Published On: 23 Prill, 2016

Shkenca do ta ‘mposhtë’ vdekjen së shpejti

  • Që të deklarohesh zyrtarisht i vdekur në shumicën e vendeve, duhesh të përjetosh humbjen e plotë të funksionit të trurit, ose ‘vdekjen e trurit’.

Dhe përderisa ky është fundi absolut dhe i pashmangshëm i njerëzve, një kompani në SHBA beson se mund ta mposhtë këtë fund.

Bioquark, një kompani e kujdesit shëndetësor është duke studiuar teknologjinë e riparimit dhe reanimacionit, duke thënë se vdekja mund të mos jetë e ‘pashmangshme’ dhe se njerëzimi ka arritur në një pikë për ta testuar këtë.

“Neve na thuhet nga mjekësia se vdekja e trurit është e pashmangshme dhe duhet të konsiderohet si pika e fundit”, tha Ira Pastor, shef i Bioquark, transmeton Gazeta Express.

“Ose është e shmangshme? A kemi arritur në një pikë teknologjike ku jemi në gjendje që ta shtyjmë vdekjen për të parë nëse kjo është e vërtetë?”, shtoi ai.

Mungesa e oksigjenit, që ndodh si pasojë e mos qarkullimit të gjakut, çon në humbje të përhershme të funksionit të trurit. Por tani konfirmimi i vdekjes është më e komplikuar, për shkak se është e pamundur të mbash zemrën në jetë pasi truri ka pushuar së funksionuari.

Kjo mund të bëhet duke e mbajtur një person në ventilator, i cili lejon trupin dhe zemrën që të furnizohet me oksigjen në mënyrë artificiale, për shembull.

Në Britani dhe SHBA, ndryshe nga vendet e tjera, një person konfirmohet se ka vdekur vetëm kur funksioni i trurit ka pushuar përgjithmonë.

Pastor është pjesë e një projekti të quajtur “ReAnima”. Ky projekt ka për qëllim që të eksplorojë teknologjinë biomjekësore për neuro-rigjenerimin dhe neuro-reanimacionin njerëzor.

Misioni i projektit është që të fokusohet në hulumtime të vdekjes së trurit, për të gjetur mundësinë e mbajtjes në jetë të trurit edhe pasi furnizimi i trupit me oksigjen të ketë përfunduar.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...