Published On: 18 Shtator, 2016

Shërbimi sekret dhe vendim-marrësi politik

Cili është raporti më korrekt dhe më i ekuilibruar midis shërbimeve sekrete dhe vendimmarrësit?

Sherman Kent dhe roli i inteligjencës në procesin e vendimmarrjes politike

Screen Shot 2016-05-25 at 14.40.21

Cili është raporti më korrekt dhe më i ekuilibruar midis shërbimeve sekrete dhe vendimmarrësit politik? Kësaj pyetje provon që t’i përgjigjet nëpërmjet një analize të mendimit të Sherman Kent, historian i Yale University dhe drejtues i inteligjencës amerikane, Matteo Faini, hulumtues pranë Princeton University dhe tashmë autor i “Të kuptosh qëllimet e armikut” dhe “Makiaveli analist inteligjence”

Në historinë bashkëkohore të inteligjencës amerikane kanë ardhur duke u afirmuar dy modele të ndryshme marrëdhëniesh midis shërbimeve sekrete dhe nivelit drejtues politiko – strategjik. Sipas të parit, që e merr frymëzimin nga mendimi Sherman Kent, babai i analizës së inteligjencës, roli i një shërbimi sekret duhet të jetë ai i informimit sa më shumë objektivisht dhe paanësisht që të jetë e mundur vendimmarrësi politik, duke shmangur që të jetë i përfshirë në debate politike. Për të dytin, që aplikon refleksionet e Robert Gates, ish Drejtor i CIA-s në fillimet e viteve Nëntëdhjetë, objektiviteti i inteligjencës nuk mund të shkojë në kurriz të rëndësisë së tij, e nënkuptuar si dobishmëri e inteligjencës për procesin vendimmarrës. Në këtë kuptim, sipas Gates, një shërbim sekret efikas duhet të jetë mjaftueshmërisht …

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...