Published On: 17 Janar, 2016

Shkencëtarët ringjallin një krijesë të ngrirë 30 vjet më parë

Shkencëtarët kanë arritur të sjellin sërish në jetë një krijesë të ngrirë pas 30 vjetësh. Instituti Kombëtar i Japonisë për Kërkime Polare thotë se shkencëtarët kanë pasur sukses në ringjalljen e kafshës që është gjendur në Antarktidë.

Krijesa, e cila njihet me emrin “Tardigrade” i njohur ndryshe si “Ariu i ujit” është më pak së 1mm në gjatësi dhe mund të banojë në kushte ekstreme dhe armiqësore. Ata janë të aftë të ngadalësojnë  metabolizmin e tyre për periudha të konsiderueshme kohore.

Sipas hulumtimit, i cili u botua në revistën “Cryobiology”, krijesa u gjet në mesin e bimëve myshk në Antarktidë në vitin 1983. Ajo u mor dhe u vendos në një ambient -20 gradë celsius. Krijesa arriti në gjendje normale, pra jo të ngrirë në maj 2014.

e02-tardigradeSipas institutit, bashkë me krijesën u arrit të sillet në jetë edhe një vezë e saj. Kafsha tashmë ka filluar të lëvizë dhe të konsumojë ushqim. Gjithashtu, nuk ka defekte apo anomali ne mesin e vezës së sapoçelur.

Studime të mëtejshme dhe më të detajuara ndaj këtyre krijesave do të ndihmojnë për të përmirësuar  të kuptuarit e mekanizmave dhe kushteve për ruajtjen afatgjatë dhe mbijetesën e kafshëve.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...