Published On: 19 Tetor, 2016

Shqipëria ka të drejt legjitime të flas kurdoherë në emër të Kosovës dhe t’i mbrojë interesat e saj..!!

REFLEKSION

Nga Rexhep ELEZAJ

Debatet e ashpra dhe banale të zhvilluara ditëve të fundit lidhur me të drejtën, ose, jo të drejtën e udhëheqësve të shtetit amë, Shqipërisë, që t’i mbrojnë interesat dhe të flasin në emër të gjysmës së kombit të ndarë, i cili sot jeton në shtetin e Kosovës, në mënyrë të qartë vunë në pah, se sa të thella janë dallimet brenda mentalitetit politik shqiptar, sidomos midis udhëheqësve politik shqiptar në Ballkan. Por, edhe sa të mëdha janë divergjencat politike ndërmjet tyre rreth çështjes së bashkimit tonë kombëtar, si kauza e vetme dhe më sublime e një kombi për t’u bashkuar dhe për të jetuar në një shtet të përbashkët, komb-shtet, e drejt kjo themelore dhe e pamohueshme e çdo populli në botë..!?

Republika e Kosovës, dy milion shqiptar si dhe udhëheqësit e saj politik, do duhej të ishin dhe të ndjeheshin tejet të lumtur, të fort dhe të trimëruar, se matanë kufirit shqiptaro-shqiptar kanë një shtet amë, i cili që 103 vite ekziston i pavarur, dhe që e ka për obligim politik dhe kombëtar të flas PËR dhe NË emër të mbrojtjes së interesave vitale kombëtare të pjesës tjetër të kombit, siç është Kosova më vise ende e ndarë padrejtësisht nga trungu i saj etnik nga fuqitë e mëdha botërore më 1878 në Kongresin e Berlinit si dhe më 1913 në Konferencën e Ambasadorëve në Londër. Pra, kjo e drejt nuk mund t’i mohohet Shqipërisë kaq brutalisht, madje deri në shkallën më të lartë të hipokrizisë, budallallëkut, injorancës dhe përçarjes brenda kombëtare, siç ishte deklarata skandaloze e kvazi-diplomatit, gjegjësisht ministrit për punë të jashtme të Republikës së Kosovës, Enver Hoxhajt, se “Shqipëria nuk duhet të ndërhyjë në punët e brendshme të Kosovës”..!?

Sepse, historia e luftërave dhe përpjekjeve shekullore të burrave dhe udhëheqësve më të shquar të kombit shqiptar,  ka dëshmuar se, pranë dëshirës për arritjen e lirisë nacionale, synimi dhe aspiratat për bashkim kombëtar kanë qenë kauza kryesore e të gjitha gjeneratave, sidomos që nga gjysma e dytë të shekullit 19-të, gjatë gjithë shekullit 20-të e deri në luftën e fundit çlirimtare, 1998/99, kur si kompromis në dëm të kombit shqiptar, u arrit liria dhe pavarësia e Kosovës, si shtet i dytë shqiptar në Ballkan..!?

Prandaj, e drejta e udhëheqësve të shtetit amë për të folur në qarqet dhe forumet më të larte ndërkombëtare në mbrojtje të interesave të Kosovës, qoftë edhe tash kur ajo është shtet i pavarur, është e drejtë shumë e natyrshme, politikisht legjitime, por edhe obligim moral, kombëtar dhe politik i shtetit amë, kudo dhe kurdo qoftë. Andaj, ata të cilët po përpiqen që këtë të drejtë shpirtërore, morale dhe kombëtare t’ua mohojnë udhëheqësve të Shqipërisë, thënë më së buti, janë antikombëtarë, përçarës dhe miopë të mëdhenj politik, ngase nuk ka teori, normë njerëzore e as praktikë politike dhe diplomatike në botë, e cila ia mohon të drejtën njërës pjesë të një kombi të ndarë me dhunë, siç është kombi ynë sot e kësaj dite i copëtuar dhe ende i ndarë në gjashtë (6) pjesë (shtete), që të flas dhe t’i mbrojë të drejtat e pjesës tjetër, kur njërës nga këto pjesë i rrezikohen të drejtat njerëzore, nacionale, kulturore dhe territoriale..!?

Edhe pse nuk jam simpatizues i Partisë Socialiste të Shqipërisë dhe liderit të saj Edvin Rama, vizita dhe paraqitja e tij e fundit në Beograd para opinionit dhe zyrtarëve serb, ishte pa asnjë dyshim, dinjitoze, në nivel të duhur politik dhe diplomatik, si dhe shumë e guximshme, gjë që të bënë të ndjehesh mjaft mirë si kosovarë, kur pranë dhe pas teje qëndron shteti amë, pra Shqipëria, pa mbrojtjen dhe ndihmës e të cilës, Kosova dhe populli shqiptar më vise do ishin asimiluar, ose do ishin dëbuar masovikisht nga vatrat e tyre, siç ka ndodhur më dëbimet dhe masakrat ndaj shqiptarëve nga trojet e tyre etnike në Toplicë (Kosovën lindore), ose sikur që ishte dëbimi i tyre nga Kosova menjëherë pas Luftës së Dytë Botërore dhe deri në vitin 1965, kur po të mos ndërhynte shteti amë, pra Shqipëria, Kosova do zbrazej qysh atëherë nga shqiptarët..!?

Por, tragjika më e madhe politike dhe diplomatike e cila i ka përcjellë raportet brendashqiptare, ka qenë dhe ende vazhdon të jetë mungesa e bashkëpunimit, koordinimit dhe harmonizimit të qëndrimeve politike dhe diplomatike në arenën ndërkombëtare, dhe kjo mjerisht sa herë që kanë qenë në pyetje interesat kyçe nacionale dhe strategjike të kombit shqiptar, logjikë kjo përçarëse e cila vazhdon edhe sot të jetë shkaktari kryesor i mosrealizimit të synimeve dhe aspiratave tona kombëtare për bashkimin i të gjitha trojeve tona etnike në një shtet të vetëm dhe unik shqiptar në Ballkan dhe në Evropë..!?

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. fery thotë:

    Kame degjuar prej pleqeve kur isha femij , se shqiptari ( i Kosoves ) kur vjene ne pushtet, edhe baben e vete se njehe e ,qe do te thote se ai , pa merite ka ardhe ne pushtet…!

    Përgjigjiuni
    Pelqej(0) Nuk Pelqej(1)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...