Published On: 20 Qershor, 2016

Shqiptarët e Shkupit – Punë krahu për të siguruar kafshatën e bukës

Azbi Aliu 38-vjeç nga Çairi i Shkupit çdo ditë nga ora 6:30 e mëngjesit niset nga shtëpia në kërkim të kafshatës së gojës, duke u stacionuar nën urën e ‘Bit Pazarit’ për të pritur ndokënd që do të ketë nevojë për punë. Ai thotë se bën çfarëdo lloj pune që t’i ofrohet, ndërkaq sipas tij institucionet shtetërore asnjëherë nuk kanë marrë parasysh kërkesat e shumta të tij për punësim.

“Prej byrove që na thirrin neve vetëm na maltretojnë, na dërgojnë SMS për punësim diçka, por kur është në pyetje për shqiptarët nuk ka punë, ndërsa për maqedonasit ka sa të duash. Mbi dhjetë herë kam kërkuar punë. Nuk jemi kurrqysh të kënaqur, ku e paguajmë rrymën ku ujin aspak, sepse ndihmën sociale të japin njëherë 3500 den. pastaj e ndalin në 1500den”, tha Azbi Aliu, për televizionin Alsat-M.

Po të njëjtin fat po përjeton edhe Rexhep Demiri, 49 vjeçar nga Cërvena Voda, i cili tregon se ndonjë ditë kur nuk ka punë ndodh që të rrijë nga ora gjashtë e mëngjesit e deri në mbrëmje me shpresë se dikujt do të mund t’i kryejë punë. Sipas tij, fajtorë për këtë gjendje papunësie janë pushtetarët shqiptarë në vend.

“Në borxh hyjmë nëpër dyqane, nuk mund t’i paguajmë, 500-600 euro në muaj, ku t’i nxjerr aq para brenda muajit. Ata që i kemi në parlament na kanë nxjerrë në rrugë neve, nuk e dinë ku e kanë popullin, ata janë duke vjedhur. Ata ndërtojnë fabrika, ndërtojnë pompa benzine, Gruevski punon për popullin e vet ndërsa shqiptarët asgjë nuk bëjnë për ne”, u shpreh Demiri.

Nga Agjencia për punësim thonë se kanë marrë masa për zbutjen e numrit të papunësisë.

“Ne si Agjenci kemi të përpiluar një plan operativ dhe konform këtij plani operativ merren të gjitha aktivitetet që kanë të bëjnë me zbutjen e papunësisë, si është zhvillimi i kushteve për sipërmarrësit, për ndërmarrjet që të kenë një zhvillim më të lehtë, kemi subvencionimin e vetëpunësimit, kreditimi dhe subvencionimi njëkohësisht ndihmat e tjera që ju japim firmave të vogla, trajnimet e ndryshme e shumë të tjera që parashihen në këtë plan operativ”, deklaroi Ilham Ismani , zëvendësdrejtor i Agjencisë për Punësim./Alsat-M/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...