Published On: 11 Janar, 2016

Shenjat e shtatzënisë kur pret binjakë

Me termin “shumë pozitiv” të rezultatit të testit për vërtetimin e shtatzënisë nënkuptojmë që nëse e bëni testin pas 1-2 dite pas përfundimit të mujoreve, vija (apo shenja +) në test është e dukshme dhe tregon që jeni shtatzënë.

Në shumicën e rasteve, nëse testi bëhet kaq herët, vija në test është e zbehtë. Testi i shtatzënisë mat nivelin e hormonit HCG (human chorionic gonadotropin), dhe besohet që gruaja e cila bart binjakë e ka nivelin më të rritur të këtij hormoni, për këtë edhe rezultati i testit është më i dukshëm.

Shtimi i shpejtë në peshë
Për shkak të rritjes së mitrës dhe sasisë së lëngut amniotik, nëna e binjakëve në shumicën e rasteve shton më shpejtë në peshë. Në tremujorin e parë fitohet gjer në 5 kg, në fund të tremujorit të dytë prej 7 gjer në 11 kg, dhe deri në fund të shtatzënisë edhe gjer në 20 kg.

Natyrisht kjo masë e madhe varet edhe nga shumë faktorë të tjerë duke përfshirë edhe peshën që gruaja e ka pasur para shtatzënisë, ndërsa se sa duhet të shtoni në peshë gjatë shtatzënisë më së miri do të ju këshillojë mjeku juaj. Megjithatë, mos u habitni nëse pas 6 javësh, nuk mund të vishni më gardërobën e vjetër.

Neveria, të përzierat dhe lodhja e mëngjesit më e madhe
Tek shumë shtatzëna të cilat bartin binjakë, neverinë dhe lodhjen e mëngjesit e kanë më të dukshme, por edhe kjo varet nga rasti në rast. Disa gra, të përziera nuk kanë fare ose i kanë më të lehta, përderisa disa tjera thonë që i kanë patur simptomat më të ashpra se sa kur kanë pasur një foshnje.

Megjithatë, zakonisht gratë që bartin binjakë, ankohen për lodhje të jashtëzakonshme dhe humbje të energjisë. Poashtu, në disa raste në shtatzënitë me binjakë është më evidente rrahja e zemrës dhe paraqitja e pagjumësisë.

Lëvizjet e foshnjës ndihen më herët
Shumica e shtatzënave, lëvizjet e para të foshnjës, i ndjejnë rreth javës 18 – 22. Ndoshta gruaja që pret binjakë këto lëvizje mund ti ndjejë më herët. Por, këtë duhet marrë në konsideratë si fakt i kushtëzuar, sepse gratë të cilat janë shtatzënë për herë të parë nuk do të dinë të dallojnë çfarë kanë ndjerë saktësisht, nëse ishte lëvizja e foshnjës.
Gjithashtu, mund të ndodh që njëra foshnje të jetë jashtëzakonisht aktive dhe nuk mund të jeni të sigurt nëse në bark ndodhet edhe një foshnje.

Nivel shumë i lartë i alfafetoproteinës
Për shumë nëna të cilat nuk ndjejnë simptome të tjera të pazakonta, kjo mund të jetë shenja e parë që të dyshojnë se mos ndoshta presin binjakë. Rezultati i lartë i AFP testit tregon ose anomalitë tek një foshnje ose ekzistimin e dy ose më shumë foshnjave. Pas këtij testi mjeku do të ju caktojë një vizitë ultrazëri, apo teste shtesë që të vërtetohet arsyeja pse janë rezultatet e larta.

Ultrazëri
Në fund, pa marrë parasysh këto shenja, akoma ultrazëri gjatë tremujorit të dytë është siguria më e mirë dhe më e saktë nëse keni binjakë apo jo. Në monitorin e ultrazërit do të vërtetohet lehtë se a bëhet fjalë për dy fetuse apo/ose për dy rrahje të zemrave.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...