Published On: 13 Janar, 2016

Shfaqja “Ushtari i dy luftërave” provokim serioz teatror

  • Me 21 dhjetor në skenën e Teatrit Istref Begolli në Pejë u dha shfaqja “Ushtari i dy luftërave”, e cila rrugën e saj të veprimit fillimisht e filloi në kryeqytet në teatrin “Dodona”, ku dha premierën e saj. Në shfaqje luanin aktorët Sheqerie Buqaj dhe Avni Abazi, me regji të Elhame Kutllovcit, ndërsa tekstin e kishte shkruar Ibadete Abazi. Shfaqja u mirëprit nga publiku pejan që kishte ardhur në numër të konsiderueshëm.

Nga Vilson Culaj

 

Fabula

 

Fabula e shfaqjes ishte shume e thjeshtë: Me tu hapur perdja shohim një shtrat bashkëshortor dhe një shtrat fëmiu të cilin e përkund dora e nënës. Burri kërkon që e shoqja të bëjë më shumë për ta qetësuar djalin duke arsyetuar që ai nesër në mëngjes duhet të jetë në punë. Të krijohet përshtypja që kjo gjendje e mos qetësimit të djalit është duke ndodhur për orë të tëra, dhe konflikti i Adrianes (Sheqerie Buqaj) dhe Xhimit (Avni Abazi), sa vjen e acarohet me insistimin e Ardianës, e cila akuzon të shoqin që nuk bën asgjë në shtëpi. Xhimi vetëpërmbahet deri kur vendose qe të qetësoj gruan edhe fizikisht, duke harruar që ai është i plagosur. Pas ndjekjës së Adrianës, Xhimi bie në gjunjë pa ndjenja. Këtë moment e shfrytëzon mirë Adriana, dhe për tu mbrojtur vendos ta lidhë Xhimin. Shfaqja mbyllet me vrasjen e Xhimit nga Adriana në mënyrë aksidentale.

Inovacion dhe qasje origjinale në teatrin e “vogël”

Në Evrope, zhvillimet kryesore në teatër konsistojnë në gjetje interesante, inovative dhe mbi të gjitha origjinale në kryeveprat e autorëve botërorë. Dhe kjo tentativë jo rrallë herë është bartur edhe tek krijuesit në Kosovë, po edhe në trojet tjera shqipfolëse. Ajo që gjeta tek “Ushtari i dy Luftërave” nuk lidhet aspak në prototip idesh ose tentativa për të inskenuar diçka nga autorët e mëdhenj, ose për të parë diçka të huajë në të. Ajo që ju servua publikut pejan, por edhe më parë prishtinas e pastaj edhe ferizajas, më shumë ngjante në stilin amerikan që nga mënyra e ndërtimit të konfliktit në dramë, deri tek loja e aktorëve dhe mënyra e qasjes regjisoriale. Ndoshta elementi i surprizës, na ngjason me filmin amerikan të të vepruarit në skenë, derisa më shumë veprime të personazheve, ne ndërtojmë në mendjen tonë gabueshëm ngjarje pasuese, po që në fakt, ndodhe krejt diçka tjetër në shfaqje. Dhe në fund padyshim vijmë në konkludim që kemi të bëjmë me një temë tonën, të afërt, të thjeshtë që autorët trajtojnë në shfaqje, për të cilën temë disa nuk guxojmë të flasim, disave na duket e ditur dhe nuk duam të shprehemi se mos dukemi pa vlerë në atë që themi para tjerëve.

Pas shfaqjes, detyrimisht ulesh dhe pyet? Çka ishte kjo? Të them ishte Brodëay kosovar, nuk ishte, por as off off Brodëay nuk ishte! Shfaqje alternativ, eksperimentale hiq e hiq… Atëherë çka është? Detyrohem të bëjë një hulumtim, se ku autorja Ibadete Abazi e kishte marrë modelin e të shkruarit të veprës së saj që arriti të jetë aq konkrete përmes personazheve të saja në skenë, që mu duk ndryshe si shfaqje nga ajo çka kisha parë deri atë natë dhe që më bëri kureshtar aq shumë të di burimin e përpjekjes kaq origjinale që shfaqja pat si impakt tek shikuesit. Dhe pas disa hulumtimeve arrita në një ueb faqe “One Act Play” në të cilën jepeshin informata se si teatrot e vogla për të mbijetuar janë detyruar që të krijojnë shfaqje me pak personazhe, në të cilat ngjarjet dramatike ndodhin aq shpejt sa edhe vet koha reale. Pastaj gjeta informata tjera që kishin të bënin me disa iniciativa nëpër universitete të artit, që për të qenë sa më interaktiv raporti student profesor, ata kishin ndërtuar këtë lloj dramaturgjie që ishte vepruese në skenë dhe jepte mundësi shprehëse për aktorëet e rinj. Dhe në fund zbulova, që ushtari i dy luftërave si model teatri është në mes të Brodëay dhe off off brodëay edhe gjeografikisht në Nju Jork. Që do të thotë kjo lloj shfaqjeje, kryesisht punohet nga teatro që për audiencë kanë 150-200 ulëse. Pra, autorët e shfaqjes “Ushtari i dy luftërave” na sollën në Kosovë teatrin e vogël si skenografi, ngjarjen e përditshme si rrëfim, dhe regjinë të mbështetur në lojën konkrete të aktorëve në skenë.

Teksti dhe regjia e shfaqjes “Ushtari i dy luftërave”

Pas një ore shfaqjeje me të dal jashtë sallës dëgjoje reagimet dhe komentet e njerëzve rreth asaj që kishin parë në skenë. Dhe patjetër që bëhej në një mënyrë a tjetër observues i këndvështrimeve të tyre. Disa thoshin që “nuk është dashur ta vras”. Disa të tjerë thoshin mirë ja bëri që e vrau. Disa ndjenin keqardhje për Xhimin, e disa ndjenin keqardhje për Ardianen. Një burrë në moshë më bëri përshtypje tek thoshte që “femra me marrë pushtetin do ishte shumë më e keqe se ne burrat” derisa gruaja që e shoqëronte ia ktheu, “e po kjo ashte kur martohesh me qytetare”. Derisa porosita kafe fillova të mendoj kush vërtet ishin personazhet që Ibadete Abazi kishte ndërtuar në letër, e Elhame Kutllovci i kishte jetësuar në skenë? Nga ajo që personazhet na than kuptuam që kemi të bëjmë me një djalë nga fshati të martuar me një vajzë nga qyteti që si trashëgimi ishte nga një familje qytetare këpucarësh, që sot ishin shumë të pasur. Autorja indirekt na sjell para nesh një ballafaqim në mes katundarit dhe qytetarit duke e stolisur si njërin si tjetrin personazh me elemente shumë të fuqishme nga e kaluara e tyre jetësore që kushtimisht të gënjehemi në shikim të parë që lidhja e tyre para pesëmbëdhjetë vitesh ka qenë e arsyeshme që ka ndodhur. Xhimin autorja na ka bërë shtetas dhe ushtar amerikan që ka shërbyer në luftën e Bosnjës, për të ikur nga ajo luftë për të shërbyer në Kosovë si Ushtar i Kosovës. Ajo këtë personazh e stolis edhe me detajle tjera si arkitekt që dikur ka udhëtuar nëpër botë dhe që është argëtuar me gjininë femërore kudo që ka shkuar. Në anën tjetër kemi Ardianën, të cilën autorja pos gëzofit të qytetares e ka vesh edhe me titullin e psikologes së llastuar që dikur ka jetuar si ka dashur vet, e që në momentumin që ne e shohim në shfaqje. Shihet që të gjitha ato që dikur i ka pas i mungojnë. Autorja në mënyre të qëllimshme ne na fute në qorrsokakun e personazheve, që në mënyre të arsyeshme ne si audience të bindemi që ky konflikt që shohim është i rastësishëm, dhe se gjërat shpejt do të vihen nën kontroll. Në anën tjetër në mënyrë mjeshtërore na qet përball dy karaktereve diametralisht teë kundërta që për kaq shume vite i kanë rezistuar dhe duruar njëri tjetrin. Dhe për ta kurorëzuar mjeshtrin e saj autorja në fillim të shfaqjes na tregon që ky çift ka edhe një foshnje si pjellë e kësaj martese që në fund bëhet shkas i vrasjes aksidentale tragjike ngase djali nuk është i Xhimit. Duket që bashkëpunimi në mes tekstshkruesit dhe regjisores ka qenë shumë i mirë, pasi që i gjithë rrëfimi që ne na jepet i inskenuar tregon një histori në një çift martesor pas orës dymbëdhjetë të natës që konfliktin e fillon pse djali nuk flenë, por që ne vazhdimin e ngjarjes shihet akumulimi i energjisë negative dhe mosduruese për 15 vite që shpërthen dhe vetëm sa acarohet. Regjia është e përqendruar kryekëput tek loja e aktorëve, si dhe dizajni i dritave i punuar me shumë kujdes dhe që është në shërbim të ngjarjes vepruese në skenë. Vlen të veçohet që në këtë shfaqje regjisorja e re Elhame Kutllovci na sjell në mënyre shumë të kënaqshme reminishencën, që jo shpesh e shohim në teatër. Si dhe gjetja që i bën në fund në mënyrën se si e vret Adriana Xhimin duke i hedhur karrigen është jashtëzakonisht e bukur.

Autoret e shfaqjes, Ibadeti dhe Elhamja në shfaqjen “Ushtari i dy luftërave” rrënojnë heroin, demaskojnë gënjeshtrën, dhe dramaturgjikisht na sjellin një model të qëndrueshëm dhe shumë të afërt me audiencën duke sjell një mesazh shumë të qartë që në Kosovë, të gjithë janë njësoj porse asnjë lidhje nuk duhet të nderohet aksidentalisht dhe e bazuar në gënjeshtra sepse herët a voneë do të rrënohet. Në anën tjetër autorët e shfaqjes me Ushtarin e dy luftërave kanë prekur një temë aq universale sa që me plot kuptimin e fjalës do i tejkaloj kufijtë shqipfolës, edhe si tekst edhe si shfaqje e realizuar.

Mishërimi i aktorëve me rolet

Ëndrra e çdo artisti është që të shkrihet në elementin kreativ dhe tek personazhi fillimisht ta gjejë veten dhe në të njëjtën kohë atë pjesë artistike ta shpërndaj tek receptuesi artdashës. Këtë gjakim kulturor, emocional dhe psikologjik kam bindjen e kanë realizuar aktorja Sheqerie Buqaj që personifikon personazhin e Adrianes, dhe aktori Pejan Avni Abazi që luan rolin e Xhimit. Të dy aktorët mjeshtërisht mishëruan personazhet e tyre nga letra në skenë duke qenë të natyrshëm dhe spontan në lojën e tyre.

Një çast i bukur krijimi e frymëzimi, por edhe përjetimi artistik

Marrë në tërësinë e saj shfaqja artistike ka realizuar misionin dhe synimin e saj. Pjesë e kësaj kurore e përjetimi artistik isha edhe unë se bashku me një mik timin dramaturg prof. Alban Gashi. Vendosja e një ushtari të zhgënjyer në qendër të subjektit dramatik jep shanse unike që përmes lojës skenike të përafroj shikuesit me mundësi reflektimi për cenet e cenimet tona jetësorë për të vazhduar më pas me ngacmimet e bukura artistike e nderpsikike, por edhe me emocionet e publikut.

Dhe për fund të këtij perceptimi e shqyrtimi, lirshëm mund te themi se misioni artistik dhe plasim i vlerave te këtyre personazheve te lartcekura u realizua me sukses dhe se artin nuk duhet kërkuar vetëm tek bota e prototipat e jashtme qe na rrethojnë por atë brumë artistik mund ta gjejmë edhe tek mendjet, kokat e ngjarjet ndërshqiptare për të mos u bërë vetëm imitator e dhe importues te detajeve artistike qe na i sjell dramaturgjia e jashtme, por vetes ti krijojmë një identitet kulturor bazuar me talent dhe protagonist qe rrinë zgjuar dhe ne pritje për tua dëgjuar zërin e tyre Iluminist dhe frymëzues…Isha dhe u ndjeva I privilegjuar kur pranova ftesën nga miku im Alban Gashi për këtë shfaqje qe u prezantua në teatrin e Pejës, dhe deklaroi pa hezitim se: ,, kjo shfaqje teatrale është një reflex e moment postmodern ‘’ është një moment përjetimi e reflektimi unikat brenda zhvillimeve artistike tek ne , është me një fjale hapja e një shtegu të ri i modelit kulturor dhe integrues ne fushën e dramaturgjisë sonë ‘’ Me një fjale është avangardat artistike që paraprinë idesë baze dhe kur te dyja shkrihen ne një element të vetëm krijojnë bërthamën e një arti te mirëfilltë.

Jo rastësisht R. Rolan pati thënë: “Të krijosh d.m.th. ta vrasësh vdekjen…

Po a nuk e përjetuam një mision të tillë ditën edhe me shfaqjen “Ushtari i dy luftërave”..

Them me plot bindjen se po…

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...