Published On: 3 Tetor, 2016

Shkencëtarët janë duke shqyrtuar një mundësi të re të trajtimit të epilepsisë

Rritja e përqëndrimit të yndyrave të caktuara në tru mund të jetë një metodë e mirë e trajtimit të epilepsisë, që është një nga çrregullimet neurologjike më vdekjeprurëse në botë.
Mbi 22 milionë njerëz në mbarë botën kanë një formë të epilepsisë, e cila karakterizohet me një krizë të papritur dhe të dhunshme që mund të zgjasë nga dhjetë minuta deri në orë të tëra, ndërsa sipas profesorit Wim Versées në Universitetin e Brukselit, kjo mund të kontrollohet nga rritja e përqëndrimit të disa yndyrave në tru.

Hulumtimi është kryer duke përdorur mizat e frutave dhe një teknikë eksperimentale që lejon shkencëtarët të vëzhgojnë modele 3D të strukturave mikroskopike si një para-përpjekje për një trajtim të mundshëm të epilepsisë, transmeton lajmi

“Mutacionet gjenetike të proteinave TBC1D24 shkaktojnë një devijim të quajtur si sindromi DERE, që përcjellet me shurdhim, deformim të thonjëve, eshtra të butë dhe prapambetje mendore. Ky çrregullim serioz gjenetik karakterizohet me neurodegjenerim, çrregullime të lëvizjes dhe epilepsi.”, shpjegon Versées.

Metoda me rritjen e përqëndrimit të yndyrave tek mizat e frutave ka rezultuar të jetë pozitive dhe sipas Versées dhe bashkë-hulumtuesit të tij Patrik Verstreken mund të ketë rezultate pozitive edhe tek njerëzit.

Ata thonë se puna e tyre mund të shërbejë shumë në luftën kundër epilepsisë edhe pse hulumtimi i tyre është i përqëndruar tek mutacioni TBC1D24, kjo metodë mund të ndikojë edhe tek personat me lloje të tjera të epilepsisë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...