Published On: 6 Prill, 2016

Shqiptarët dhe firmat fiktive

 

Niq Krasniqi

‪#‎FirmatFiktive‬ apo si njihen në gjuhën gjermane ‪#‎Scheinfirmen‬, ose‪#‎Briefkastenfirmen‬ nuk janë të panjohura për shqiptarët. As për ata që kanë realizuar ‘biznese’ e mashtrime në këtë formë, as për ata që kanë qenë të mashtruar dhe viktima të këtyre firmave.

Si dukuri shumë e përhapur në këtë fushë të mashtrimeve me protagonistë shqiptarë janë firmat fiktive të ndërtimtarisë, të cilat punësojnë punëtorë për të kryer punë të kontraktuara me firma të punës reale, pra ua huazojnë punëtorët, të cilëve fillimisht ua vonojnë për disa muaj rrogat me arsyetime të ndryshme dhe në fund nuk i paguajnë fare, duke e dërguar firmën fiktive në insolvencë, respektivisht duke e mbyllur.

Viktimat më të shpeshta, si punëtorë, janë shqiptarë të punës së ndërtimtarisë dhe atë kryesisht si punëtorë të mashtruar – pa i lajmëruar, pra pa sigurime shëndetësore etj, ndërsa jo rrallë në këtë mes bëhet fjalë për azilkërkuesit e rinj, të cilët në kërkim të një punë dhe pa përvoja e informata gjegjëse për të drejtat e tyre biejne viktima të këtyre makinacioneve.

Protagonistët mashtrues janë kryesisht ‘biznesmenë’ të mbirë shpejt dhe në kontakte të mira me politikanë të Ballkanit, të cilët këtë biznes e kanë mësuar nga ‘vëllezërit’ e periudhës së vëllazërim-bashkimit, qoftë nga pozita e viktimës, qoftë nga pozita e partnerit.

Nuk janë të rralla as rastet kur protagonistë të politikës e pushtetit të shqiptaret hapin firma në vendet e BE-së, e më gjerë në Evropë, apo edhe blejnë pasuri të patundshme, që nga ndërtesat, hapësira biznesi, apo troje e sipërfaqe tokësore.
Këto janë ‘biznese’ për të cilat flasin e tregojnë punëtorët, respektivisht viktimat, mirëpo për t’u faktuar si të tilla kërkohen hulumtime më të detajuara. Për rastin dy prej sosh, një në Londër, pra Britani dhe një në Zürich, pra Zvicër.

E para, për shumën e madhe të qarkulluar në pronësi banesash (etj) nga një biznesmen nga Shqipëria (Ilir Meta ?): https://www.voal.ch/artan-hoxha-politikani-i-mazhorances-k…/

E dyta, për implikimin e Kryetarit aktual të Kuvendit të Kosoves, Kadri Veseli në një biznes në Zvicër e Kosovë në vitin 2009, (shih:http://kallxo.com/…/aktivitetet-e-heshtura-te-kadri-veseli…/) DHE faktin se për këtë nuk hezitohet të shkruhet si ‘shtetas i Serbisë’ edhe një vit e më shumë pasiqë Kosova kishte shpall pavarësinë e Zvicra e kishte pranuar si shtet të pavarur?!

Për këtë shih: http://www.moneyhouse.ch/p/Kadri-Veseli dhe
http://www.moneyhouse.ch/u/fk_computer_gmbh_CH-020.4.040.55…

Parashtrohet pyetja kur, pse dhe si kryetari i tashem i Kuvendit të Kosovës, Kadri Veseli kishte marr pasaportë dhe shtetësi të Serbisë?!
Respektivisht ky Kadri Veseli, si bashkëpronar i Firmës “FK Computer GmbH” a e ka edhe sot, apo e ka kthyer shtetësinë e Serbisë?

Kuptohet të dhëna këto sipas “Gazeta JNK’ dhe shënimeve zyrtare në moneyhouse.ch Handelsregister- und Wirtschaftsinformationen (Regjistrit të bizneseve në Zvicër)!

‪#‎KadriVeseli‬ ‪#‎shtetasiSerbise‬ ‪#‎GazetaJNK‬ #moneyhouse.ch

Marrë nga profili i autorit në fb

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...