Published On: 1 Korrik, 2016

Shqiptarët duhet t’i kthehen ideologjisë së Rilindjes Kombëtare

Vetëm ideologjia e Rilindjes Kombëtare na shpëton nga dy rreziqet, sepse vetëm kjo ideologji ne shqiptarëve na bën subjekt përbashkues në hapësirën ku jetojmë si shqiptarë dhe ndikon në integrimin tonë, që është kusht për t’i përballuar sfidat që na dalin para. Vetëm kjo ideologji është garantuese e një zhvillimi normal të kombit shqiptar, si dhe garantues që ky komb të radhitet i barabartë me kombet që e rrethojnë

Shqiptarët nuk duhet të vrapojnë pas ideologjive të huaja, lokale apo globale, sado të bukura dhe premtuese qofshin ato, sepse vrapimi pas tyre do të thotë shpërbërje e qenies së vetë shqiptarëve.

Të kthehemi pak në të kaluarën e afërt.

Ne shqiptarët, në gjysmën e dytë të shekullit XX, mbetëm duke pritur rreth gjysmë shekulli të ngadhënjejë proletariati botëror (Proletarë të të gjitha vendeve, bashkohuni!), me iluzionin që pastaj do të bëhej mirë edhe për ne! Çfarë ndodhi në fund? As proletariati nuk ngadhënjeu, as u bë mirë për shqiptarët, përkundrazi, Shqipëria gati sa nuk u zhbë nga falimentimi i atij kursi politik që ndoqi në këtë gjysmë shekulli, ndërsa Kosova gati u zhduk nga politika shoviniste serbe.

Tani, pasi proletariati nuk ngadhënjeu, ne shqiptarët, një pjesë jona, hoqëm dorë nga ajo ideologji klasore globale dhe u kapëm fuqishëm pas ideologjisë religjioze islamike, për të pritur kur do të ngadhënjejë kjo ideologji, që pastaj të bëhet mirë edhe për ne! Por, ashtu siç nuk ngadhënjeu proletariati, pra bota nuk u bë proletare, me ç’rast do të bëhej mirë edhe për proletarët shqiptarë, as ideologjia islamike nuk do të ngadhënjejë kurrë, pra bota nuk do të bëhet islamike, e për pasojë shqiptarët islamikë, dhe jo vetëm ata, e kanë të sigurt haraçin për dështimin e kësaj ideologjie, ndërsa çdo përfitim është i dyshimtë. Prandaj, sipas mendimit tim, ne shqiptarët nuk kemi nevojë të vrapojmë pas ideologjive të huaja, lokale apo globale qofshin ato, sepse kemi ideologjinë vetjake, kompatibile me madhësinë tonë – ideologjinë demokratike të Rilindjes Kombëtare. Si myslimanë, katolikë apo ortodoks mund të jemi vetëm vegla në duart e politikave të huaja, për realizimin e objektivave të huaja, ndërsa vetëm si shqiptarë mund të bëhemi subjekt – ndërtues të një shteti të përbashkët, demokratik dhe të përparuar.

E keni vërejtur që të gjithë, sidomos armiqtë tanë, po jo rrallë edhe disa miq, godasin në ideologjinë e Rilindjes Kombëtare? Kjo ndodh sepse aty shohin rrezikun e forcimit të qenies kombëtare shqiptare. Këto dikujt i duken të rastësishme, por asgjë të rastësishme nuk ka këtu: edhe sulmi më i vogël që i bëhet ideologjisë së Rilindjes Kombëtare, është në funksion të shkatërrimit të qenies kombëtare shqiptare. E keni vërejtur që një ideolog i myslimanizmit në Kosovë, siç është Milazim Krasniqi, sado që hesht, kthehet prapë tek Rilindja Kombëtare apo tek figurat qendrore të popullit shqiptar, për t’i sulmuar! Mendoni që kjo është e rastit? Pastaj një ideolog i padefinuar, siç është Mehmet Kraja, sillet e sillet dhe arrin po te figurat e Rilindjes Kombëtare, për t’i kontestuar, me ç’rast konteston edhe mundësinë e shqiptarëve për të jetuar në një hapësirë të përbashkët! Mendoni që të gjitha këto ndodhin rastësisht?!

Me këtë rast duhet të them që, ne shqiptarëve, na përcjellin shumë fatkeqësi, të trashëguara nga e kaluara apo edhe të sotme por, sipas mendimit tim, fatkeqësia jonë më e madhe, e cila do ta rrezikojë deri në shpërbërje qenien tonë kombëtare, është se shumica e popullit tonë i përket një religjioni – pra atij mysliman – praktikuesit kryesorë të të cilit (popujt afrikanë e aziatikë) ende nuk e kanë kapërcyer mesjetën e vet; pra, popuj (kupto: elitat politike të këtyre popujve) që mendojnë se religjioni nuk është vetëm ideologji shpirtërore, po edhe ideologji politike, përmes të cilit duhet të qeverisen njerëzit në mënyrë totale: shpirtërisht e fizikisht, ndërkaq për t’ia arritur një akti të tillë, janë në gjendje të futin në përdorim çdo mjetet, pa përjashtuar edhe dhunën e deri në shkatërrimin fizik të njerëzve dhe popujve që e kundërshtojnë një gjë të tillë.

Vetëm ideologjia e Rilindjes Kombëtare na shpëton nga ky rrezik, sepse vetëm kjo ideologji ne shqiptarëve na bën subjekt përbashkues në hapësirën ku jetojmë si shqiptarë dhe ndikon në integrimin tonë, që është kusht për t’i përballuar sfidat që na dalin para. Vetëm kjo ideologji është garantuese e një zhvillimi normal të kombit shqiptar, si dhe garantues që ky komb të radhitet i barabartë me kombet që e rrethojnë. Çdo ikje nga kjo ideologji dhe vrapimi pas ideologjive të huaja shkon në favor të atyre që nuk na duan të mirën tonë, në favor të atyre që synojnë prapë të ndajnë ndonjë copë nga hapësira jonë, ndërkaq ideologjia kombëtare bën të mundur që, në një të ardhme jo të largët, të kthehen në trungun nacional edhe pjesët që tani janë jashtë këtij trungu.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...