Published On: 30 Janar, 2016

Kryetari Selmanaj: Familja Shabanaj vatër e humanizmit dhe atdhetarisë

 

 

Adem Lushaj

Me Akademi përkujtimore janë përkujtuar në 20 vjetorin e vrasjes, vëllezërit Ali dhe Brahim Shabanaj nga Deçani, të cilët shquheshin për aktivitetin e tyre kombëtar dhe humanizmin njerëzor në rrugëtimin për Liri, Pavarësi dhe Demokraci të Kosovës. Familja Shabanaj sikur shumë familje të Deçanit,  si familje me traditë atdhetare, ishte halë në sy për okupatorin serb, ku pos dhunës sistematike kishte vrarë edhe shumë deçanas, sikurse që gjetën vdekjen edhe vëllezërit Ali dhe Brahim Shabanaj, e që deçanasit i mbajnë mend për veprimtarinë e tyre atdhetare dhe humanitetin para, por edhe pas luftës.

Kryetari i Komunës së Deçanit, Rasim Selmanaj, është shprehur se vrasja e vëllezërve Shabanaj dhe të rënit tjerë të viteve 90-ta, ishin shndërruar në kënge lirie, e ku zëri i tyre ishte futur thellë në shpirtin e popullit tonë, ndërsa varret ishin shndërruar në varre lirie të Kosovës. “Mozaiku i plotë i lirisë nuk ka kuptim as vlerë të vërtet pa këtë pjesë të historisë, ku vulën me gjakun e tyre e dhanë shumë bijë dhe bija të kësaj toke, siç ishin edhe vëllezërit dhe familja Shabanaj, që ishin vatër e shumë zhvillimeve të rrugëtimit tonë për liri dhe pavarësinë e Kosovës”, ka thënë kryetari Selmanaj, për të cilin Kosova në ato vite ishte si një fëmijë i trishtuar dhe i rënduar me dhembje, pasiguri e përndjekje të panumërta.  Gjithnjë sipas kryetarit Selmanaj, dhuna që ushtrohej në çdo kohë dhe çdokujt që ishte shqiptar, jepte efekte të kundërta për pushtuesin sepse te populli po rilindte nevoja e rezistencës ndaj dhunës serbe. “Si asnjëherë më parë shqiptarët krahas mbylljes së kapitullit të hakmarrjes, po përcillnin mesazhin, jo vetëm për Serbinë, por për gjithë botën demokratike, se ky popull nuk e duron më robërinë, gjë që filluan edhe të krijohen bërthamat e një rezistence të armatosur”, ka nënvizuar Selmanaj, për të cilin gjaku i derdhur është themel i lirisë dhe i shtetit Kosovës.

Ndërkaq profesori Selim Lokaj, duke fol për veprimtarinë e vëllezërve Shabanaj, është shprehur se vrasjet e bëra në Kosovë, sikurse ishte edhe vrasja e veprimtarëve nga familja Shabanaj,  si familje me traditë humanitare e atdhetare, ishin vrasje me skenar dhe regjisor të Akademisë se një shteti kriminel, i cili përmes procesit të kolonizimi përgatitej për krimin kundër njerëzimit, gjë që mori edhe dënimin e botës demokratike. “Procesi i kolonizimit të Kosovës me kolonë nga Kroacia dhe Shqipëria, kishte skenar dhe regjisor të specializuar në fushën e krimit, ndaj edhe vrasja e vëllezërve Shabanaj, ishte e planifikuar në kuzhinën famëkeqe të Akademisë së kriminale të Serbisë”, ka nënvizuar Lokaj, për të cilin familja Shabanaj ishte shndërruar edhe në vatër të arsimit dhe veprimeve kombëtare për liri e demokraci. Bekim Vishaj, drejtor i Gjimnazit “Vëllezërit Frashëri” të Deçanit, ku për shumë vite ishte mësimdhënës Brahim Shabanaj, është shprehur se kolegët dhe gjeneratat e dala nga profesor Brahimi, do kujtojnë personalitetin e tij prej mësimdhënësi dhe humanisti në kohërat e mësimit paralel, që ishte motivues për qëndresë dhe pa thyeshmëri ndaj presioneve serbo-sllave. Kurse Sali Cacaj, ishte këshilltar i Presidentit Dr. Ibrahim Rugova, duke fol në emër të familjes Shabanaj, pasi ka falënderuar deçanasit për përkrahjen morale të dhënë dhe guximin e treguar me rastin e vrasjes së vëllezërve Ali dhe Brahim Shabanaj, ka thënë se lufta për liri dhe pavarësi ishte e mundimshme, por qëndresa e popullit ishte e fuqishme dhe assesi ti nënshtrohej diktaturës dhe represionit të egër vrastar, çka rezultojë me arritjen e qëllimeve shekullore.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...