Published On: 25 Prill, 2016

Shqiponja dykrenare, simbol i flamurit kombëtar shqiptar


Muhamet Shabani

Dokumentet shqiptare dhe të huaja si dhe dëshmitë materiale të ruajtura nē arkivat e huaja dhe në truallin tonë kombētar,rezulton qē flamuri i ynē kombētar ruajti vazhdimësinē nē zemrēn, mendjen dhe shpirtin e popullit liridashēs shqiptar, dhe dokumentohet që gjatē shekujve është pērdorur në shumë veprime luftarake e ngjarje tjera të rëndësishme kombëtare.
Flamuri Kombëtar Shqiptar, ështē ndēr më të vjetrit nga flamujt që vazhdojnë të praktikohen. Ky flamur sipas Faik Konicēs, është nga më të drejtët,sepse asnjëherë,nuk prin në mēsymje të shqiptarëve kundra të huajve.
Flamuri i ynë Shqiponja dykrenare, qē nga 2 marsi 1444, përmes gjith atyre rrebesheve e stuhive,nuk u harrua. Ky flamur ështē njē nga vlerat më tē çmueshme të kombit tonë.
Shqiponja Dykrenare daton te paraardhēsit tanë-Ilirēt, që nga shekulli VI para erēs sē re.
Flamuri i shekullit XV i kombit tonë me shqiponjën dy krenare u ruajt në vazhdimësi vetëm tek shqiptarët. Nē Europē asnjë flamur nacional nuk ka vazhdimësi në pesë shekuj, prandaj Flamuri Kombëtar Shqiptar renditet si flamuri mē i vjetri në Europē.
Duke marrë parasysh se simboli kultik i shqiponjēs dykrenare ështē pjesë e kulturēs shpirtërore e materiale të ilirēve e në vazhdimēsi, deri nē ditët tona, atëher arrihet në përfundim se është simboli i flamurit më të lashtē në vazhdimēsi nē Europë dhe nga më të lashtit në botë.
Për një komb,flamuri është simbol i nderit, i lavdisë qē i kujton çdo njērit detyrën e shenjt të mbrojtjes së dinjitetit e të territorit të kombit të vet.
Ështē simbol i luftērave shekullore për liri dhe pavarësi; për ruajtjen e identitetit kombëtar kundēr çdo përpjekje për nënshtrim e asimilim.
Flamuri është Simboli, për të cilin kanë luftuar dhe kanë dhēnë jetën disa miliona shqiptarë, që nga viti 1443 e deri më sot, që çizmja e pushtuesit të mos e shkel truallin e etërve, që na e kanë lënē amanet.
Flamuri Kombētar Shqiptar është thirrje, kushtrim për mbrojtje, dhe kur ai valvitet krenar, është simbol që shpalos e tregon, se jetohet në liri.
Ēshtë detyrë e shēnjtë, qē çdo pjestar i kombit të jetë i gatshëm kur e thērret nē fushēn e betejēs flamuri i kombit.
Të gjithë e kishin për nder dhe e ndjenin si detyrë qē tē bashkoheshin rreth këtij flamuri, qē u solli lavdi. Natyrshēm ky flamur u bë dhe flamuri simbol i unitetit të kombit shqiptar.
Mjerisht, Diplomacia Europiane me vendimet e saja për coptimin e kombit shqiptar, pranoi të jetoi në njē shtet të gjymtuar shqiptar vetëm një e treta e kombir me territor e popullsi unike
Ky coptim sanksionoi përfundimisht mosekzistencēn e Pavarësisë Kombëtarë Shqiptarë.
Gjymtimi i kushtoi kombit shqiptar; disa miliona të vrarë, therrur dhe dëbuar nga trualli i tij Kēto janë masakra qē u kryen nën qiellin e mbuluar me vulēn e Europës.
Ende mbi gjysma e territoreve shqiptare ështē e robëruar dhe shqiptarët e këtyre territoreve e ndiejnë sundimin e forcave më të errëta politike e shoviniste të Ballkanit
A do të vijë dita qē shqiptarēt tē gëzojnē dhe të realizojnë BASHKIMIN KOMBĒTAR, KJO MVARET KRYEKËPUT NGA VETË SHQIPTARĒT.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...