim.
Prap të ndarë, prap mbrapsht. Vallë, a duhet që të braktiset Parlamenti për këto fjalë në fjalor?!
A nuk ishte kjo qeveri që ju dha votëbesimi ajo që premtoi komunën e Malësisë dhe e la aty, me një premtim?! Pse nuk bojkotoi ater Z. Gjeloshaj?!
Pse nuk diskuton për Ligjin mbi përdorimin e simboleve kombëtare, mbi arsimin shqip, përdorimin e Abetarës Kombëtare si Liber kryesor e jo vetëm si një mjet ndihmës (si një fotoalbum) sepse është thënë para opinionit se në Mal të Zi mësohet në Abetarën Kombetare por duhet ditur se është thjeshtë një mjet ndihmës dhe mjetet ndihmëse mund t’i propozojë vetë mësimdhënësi; për pronat që po kërcënohen dita ditës tu merren shqiptarëve vetëm e vetëm për t’i pakësuar dhe për ti bërë pakicë edhe aty ku janë shumicë,për punësimet e të rinjëve, etj.
Këtë, e kupton shumë mirë votuesi i cili e di se patriotizmat me bateri shpërthjenë në prag fushatash dhe kështu, zjarri jonë i ndezur nga politikanët tonë, djeg vetë votuesit.
Politikë-bërësit janë të dribluar nga politika e PDS-së dhe kjo po i çon drejt një shkatërrimi total edhe partitë, por fillimisht popullin. Të gjitha partitë “e duan” Komunën ne Malësisë, por duan që ta bien vetëm ata, ta menaxhojnë vetëm ata dhe ta posedojnë ata. Kjo ndoshta është edhe arsyeja kryesore se pse nuk bien dakord partitë shqiptare që të merren vesh. Pastaj, kriojnë përçarje që X partia është muslimane, Y partia katolike duke bërë një rremujë që se han më as qeni, dhe duke u lejuar hapsira së-tepërmi partive të ashtu-quajtura qytetare si PDS-ja e cila në zgjedhjet e fundit ka pasur rritje e cila kërcënon të jetë akoma më e madhe. Pastaj, pyesin të habitur liderët se përse shqiptarët po preferojë këtë parti qytetare dhe jo ato nacionale?!
Thjeshtë, sepse janë inatosur me vetën e tyre dhe me punën e liderëve politk shqiptarë që duan të hanë njëri tjetrin, por që edhe voten e tyre të fituar me sllogane opozitare e keqpërdorën duke tregtuar me të. Këta deputet, përsonalisht shkuan me qeveri, kurse popullin e lanë as pozitë as opozitë, por si popull pa Zot.
Uroj dhe deshiroj që votuesi shqiptarë, ta gjejë forcën dhe vullnetin që të dalin nga ky qorr-sokak, uroj që të jetë më i mençur se ata që flasin në emër të tyre sepse për ndryshe, rruga e asimilimit ku kemi hyrë do të jetë më e shkurtë se çfarë mund ta besojmë. Kemi provuar mjaft opcione, ka ngelur një tjetër, ai i forcës së populli, ai i bojkotit. Nëse populli lejon që të manipulohet përsëri, atëherë e vetmja e ardhme është ajo që tashmë ka filluar të shikohet si ënderr për rininë shqiptare në Mal të Zi, a ajo është ëndrra për të emigruar. Nëse të rinjët emigrojnë,sidomos ata që janë të shkolluar, atëherë politikë-bërësit aktual janë fajtorët.
Para se Pilati deshi ta gjykonte Jezusin, pyeti popullin se çfarë ai dëshironte të bënte me të, dhe pasi ata shprehen deshirën që ta kryqëzojnë, ai dha urdhërin. A e dini se pse?! Sepse ai ishte aty sepse përfaqësonte pikërisht atë popull dhe s’donte që ta tradhëtonte kërkesën e tij edhe pse ai nuk shikonte te Jezusi fajtorin.

Msc. Mark Lucgjonaj

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...